[G2NK] Złote Wrota 2: Serce Bogini 2601 7

O temacie

Autor Sentarion

Zaczęty 12.12.2025 roku

Wyświetleń 2601

Odpowiedzi 7

Sentarion

Sentarion

Złote Wrota
Szef zespołu
posty820
Propsy1169
NagrodyV
Profesjabrak
  • Złote Wrota
  • Szef zespołu

Sentarion
Złote Wrota

[G2NK] Złote Wrota 2: Serce Bogini
2025-12-12, 17:01(Ostatnia zmiana: 2025-12-12, 18:43)

🎉 Złote Wrota 2 już są dostępne! 🚀

Wyspa Samoa zaprasza do odkrywania sekretów 🔥,  bossowie czekają na pojedynki ⚔️, a  osiągnięcia na odblokowanie 🏆. Mamy nadzieję, że znów poczujecie ten niezwykły klimat Gothica i zatopicie się w questach i eksploracji. 🗻

Moda można pobrać z Warsztatu Steam, GOG oraz z ModDB:
Steam https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=3622283076
GOG https://www.gog.com/en/game/golden_gate_2_goddess_heart
ModDB https://www.moddb.com/mods/golden-gate-2-goddess-heart

⚠️Mod wymaga posiadania Gothic 2 (na Steam i GOG właśnie jest promocja -75%).

⚙️ Ważne wskazówki:   
 1. W celu przyspiesznia uruchamiania w warsztacie Steam zalecamy zainstalowanie Steam Launcher Optimizer https://gothic.org.pl/.../gothic-steamlauncheroptimizer/
 2. Gdyby na GOG działała tylko myszka, należy odznaczyć overlay: Ustawienia -> Właściwości gry -> Overlay.
 3, W samodzielnej instalacji znajdziecie instrukcję, koniecznie trzeba zainstalować Union 🛠️, zalecamy także DX11 ✨.

W przypadku pytań zapraszamy na nasz discord: 💬 https://discord.gg/rP2ZKy7pP8

Przypominamy także o trwającym głosowaniu na moda roku: 🏆 https://www.moddb.com/.../2025-mod-of-the-year-awards/top100
Jeśli modyfikacja Wam się spodoba, możecie nas wesprzeć 💰 https://ko-fi.com/goldengateteam

Screeny:

bezi50

bezi50

Użytkownicy
posty56
Propsy5
  • Użytkownicy
@Sentarion Czy do ZW 2 także jest planowane wydanie poradnika?

Sentarion

Sentarion

Złote Wrota
Szef zespołu
posty820
Propsy1169
NagrodyV
Profesjabrak
  • Złote Wrota
  • Szef zespołu
Na ten moment nie, pomoc można uzyskać na naszym discord https://discord.com/invite/rP2ZKy7pP8

Baggio

Baggio

DreamVader
posty969
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Panowie. Szacun. Loguje się tutaj, mimo że nie gram w Gothic bo mam plejke tylko. Nadrobię jednakże, ponieważ mam kroniki na przykład. Ja się cieszę że mam to w rezerwie. Gram teraz w KingdomCome na ps5. Dużo gothica jest w środku. Taki Gothic z TESem. Pozdrawiam.

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1128
Propsy597
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig
Ej serio co jest z tym modem? Wszyscy scenarzyści mieli jakieś problemy rodzinne i je zrzutowali na zadania? Co chwila a to mąż pije, albo hazardzista, albo problemy w małżeństwie. Odklejony przekaz idzie tam wyczuć.

matekacp

matekacp

Użytkownicy
posty137
Propsy81
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Mod klasa, ale te zakończenie trzymające w napięciu... czyżby 3 część była w produkcji? Brakuje odpowiedzi na wiele pytań. Co do samej modyfikacji: nowe mechaniki- wspinanie się po ścianach, szybka podróż dzięki drogowskazom, nowe runy- to wszystko sprawia, że przeżywa się gothica na nowo. Trzeba też pochwalić dobrze wykonane tekstury pancerzy czy twarzy- nie widziałem jeszcze w innym modzie, żeby było dodanych tak wiele nowych tekstur twarzy, które w dodatku są w dobrej jakości. Questy- świetna jakość, często długie. Mapa- duża, bardzo zróżnicowana. Muzyka też oddaje. Jakbym miał porównywać do Kronik Myrtany, to modyfikacja Złote Wrota 2 choć krótsze, to jest podobnej jakości do Kronik, ale jest w zupełnie innym stylu poprowadzona i ma swój bardziej mroczniejszy, tajemniczy klimat. Dzięki twórcom za wydanie tego moda.

Leoxiq1993

Leoxiq1993

Użytkownicy
Mistrz
posty192
Propsy77
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Mistrz
Znalazlem chyba maly blad, w 2 rozdziale moglem poprosic malarza o portret zielarki pomimo, ze wybralem Sylvie. Mam portret, ale z zielarka nie mam zadnych opcji dialogowych z tym zwiazanych. Mam nadzieje, ze nie zbugowalo mi jakiegos ew. questa pobocznego zwiazanego z Sylvia.

Post połączony: 2025-12-17, 01:03
Znalazlem jeszcze jeden blad i wydaje mi sie, ze taki powazniejszy, przydalo by sie zalatac. Poszedlem w obozie mysliwych nauczyc sie lucznictwa.
Mialem 45/55 (+10 od bonusow)
Wbilem +5 - wszystko git
Wbilem kolejne +5 I gosciu do mnie, ze nie moze mnie juz uczyc (policzyl moje bonusy jako moje umiejetnosci luku).
I wszystko bylo by spoko jeszcze, gdyby nie to, ze zajumal mi poje pkt nauki tak czy siak. Cudem sie zorientowalem szybko zanim nadpisalem wszystkie swieze savy.

Pozdrawiam mame i tate

Leoxiq1993

Leoxiq1993

Użytkownicy
Mistrz
posty192
Propsy77
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Mistrz
Ukończyłem moda. Grając kilka razy mówiłem sobie - o, o tym napiszę w swojej małej nic nie znaczącej recenzji - połowa z tych rzeczy wyleciała mi z głowy. Co do drugiej połowy to uświadomiłem sobie, że jest to raczej lista życzeń niż faktyczne zastrzeżenia więc zacznę może od listy życzeń xD tak to nazwę czyli rzeczy, które bym wolał w modzie, ale to zwykłe moje widzi mi się.
Większe miasto. Przy takim modzie, o takim dbaniu o detale i jakości moda z najwyższej półki, długości i rozmiarze, brakowało mi tylko większego miasta. Gdyby było nawet 2x większe, cała reszta gry i fabuły mogła by został taka sama, druga połowa miasta mogła by być pełna npc dających nam zadania poboczne. Zwłaszcza jeżeli te zadania rozłożone, by były na różne rozdziały to wydłużyło by to grę w przyjemny sposób. Jak wiemy w Gothicu 2 i w Kronikach można się na całe godziny zanurzyć w wykonywanie zadań tylko w mieście i te kilka godzin ma totalnie inny klimat niż kiedy biegamy nagle po lesie i wykonujemy zadania typu wytropić bestię. Jednak przypominam - to jest tylko coś co bym wolał, nie zaliczam tego do faktycznych minusów moda.
Ktoś już gdzieś to napisał na steamie chyba, że zwrócił uwagę że dużo questów to problemy małżeńskie, problemy z alkoholem, problemy z hazardem - i faktycznie tak jest. Takie z jednej beczki questy. Nie byłby to problem, gdyby nie to, że miasto jest małe z małą ilością npc i questów i rzuca się to w oczy.
W odróżnieniu od zwykłego gothica gdzie npc nawet bez questów mają opcję zagadania o pogodzie dupie Maryny, tutaj  jest po prostu opcja "koniec" i tak pustawo sie przez to robiło, wydmuszkowo. Z piratami też prawie w ogóle nie można gadać, a szkoda, quest czy dwa od nich by nie zaszkodziły, zwłaszcza że są imienni.

To teraz przejdę do rzeczy, które faktycznie uważam za minus. Sylvia i Olsa. Wybrałem Sylvię i trochę się przejechałem. Gra strasznie faworyzuje Olsę, która przewija się w grze wielokrotnie, a Sylvi twórcy nie dali rady nigdzie wcisnąć fabularnie. Nawet po wybraniu Sylvi, z Sylvią nie miałem już żadnych dialogów, a mogłem zagadać do malarza i poprosić go o portret dla Olsy. Nie wiem czy to błąd i powinienem mieć portret dla Sylvii. Do Olsy idziemy co chwilę o coś zapytać czy to ona przychodzi uratować nogę Hasyjczyka.
I nawet na końcu gry, gdy wyszedłem ze świątyni to biegnę obok chaty Olsy, żeby sprawdzić co się z nią stało, a obok chaty Sylvi przebiegam i nie mam opcji zagadania do Gorna, żeby poczekał, bo tu mieszka moja dziewczyna.
I wtedy ten quest na samym końcu - wybór między Sylvią, a Ramseyem. Ja z Sylvią byłem tylko na randce, przez kolejne kilka rozdziałów praktycznie nie gadaliśmy.
Sylvia moim zdaniem powinna być wpleciona lekko w fabułę główną, + raz na rozdział jeżeli ją wybraliśmy powinien być z nią jakiś mały quest. I nawet, gdy quest jest już wykonany to zamiast pustego okna dialogu powinień być jakiś ciepły dialog, chociażby "uważaj na siebie kochana" i ona odpowiada czymś podobnym.
Ramseyowi dodać z kolei jeszcze jedną rolę - w której gdzieś podczas jakiegoś zlecenia dla myśliwych na którym jego nawet nie było, zostajemy powaleni lub coś w tym stylu i Ramsey zjawia się w ostatniej chwili i ratuje nam skórę.
Wybór z końca gry generalnie jest genialnym pomysłem - czułem się zaintrygowany i nie zadziałało wystarczająco mocno tylko dlatego, że Sylvia nie gadała ze mną od wieków a z drugiej strony nie czułem, żebym był cokolwiek winny Ramseyowi i wydaje mi się że mój pomysł wyżej faktycznei dodał, by dramaturgii do całej sytuacji. Olsy (chyba) nie trzeba zmieniać, przeżywamy z nią dość sporo. Pomagamy jej z bandytą z dzieciństwa, chodzimy do niej po porady, pomaga z nogą hasyjczyka i z tego co wiem jest jeszcze jakieś zadanie z portretem skoro dostałem go chyba przez błąd.  Ewentualnie tak jak pisałem o Sylvi, powinna być powtarzalna opcja dialogowa jeżeli jesteśmy z nią w związku, jakieś czułe słówko.

Bardzo dużo zadań wykonujemy z nieśmiertelnymi npc - wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia, bo niektórzy są ważni dla fabuły, ale z kolei w takich questach można po prostu stać z boku i nic nie robić, a tych questów jest naprawdę mnóstwo.

To tyle jeżeli chodzi o poważne minusy, teraz błędy. Pisałem w poście wyżej, że miałem problem ze znikającymi punktami nauki - nauczyciel zaliczył moje punkty posługiwania się łukiem, które miałem z bonusów jako punkty stałe i nie chciał mnie uczyć więcej, ale punkty nauki ukradł mi i tak. Wiem, że wyszedł już patch, ale nie widziałem tego w liście zmian.
Kwatermistrz przestał ze mną rozmawiać w pewnym momencie, nie wiem czy to błąd czy po prostu przez zawalenie sprawy z piratami.
Chyba miałem jeszcze jakieś błędy, bo coś mi świta, ale totalnie wyleciało mi z bani.
To teraz najważniejsze czyli plusy.
Tutaj nie ma nawet co pisać, bo trzeba by było wymieniać wszystko. Odwaliliście kawał dobrej roboty. Tempo moda jest Boskie - pamiętam, że pierwsze 5h rozgrywki ograłem jednym tchem, bo naprawde dobrze tempo (ten cały Pacing z angielskiego) było naprawdę dobrze przemyślane. Nie czułem się znudzony ani prowadzony za rączkę, a za razem nie czułem się przytłoczony, ani nie musiałem się zastanawiać co robić dalej. Dialogi i notatnik wszystko tak objaśniały, że po prostu szedłem od zadania do zadania co w gothicu rzadko mi się zdarza.
Dubbing pełna profeska. Fabuła, wątek Bogini - ciekawie wymyślony i wprowadzony w moda z głową, bez dziecinady. 
Poruszane są nie raz a dwa razy motywy gwałtu co nigdy się w gothicu nie zdarza.
Na początku jak zobaczyłem mapę, to myślałem, że jest strasznie mała i będzie to uciążliwe, ale tak wszystko rozłożyliście, że dało to nawet radę, zwłaszcza, że dungeony okazały się o wiele większe niż myślałem, że będą.
Kroniki są u mnie ponad gothic 2nk przez to że miały taką bardziej przyziemność  i historia była bardziej osobista niż kolejny bohater ratujący świat, a wy zrobiliście to jeszcze bardziej przyziemnie co mi sie bardzo podoba. Jest to po części pewnie zasługa wielkości moda, ale wciąż - czułem się bardziej częścią tej małej społeczności i zadania takie jak święto łowów czy popijawka z kumplami - Miodzio.
Nie ma co więcej pisać, dobra robota chłopaki. Marzenie ściętej głowy, żebyście dokońćzyli tę historię tworząc z tego trylogię.

Pozdrawiam mame i tate

0 użytkowników
Do góry