A to nie było do ciebie.
To nie zmienia faktu, że to argumentacja pozamerytoryczna. Do argumentum ad personam w dyskusji nie upoważnia nic.
Jeśli by zaś nie leciał na grafikę, to by docenił aspekty fabularne, gdzie BG nieco wygrywa z DA. Niewiele, ale zdecydowanie.
Ja nie grałem ani w BG (mimo że wiele razy planowałem), ani w DA. Z chęcią, o ile miałbym możliwość, mógłbym podjąć się testu.
Sama gra to nie jest jednak jedynie fabuła i grafika. Moim zdaniem przy takim porównaniu liczy się w największej mierze mechanika pod kątem kontroli nad grą i sterowaniem. Jeśli postać robi nie to, co chcę, minus. Jeśli biegnie nie tam gdzie chcę, minus. Jeśli z powodu jakichś błędów nie może gdzieś wejść i ma niewidzialne przeszkody na pustym polu, minus. Jeśli nie mogę kontrolować, kiedy biegnie, a kiedy stoi, minus. Jeśli różne rzeczy włączają się same, minus. Jeśli te rzeczy ciężko wyłączyć, minus. Nie mówię że któreś z tych wad ma BG i DA, bo nie wiem jak konkretnie wyglądają (poza filmikami z gameplayem), w każdym razie kiedy wracam do różnych starych gierek to po prostu strasznie mnie to irytuje. Zdaję sobie sprawę, że można tu wytoczyć argument "bo wtedy nie było takich możliwości), ale skoro obecne gry tego nie mają, to jednak obiektywnie patrząc są w stosunku do starszych poprawione.