Po długich bojach udało mi się wykminić jak to zrobić, aby do broni jedno i dwuręcznych dodać bonus % do biegłości w walce (jak np. w mieczy mistrzowskim). Takiego tutka tutaj nie znalazłem więc chyba nikt się nie obrazi. 
Do wykonania tego tutka będziecie potrzebowali programów GMDK2, GothicStartera 2.6a oraz polskich skryptów. Wszystko jest tutaj: 
http://themodders.org/index.php?showtopic=...polskie+skryptyJedziemy:
1) Załóżmy, że chcemy dodać bonus 10% do biegłości w walce bronią jednoręczna do wszystkim dobrze znanej, poczciwej "Lagi". (szczególnie, że efekt b.łatwo sprawdzić bo laga jest na samym początku gry)
2) Otwieramy swój folder z zainstalowaną Nocą Kruka -> _Work -> data -> Scripts -> Content -> Items. Tutaj będziemy grzebać w skryptach.
3) Otwieramy plik IT_Melee_Weapons, wyszukujemy naszą lagę.
4) Między linie 
range				=	  RANGE_BauMace; a 
cond_atr[2]   		=	ATR_STRENGTH; wklejamy dwie linie 
on_equip			=	Equip_1H_10;
on_unequip			=	UnEquip_1H_10;5) Linię 
TEXT[4] 			= NAME_OneHanded; zastępujemy linią 
TEXT[4]				= NAME_ADDON_BONUS_1H;			COUNT[4]	= Waffenbonus_10;Efekt końcowy pracy powinien wyglądać tak: 
INSTANCE ItMw_1h_Bau_Mace (C_Item)
{	
	name 				=	"Samobij";  
	mainflag 			=	ITEM_KAT_NF;
	flags 				=	ITEM_AXE;	
	material 			=	MAT_WOOD;
	value 				=	Value_BauMace;
	damageTotal		  = 	Damage_BauMace;
	damagetype 			=	DAM_BLUNT;
	range				=	  RANGE_BauMace;		
	on_equip			=	Equip_1H_10;
	on_unequip			=	UnEquip_1H_10;
	cond_atr[2]   		=	ATR_STRENGTH;
	cond_value[2]		  =	Condition_BauMace;
	visual 				=	"ItMw_010_1h_Club_01.3DS";
	description			= name;
	TEXT[2]				= NAME_Damage;					COUNT[2]	= damageTotal;
	TEXT[3] 			= NAME_Str_needed;				COUNT[3]	= cond_value[2];
	TEXT[4]				= NAME_ADDON_BONUS_1H;			COUNT[4]	= Waffenbonus_10;
	TEXT[5]				= NAME_Value;					COUNT[5]	= value;
};6) Odpalamy GothicStarter 2.6a z opcją "Skripte Parsen" jeśli chcemy się upewnić czy wszystko zrobiliśmy dobrze, odpalamy nową grą i idziemy sprawdzić czy wszystko działa.
7) Wartość "10" w liniach, które trzeba wkleić zmieniamy na 01-10 aby uzyskać adekwatne bonusy jeśli chcemy dodać inny niż 10% bonus. Analogicznie zmieniamy "1H" na "2H" jeśli operujemy na broni dwuręcznej.
Big thanxy dla Adanosa, Buły i BlackDragona, dzięki którym w końcu doszedłem do tego jak cholerstwo zmodyfikować