[G1] W jaki sposób zrobić by w Gothic I gra się kończyła po dialogu 1422 6

O temacie

Autor Kirgo2

Zaczęty 10.06.2025 roku

Wyświetleń 1422

Odpowiedzi 6

Kirgo2

Kirgo2

Użytkownicy
posty49
Propsy6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chciałbym by po dialogu z NPC kończyła się gra i przenosiło nas do menu głównego. Chodzi mi o Gothic I.

Z tego co widziałem to na forum można znaleźć opis, który ma zastosowanie do Gothica II ale w Gothicu I nie działa.

PS: Byłbym też wdzięczny gdyby ktoś miał namiary na plik w skryptach Gothic I, który odpowiada za odpalenie oryginalnego zakończenia bo trochę się naszukałem i nie mogę znaleźć.

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Gothic 1 w przeciwieństwie do dwójki nie ma takiej funkcji.

Skrypt zakończenia nie było trudno znaleźć. Wiedząc, że na końcu gry odpalają się pliki wideo, wpisałem nazwę jednego z nich w notepad++ zaznaczając jako obszar wyszukiwania folder Scripts. Oto wynik:
func void  DIA_EXTRO_AVI ()
{
PlayVideo ( "Extro.bik");
PlayVideo ( "PlayerOut.bik");
PlayVideo ( "Credits.bik");
ExitGame(); //Beendet Spiel
};
Jak widać w oryginale jest wyjście z gry, nie do menu.

Kirgo2

Kirgo2

Użytkownicy
posty49
Propsy6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dzięki. Nie wiedziałem, że w notepadzie++ istnieje opcja wyszukiwania po wszystkich plikach. To mi ułatwi wiele rzeczy :)

BeziJuve

BeziJuve

Użytkownicy
posty182
Propsy62
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Kirgo2 Przesiądź się na VSC z pluginem kiridesa pod język skryptów Gothica - taka mała rada :)

Kirgo2

Kirgo2

Użytkownicy
posty49
Propsy6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@BeziJuve, dzięki sprawdzę. Są jakieś szczególne funkcje tego VSC na które warto zwrócić uwagę?

BeziJuve

BeziJuve

Użytkownicy
posty182
Propsy62
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Kirgo2 O kurdę dużo by pisać.
Takie najważniejsze to:
Łatwy przegląd plików z interfejsu.
Ten plugin pod język skryptów. Podświetla składnie, podpowiada funkcje, wskazuje jak brakuje zamkniętego nawiasu, wskazuje braki średników.
Możesz dodatkowo sobie wgrać na przykład też pluginy githubowe do kontroli kodu czy nawet copilot który jest w stanie pisać skrypty 😅

Kirgo2

Kirgo2

Użytkownicy
posty49
Propsy6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@BeziJuve póki co spróbuję się oswoić z programem a za jakiś czas przyjdzie pora na wskoczenie na wyższy poziom :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry