Update forum- ankieta i dyskusja 4621 5

Ankieta

Jakie rozwiązanie preferujesz?

Aktualizacja forum do SMF 2.1
4 (66.7%)
Przejście na płatne (jednorazowo) XenForo
2 (33.3%)
Przejście na inny darmowy skrypt forum (w poście napisać jaki)
0 (0%)

Głosów w sumie: 6

Głosowanie skończone: 2024-02-14, 15:32

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 31.01.2024 roku

Wyświetleń 4621

Odpowiedzi 5

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Fakty są proste- trzeba forum zaktualizować. Opcji jest kilka:
- aktualizacja aktualnego skryptu do SMF 2.1
- przejście na jednorazowo płatne XenForo
- przejście na inne darmowe rozwiązanie

Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej jestem za kupieniem po prostu licencji self-hosted na XenForo: https://xenforo.com/purchase/#licenses
Jest to popularne rozwiązanie, ma skrypty importu z SMF, usability, etc. jest lata świetlne przed SMF i mielibyśmy już sprawę z głowy na lata. Czas potrzebny na doprowadzenie innego rozwiązania do użyteczności myślę, że przerósłby koszta licencji.
Discourse czy Flarum to dosyć popularne rozwiązania jednak na tyle różne, że upodobnienie ich do forum byłoby dosyć trudne. MyBB wydaje się być spoko z open source, ale UX/UI wydaje mi się zeszłoepokowy. Sam SMF wydaje się mieć ślimacze tempo rozwoju. Doprowadzenie każdego z powyższych rozwiązań do używalności IMHO sprawia, że opcja rzucenia jednorazowo 8 stów na licencję nie brzmi tak strasznie jeśli mamy mieć zdatne do użytku forum. Dorzućmy dwie stówy i mamy zdatny do użytku skin: https://pixelexit.com/products/evolve.37/

Ankietę zostawiam aktywną przez dwa tygodnie.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Pytanie tylko czy jest w ogóle sens, dla paru postów dziennie (a czasami są dni, tygodnie, że nie ma ani jednego...) płacić i/lub obkładać się pracą (pewnie czasochłonną, choć sam z tworzeniem for nie mam już nic wspolnego od kilku/nastu lat, to tak obstawiam).

Teraz po stopce widzę, wersja SMF jest 2.0, proponujesz wersje 2.1 - co w niej jest tak udoskonalonego?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Pytanie tylko czy jest w ogóle sens, dla paru postów dziennie (a czasami są dni, tygodnie, że nie ma ani jednego...) płacić i/lub obkładać się pracą (pewnie czasochłonną, choć sam z tworzeniem for nie mam już nic wspolnego od kilku/nastu lat, to tak obstawiam).

Teraz po stopce widzę, wersja SMF jest 2.0, proponujesz wersje 2.1 - co w niej jest tak udoskonalonego?
To ja jeszcze dopowiem. mam nowy serwer, z nowym php, będzie szybciej, lepiej, bezpieczniej i bardziej kompatybilnie, przy tym założeniu i tak trzeba znaleźć coś co będzie działać na php 8.1

Ogólnie większość tego co trzymam na tym serwerze starym mogę albo wyrzucić albo przeniosę sobie na nowy, nie ma sensu utrzymywać dedyka tylko dla TM i dlatego, że jest na starej wersji php. Więc trzeba by to ogarnąć.

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Anonimus14

Anonimus14

Użytkownicy
posty89
Propsy78
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przykro to mówić ale dziś fora umierają, jeszcze te większe jakoś dychają ale małe praktycznie nie istnieją. A najgorsze, że nie powstała żadna lepsza alternatywa, tylko gorsza ale łatwiejsza do uruchomienia czyli te wszystkie grupki na FB i discordach które nie dość że są nieczytelne, to jeszcze nie są indeksowane przez google czyli jeśli jest jakaś informacja która ci się może przydać to nie dowiesz się tego bez przeczesywania nawet najgorszych grup.

Największą zaletą for jest to, że wszystko można znaleźć korzystając z wyszukiwarki i choćby dlatego themodders powinno istnieć, jest tu ogromna baza informacji o modach i moddingu do Gothica i to nie powinno zniknąć, nawet jeśli mielibyśmy się dokładać do hostingu.

A co do aktualizacji forum to cóż, można coś tu zmienić tylko po co? To raczej nie przyciągnie użytkowników, w sumie nawet nie wiem co by musiało się stać żeby do tego doszło więc może lepiej tylko wykonać aktualizację?

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Xenforo jest fajne, ale swoje kosztuje. Samo przejście na nowsze SMF to już by był jakiś krok do przodu.

Przy okazji, gdy wchodzę na themodders, dostaję komunikat że jestem zbanowany. Pomaga VPN. Być może więcej osób ma taki problem.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Jest jakiś termin zanim forum przestanie funkcjonować bo php się czy coś nie zgadza? Jeśli Xenforo to zróbcie zbiórkę i dajcie jakieś ogłoszenie na górze.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry