potrzebna szybka pomoc! - funkcja MOD! 2963 2

O temacie

Autor vzp

Zaczęty 22.10.2008 roku

Wyświetleń 2963

Odpowiedzi 2

vzp

vzp

Użytkownicy
posty19
Propsy4
  • Użytkownicy
yo

nie wiem czy dobry dział, ale mam wielki problem z zadaniem domowym z programowania. Jako ze lekcja ta mam z dyrkiem szkoly to wole je odrobic ale nie potrafie. Wyczytalem bardzo duzo na temat funkcji mod ale nadal nie potrafie narysowac algorytmu z zadania. Zadanie brzmi tak:
Narysuj schemat blokowy algorytmu, który obliczy sumę wsztstkich liczb od a do b, ale tylko tych, które są podzielne bez reszty przez liczbę c.

Probowalem juz tyle razy ale algorytm na pewno nie bedzie dzialal poprawnie, pomozcie :D  Cholerne technikum informatyczne :(

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

potrzebna szybka pomoc! - funkcja MOD!
#1 2008-10-22, 21:25(Ostatnia zmiana: 2008-10-23, 19:39)
Nie chcę mi się rysować tego w paintcie, ale założę, że umisz trochę rysować. Najpierw START, wczytaj dane: liczby od a do b; za i przypisz pierwszą liczbę np. a, za s przypisz 0; sprawdź czy "i mod c" (czyli czy i dzieli się przez c), jeśli tak to za s:=s+i i wróć do warunku sprawdzającego czy liczba jest podzielna przez c, jeśli nie s:=s i wróć do sprawdzenia czy liczba jest podzielna przez c.

Ja bym coś takiego zrobił, powinno być w miarę dobrze...

Dzieki jeszcze raz 4.gif
NMZC

vzp

vzp

Użytkownicy
posty19
Propsy4
  • Użytkownicy
Dzieki bardzo :D
Zrobiłem tak, wydaje mi sie, że dobrze bedzie, ale zobaczy sie jutro jak dyrek zobaczy.

Dzieki jeszcze raz :(

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry