a więc tak,zaczynam swoją "przygode" ze spacerem.na początku szło mi niezle wstawiałem różne przedmioty,obracałem je,ustawiałem,z wielu różnych rzeczy robiłem jedną(np z paru desek zrobilem ściane

) lecz gdy niby wszystko zapisywałem i wchodziłem do gry tego nie było.próbbowałem na wiele sposobów w większość przypadków widziałem to co wstawiłem do gry w spacerze po ponownym odczytaniu zena ale w grze niebyło tego.ściagnolem pliki gothic-remake(zmienaijace górniczą doline tak by miała niektóre rzeczy z G1,naprawde świetna sprawa),podmieniłem pliki "remake" z oldWorld podmieniłem za te co miałerm orginalnie i dodałem pare nowych które były w paczce winrara z reamke.ide do GD i wszystko tam jest...się wkurzyłem
chceprzerabiać G2nk o nowe przedmioty np.tu dodać skrzynie a tu łużko itp na razie podstawy.
opisze dokładnie co robie w spacerze a w y powietrzcie mi co robie zle i czego wogule nie robie a powinienem.
1.odpalam spacera w wersji 2.1.6
2.odczytuje np.newWorld.zen
3.naciskam F3 i lecze do punktu gdzie chce dodać nowy przedmiot(akurat pułke zwykłą)
4.wybieram zcvob
5.ppm i wstawianie nowego voba.
6.opcje-->visual-->znajduje w _work/data/meshes plik 3ds tej pułki
7.apply
8.activate
9opcje-->edit the Bbox
10...--->end
11.p[lik-->zapisz zen i zastępuje ten stary
i tu nei wiem czy kompile zen i light mam dawac przed zapisaem czy po.próbuje tak i tak i nigdy nie działa.kompile z opcją outdoor