Działu na forum również nie dostajesz za pustosłowie i nie uważam aby pokazanie kilku wstępnych screenów ze spacera było czymś co należy odpukać i dać po wsze czasy spokój bo przecież #msgote author=Thörbjorn link=topic=6144.msg58269#msg58269 date=1248644006]Działu na forum również nie dostajesz za pustosłowie i nie uważam aby pokazanie kilku wstępnych screenów ze spacera było czymś co należy odpukać i dać po wsze czasy spokój bo przecież pracują".
Proponowałbym po zakończeniu DS2 i ogłoszeniu wyników ustawić działy w Twórczości modderskiej właśnie według kolejności zajętych miejsc. Posiadanie działu "na górze" to pewien prestiż, ktoś może mieć żal, że do jego działu mało kto zagląda bo jest niżej - a więc skoro te akurat grupy chciały się wypromować, to dlaczego nie umożliwić im dalszej promocji, chociażby w takiej formie? Kto nie wziął udziału, niech traci. Idąc dalej - grupom, które od dłuższego czasu nie pokazały postępów - żadnych screenów, skryptów czy filmów - dział jawny trzeba po prostu zabrać (ukryć lub przenieść do archiwum), ikonkę spod profilu także (bo ludzie bardzo lubią się wyróżniać). Może to ich akurat zmotywuje do odświeżenia swoich modów i pokazania czegoś nowego. Przy czym nie można w tym wypadku poprzestać na słowach i grożeniu: zabierzemy wam dział, jeśli w ciągu tygodnia nic nie pokażecie. Wiele sytuacji już pokazało, że trzeba po prostu działać, zrobić co trzeba i nie zważać na usprawiedliwienia bumelantów.
zastanawiam się czy przypadkiem nie warto by zagęścić trochę ten konkurs, dzień screena. gdyby był np co kwartał wtedy może nie byłoby takich efektów widać rozwoju jak w przypadku "co rok" ale jednak zmuszałoby to występujące grupy do pracy. generalnie chodzi o to żeby był ruch w interesie, o ile nie wymuszony przez istniejące okazaje to tym bardziej przez ambicje moderców żeby pokazać swoją pracę z jak najlepszej strony. moglibyśmy mieć edycje kwartalne które raz w roku kończyłyby się podsumowaniem wyników i wyłonieniem ostatecznego zwycięzcy. w ten sposób każdy zyskuje szansę odrobienia strat, wzorowania się na najlepszych pracach to jest moim zdaniem bardzo konstruktywne podczas modowania wogóle. co wy na to?
Takie gadanie zawsze motywuje żeby coś na tym forum robić... I właśnie przez to ciągle jestem rozdarty między tym, by wyjść znowu z jakąś inicjatywą, a tym, by w końcu to rzucić. Z jednej strony ciągle mam nadzieję że "akurat tym razem wypali", z drugiej, mając na uwadze własne doświadczenie w tej kwestii, jestem praktycznie pewny że i tak nic się nie uda, bo ktoś coś spieprzy, bo dojdzie do jakiejś nagonki, bo będzie małe zainteresowanie, a ja sam w końcu stracę chęć do czegokolwiek. Jednakże jeśli chodzi o samą treść posta, to jak najbardziej można by częstotliwość zwiększyć, rozszerzyć działalność na inne imprezy (Dzień Taczki, Dzień Thora - no a niby czemu nie?
), żeby w końcu coś ruszyło. Robić, cieszyć się z zainteresowania, przyjmować motywujące pochwały, na demotywujące dogadywanie nie zwracać uwagi, pieprzyć tych którzy wolą siedzieć w kącie. Może w ten sposób jakoś to pójdzie.
Dobrze bylo by w tych imprezach brały udział także zagraniczne grupy.
Nie wydaje mi się to dobrym pomysłem, chociaż można by to przedyskutować.
nie oceniałoby się wszystkie prace i brało średnią pod uwagę ale z wszystkich jedna jedyna najlepiej oceniona byłaby wyznacznikiem. i tak przecież zwykle kilka prac ciągnie całą statystyke w górę a nie wszystkie, zawsze wsród tych prac są lepsze i gorsze
Dobry pomysł.
screeny na odwal mało pomogą w promocji moda, ale zawsze coś.
Zrobić 10 screenów i mieć jakąkolwiek promocję a nie zrobić i nie mieć tej promocji to różnica. Coś to zawsze więcej niż nic.
Aha i prosiłbym bratów i siostrów xardasa o nie szastanie takimi argumentami, że to forum tylko o gothicu.
W przypadku takich zachowań proponuję nawet się nie cackać, nie odpowiadać, nie przejmować się - byleby się nie zniechęcić i robić swoje dalej. Rewolucja pożera własne dzieci. Bana czasowego - jeśli zrozumie, to dobrze, jeśli nie, jego sprawa. Podobnie robię w przypadku postów "a gdzie tekstury" w bitwach - zwyczajnie je usuwam. Po co psuć sobie nerwy przez takie coś. Przecież wiadomo że nic dobrego nie wynikłoby z odpowiadania na takie zaczepki.
ej ludzie znalazlem zajebiste wyjście i mówie całkiem poważnie; nie lepiej to zostawić w cholere?
Ciężko byłoby policzyć, ile razy Thoro mówił mi, że daje sobie spokój z TM. Ale widzicie? Cały czas tu zostaje. Co rusz wychodzi z jakąś inicjatywą. Tak samo na przykład Dekster. Warto to w końcu docenić. Warto też samemu wziąć się za coś.
Odnośnie współpracy z moderami M&B:
@Zoom: Chyba że dałoby się ściągnąc tu jescze inne grupy - np M&B, nadaniu im działów pasków itd@Dekster: Nie orientuję się, jak radzi sobie polska scena moddingu M&B, ale ktoś wspominał, że niezbyt dobrze. Może spróbować kolejny raz połączyć siły i zrobić z tego forum polskie centrum moddingu Gothica oraz M&B?Robienie czegokolwiek na siłę nie ma absolutnie żadnego sensu. Jedyna możliwość, żeby cokolwiek z tego wypaliło, to powolny, oddolny rozwój sceny, tak jak to się działo także w przypadku Gothica. Czemu oddolny? Bo to co oddolne, tak jak na przykład gospodarka wolnorynkowa, ewolucja czy systemy samoorganizujące się, ma w zwyczaju działać. Nie ma sensu odgórnie niczego narzucać, nie ma sensu nikogo zmuszać do przechodzenia tutaj. Ktoś założy tu swój temat i pokaże swoje prace, ktoś inny zrobi to samo, co jakiś czas pojawi się nowy tutorial i jakoś to może pójdzie. Nic na siłę. To w sumie sposób, jak zrobić, a się nie narobić, ale zazwyczaj działa.
@Zoom: No ostatnio ktoś założył temat o modzie do M&B i cieszy się on dość dużą popularnościom.Na przykładzie Kolby: przed założeniem tematu był raczej sceptyczny, rozmawialiśmy bardziej o DS, mówił, że to nie wypali, że i tak nic na tym nie zyska, jeśli chodzi o rozgłos. Natomiast dzień po założeniu tematu o swoim modzie:
Kolba: (Piątek 24.07.2009 15:01)
kurde, ale już mam odpowiedzi w topicu o modzie
nie spodziewałem sie takiego odzewu
Ja: (Piątek 24.07.2009 15:01)
no widzisz
Kolba: (Piątek 24.07.2009 15:21)
dostałem zajebistą motywację po tych ich postach
Czyli, jak widać, można.
ludzie mają swoje fora, inne, mają jakie mają, być może chujowe ale mają i nie będą tu przechodzić bo my mamy dobre ambicje i chęci. nie ma tu nic co by mogło ich zainteresować
Problemem jest także to, że nawet jeśli ktoś zainteresuje się moddingiem M&B, Wiedźmina czy innej gry po obejrzeniu screenów zaprezentowanych tutaj, to raczej będzie wolał pójść tam gdzie uzyska pomoc, niż zostawać i próbować tutaj rozwijać scenę. To nie są nawet pojedyncze przypadki, zakładam że gdyby zebrać wszystkie osoby, które na TM dowiedziały się o modach do M&B i zaczęły same się nimi zajmować lub chociażby w nie grać, to utworzyłaby się całkiem niezła grupa. Przykład pierwszy - niejaki Mat Berserker, którego pamiętałem ze starego forum, obecnie nie ma żadnego związku z TM, natomiast jest bardzo aktywny na forum mountblade.info. Niejaki Zawias, który kilka dni temu pytał mnie na gg, czy mam zamiar kontynuować tłumaczenie samouczka bo chciałby zająć się moddingiem - nie miałem wyjścia, musiałem go przekierować na tamto forum (tego typu przypadków było kilka). No i oczywiście przykład flagowy - twórcy WFaS, m. in. chyba Tul, Józef Sztacheta, Manitas, o których także można powiedzieć, że wywodzą się stąd, bo jakieś trzy lata temu mieli tu swój temat czy nawet dział i dopiero po odejściu stąd założyli forum mountblade.info oraz właściwe forum WFaS. Dlatego też oprócz zapraszania tu innych, powinniśmy zająć się dbaniem, aby ludzie stąd nie odchodzili gdzie indziej.
@Adanos: My akurat tak co 3-4 miesiące dajemy jakieś nowe screeny.3-4 miesiące to akurat nie tak często, jak można by się spodziewać. W gruncie rzeczy można robić screeny często, nawet tego samego, nawet nie super oryginalne, nawet nie najlepszej jakości, a i tak wychodziłoby się na tym za każdym razem na dobre - jeśli jest coś nowego, to przykuwa to uwagę fanów.
@Adanos: Arcania i Risen na pewno będą moddowalne, jak bardzo, to się okaże.Oby nie tak bardzo jak G3. Jakoś nie widać tutaj moderów G3.
@Adanos: Chyba ktoś za długo przebywał z Ifritem W gruncie rzeczy, nawet ich można by zaprosić na to forum, by się tutaj zaprezentowali. Chociaż szczerze mówiąc dziwię się, czemu ja to mówię