Pare pytań 5733 14

O temacie

Autor Artex

Zaczęty 20.10.2008 roku

Wyświetleń 5733

Odpowiedzi 14

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy

Artex

Pare pytań
2008-10-20, 16:46(Ostatnia zmiana: 2008-12-23, 22:21)
Nie będę owijał w bawełnę, mam parę pytań, oto one:

(wszystkie dotyczą Gothic 1)

1.  Od jakiegoś czasu próbuję zrobić magiczną broń, czyli taką, która wywoływała by efekt danego czaru. Udaje mi się zrobić czar skrypt który wywołuje efekt graficzny, dźwiękowy, dmg, bla bla.... Ale nie daje rzeczywistego efektu (np. Firerain podpala luda do okoła) Oto skrypt:

func void weaponreaction(var c_npc hero,var c_npc Self)

{
if(!Npc_IsInFightMode(hero,FMODE_MELEE))
{

return;
};

var c_item weapon;
var c_item eqweapon;
weapon=Npc_GetReadiedWeapon(hero);
eqweapon=Npc_GetEquippedMeleeWeapon(hero);
if(Hlp_IsItem(weapon,Kill_Lame))

{
Wld_PlayEffect("spellFX_FireRain",self,self,0,50,DAM_MAGIC,FALSE);

PrintDebugNpc( PD_MAGIC, "" );   /* Od razu pytam: za co odpowiada ta linijka? Nie widzę żadnej różnicy... */

Npc_SendPassivePerc(self, PERC_ASSESSFIGHTSOUND, self, other);
}

else

{

Wld_SendTrigger("weaponreaction");

};
};

Noooo......

2.  Przestał mi działać zSpy. W nowym Gothic Starterze daje sprawdzanie błędów na 10, zSpy się uruchamia, gothic tak samo, lecą filmiki (nie mogę ich przerwać a pulpit wychodzi mi na wierch, ale to inna inszość) Gothic pokazuje błąd ale zSpy nic nie robi : P. ocb?

3. Gdzie znajdują się pliki z Monologami?

4. Gdzie znajdują się pliki z "innymi lokacjami" (jak stara kopalnia, świątynia śpioszka) i czy jest łatwa możliwość na połączenie ich z światem głównym w spójną całość bez utraty Vobów (planuje na przyszłość zrobić modzika w którym płynne przejście z Surface do kopalni jest konieczne... a poza tym doda estetyki : D).

5. Czy można legalnie/nielegalnie (niepotrzebne skreślić :lol2:  ) załatwić sobie 3DsMax'a? Czy Może da się obrabiać pliki .3ds Blenderem?

6. Czy można jakoś łączyć (marcosować) 3ds'y?

Proszę o odpowiedź...

Czy to jakaś akcja, olejmy Artexa?

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy
Jak ktoś nie umie odpowiedzieć na wszystkie... to może na jedno....

Rophert

Rophert

Użytkownicy
posty102
  • Użytkownicy
5. Czy można legalnie/nielegalnie (niepotrzebne skreślić  ) załatwić sobie 3DsMax'a? Czy Może da się obrabiać pliki .3ds Blenderem?
I taka i taka ;]  koszt tylko grosze ok 14-15 tys zł :D
Blenderem napewno da się tylko musi (chyba) byc zmienione rozszerzenie pliku bądź (chyba) jakieś pluginy

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -
1
maxa albo kupisz albo tu nie pisz ze chcesz zalatwic nielegalnie to forum nie reklamuje nielegalnosci nikt linka ci tu nie da

2
mozna loczyc obiekty 3ds ( macros)

3
nie polaczysz swiatyni spiocha z surface  (world zen )

4
pliki masz w level mesch

5
monologi w story events

6 zresetuj ustawinia z spy i ustaw w opcjach gdzie masz zainstalowanego gothica

na 7 nie mam teraz czasu by odpisac

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy
Cytat: BEZI link=topic=4095.msg35357#msg35357 date=Oct 23 2008, 18:21\'
I taka i taka ;p  koszt tylko grosze ok 14-15 tys zł ;]
Blenderem napewno da się tylko musi (chyba) byc zmienione rozszerzenie pliku bądź (chyba) jakieś pluginy

To poszukam na warezach ( :D  ) rolf!

Cytat: Xardas17 link=topic=4095.msg35358#msg35357 date=Oct 23 2008, 18:23\'
1
maxa albo kupisz albo tu nie pisz ze chcesz zalatwic nielegalnie to forum nie reklamuje nielegalnosci nikt linka ci tu nie da

2
mozna loczyc obiekty 3ds ( macros)

3
nie polaczysz swiatyni spiocha z surface  (world zen )

4
pliki masz w level mesch

5
monologi w story events

6 zresetuj ustawinia z spy i ustaw w opcjach gdzie masz zainstalowanego gothica

na 7 nie mam teraz czasu by odpisac

1. ok....

2. dobre...

3. Czemu?

4.ok...

5. Dzienki =)

6. Spróbuję.

7........

A co z magic weaponem?

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy
co do 3ds max to mozna mieć darmowego ale Trial na 30 dni :D   z oficialnej strony

GG:10938162

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -

Xardas17

Pare pytań
#6 2008-10-23, 17:44(Ostatnia zmiana: 2008-10-23, 17:46)
Cytat: gothI link=topic=4095.msg35366#msg35366 date=Oct 23 2008, 16:42\'
co do 3ds max to mozna mieć darmowego ale Trial na 30 dni :D   z oficialnej strony

fakt o tym zapomnialem ze jest darmowy przez 30 dni a potem sie go kupuje xd ;]

nie polczysz tmu ze siawityni zaczyna sie w punkie 0,0 tak samo jak surrface  czyli punkt 0,o w surface to stary obuz jak dodasz siawitnie to w starym obozie bedzie nad glowa layac ci swiatynia sniacego i to tyle ;p

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy

Artex

Pare pytań
#7 2008-10-24, 18:15(Ostatnia zmiana: 2008-10-24, 18:18)
Ale na pewno można to przesunąć. Chociażby w wspomnianym 3ds'sie przesunąć cały stuff do odpowiednich.... eee.... jak się to nazywa? .............. współrzędnych  :P  

(co do 3ds) wtedy instaluje się ponownie (po usunięciu rejestru) albo ściąga cracka  :P  .

Pomoże mi ktoś z tą magiczną bronią?

EDIT:

8. Jak szybciej można odmrażać wodę? Słyszałem że można mieć świat 3ds, z od razu odmrożoną wodą. Mógłby mi ktoś przesłać taki zmarcosowany World.3ds z odmrożoną wodą?

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy

Artex

Pare pytań
#8 2008-10-26, 10:29(Ostatnia zmiana: 2008-10-28, 19:56)
Kolejne pytanko. (sorry za double post, ale jak tego nie zrobię to nikt nie zauważy!)

9. W jaki sposób można zrobić przemieszczenie VoB'a po jakimś zdarzeniu. Nie chodzi mi tu oto że np. rozmawiam ze strażnikiem przed bramą, a wtedy otwierają mi się drzwi (prosta zmiana rutyny u innego NPC). Chodzi mi o to żebym jakiś Vob przemieszczał się po np. rozmowie. (takie np. budowanie budynków na zasadzie wysuwania ich spod ziemi.)

EDIT:

6. JAK mam to zrobić!?

10. W jaki sposób mogę skasować filmiki z intra? Kiedy mam włączonego zSpy to nie mogę ich przerwać i jest to denerwujące.

11. O coś miałem zapytać.... skleroza nie boli ;]

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -
AD 9 utworzyć trzeba proste movery ( one przeniosa ci tego woba )
AD 10 edytujemy gothic ini

Gothic PL\System\gothic.ini

szukasz linijki

playLogoVideos=1

zamieniasz na

playLogoVideos=0

AD 11 to sie skup a potem pisz a nie jakieś takie ...

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy

Artex

Pare pytań
#10 2008-11-03, 17:01(Ostatnia zmiana: 2008-11-03, 17:05)
Mover?

Ok, mam tutka : ) Dla szukających inaczej ---> TU!

Za filmiki dzienks, usunę se je zaraz  :P  .

A z tym łączeniem światów na pewno się nie da? Czy jeżeli w pliku 3ds przesunie się cały świat to Voby w .ZEN zostaną tam gdzie "były" czy przesuną się razem z 3ds'em?

11. Trochę dziwne pytanie, pewnie wszyscy napiszą mi że to niemożliwe....

Czy można zrobić coś na zasadzie płynnego przejścia z jednego miejsca w ZENie do drugiego?

Nie chodzi mi tu o teleport (czyli przeniesienie NPC do waypointa). Ale przejście.... ciężko to wytłumaczyć ;p  .

Te dwie "górki" to portale, czerwoną linią (tą krzywą) oznaczyłem potencjalną ścieżke, gry NPC bądź gracz wejdzie w jeden z portali wychodzi z drugiego (logiczne). Ale nie mają to być przejścia na zasadzie z ZENa do ZENa, ale w jednym ZENie (jak to brzmi  :D  ). Chciałbym żeby przez ten portalik można przechodzić płynnie, żeby przez niego mogły przechodzić waypointy po których przemieszczają się NPC.....

Nie wiem czy jest to zrozumiałe, ale lepiej wytłumaczyć nie umiem.

12. Czy można nałożyć jakieś "efekty" na obraz widziany przez gracza? Jak w G2 po najaraniu się, albo w czasie rozmowy z poszukiwaczem.

Oraz czy można stworzyć efekt podobny do spowolnienia czasu w G2.

[size=30]Poproszę o pomoc w punkcie 1!!![/size] Jeszcze link do topica: Click!

FireBoll
  • Gość
A z tą bronią to może spróbuj tak że za każdym razem gdy NPC uderzy zostanie wywołany podany efekt :D  Jak mówiłem nei znam sie na modowaniu Gothic jeden ale  programowanie już bardziej ;p  więc mógł byś zrobić coś takiego
if NPC(otrzyma cios)- nie iwme jak to w G1 zrobić:P
pojawia sie efekt np. ognia i NPC otrzymuje tyle i tyle Damage ;p

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy
To nie takie proste, potrzebne są wpisy w odpowiednich funkcjach aby broń zareagowała po uderzeniu.

FireBoll
  • Gość

FireBoll
Gość

Pare pytań
#13 2008-11-03, 17:20(Ostatnia zmiana: 2008-11-03, 17:50)
Ech gdybym modował G 1 to mógł bym ci to bardziej określić ale że nie moduje i nie znam istniejących tam funkcji to nie za bardzo moge ci pomóc  ;p
Ale może spróbujesz pętli xD nie iwme czy ona cosda i wogle nie wiem cz da efekt ale spróbować moża :D

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -
co do tego portalu nie nie można

efekty mozna a co do spowolnienia to nie wiem

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry