Gra tekstowa - dobry czy zły pomysł? 20455 32

O temacie

Autor FeisaR

Zaczęty 28.01.2008 roku

Wyświetleń 20455

Odpowiedzi 32

FeisaR

FeisaR

Użytkownicy
posty116
Propsy16
  • Użytkownicy
Uczę się C++, myślałem, że jak się douczę trochę, to żeby napisać grę tekstową w konsoli.Tylko myślę czy to ma sens.Czy nie lepiej nauczyć się SDL/DX/OG/inne i dopiero potem zacząć programować ,,gry"?

Ewentualnie ktoś kto też się uczy miałby ochotę napisać ze mną grę tekstową, w celu poprawienia umiejętności?

Wydaje mi się, że to dobry pomysł zważywszy na to, że większość programistów ( chciałaby ,,napisać Crysisa" od razu...

Ktoś byłby zainteresowany?

"Now I stand, the lion before the lambs

and they do not fear...

They cannot fear
"

Arthas Menethil, The Lich King

Goth

Goth

Użytkownicy
posty33
  • Użytkownicy
No ja uczę się C++ (jestem NOOBEM) umiem zrobic tylko jak na razie  najprostszy program ale jeśli poduczę się tak porządnie to kto wie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Gra tekstowa - dobry czy zły pomysł?
#2 2008-01-29, 09:48(Ostatnia zmiana: 2008-01-29, 10:55)
Heh, ja już kiedyś takie pisałem. Fajne to, i ciekawe... Nawet RPG-a da się napisać (pisałem razem z walką i generowaniem losowym uderzeń ;p  ) :)  Zresztą, jak się tego nauczysz, łatwiej Ci będzie pisać gry z grafiką. Niestety, ja już w C++ nie piszę, więc mi się nie chce. Ale jakbyś miał jakieś problemy, to pisz do mnie na PW :D

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
zę się C++, myślałem, że jak się douczę trochę, to żeby napisać grę tekstową w konsoli.Tylko myślę czy to ma sens.Czy nie lepiej nauczyć się SDL/DX/OG/inne i dopiero potem zacząć programować ,,gry"?

Na takich prostych gierkach dobrze sie uczy podstaw programowania. Podobno...
Masz choć konkretny cel i uczysz sie sam do tego dochodzic. To napewno lepsze niż uczenie sie z jakiś tutoriali.

Powodzenia w zabawie.

FeisaR

FeisaR

Użytkownicy
posty116
Propsy16
  • Użytkownicy
Dzięki wszystkim za opinie, tobie też siekacz, na pewno będę się dobrze bawił :D

and they do not fear...

They cannot fear
"

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Tak właściwie MyName to mógłbym ci cosik pomóc :D  Ostatnio coś mnie natchnęło i przerobiłem kurs. Jednak tak właściwie to są podstawy więc miałoby to głównie charakter douczenia się. Jak zaczniesz coś robić to skontaktuj się ze mną na PM ;p

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Radzę zwrócić szczególną uwagę na jakość tekstu, ciekawą fabułę i po pierwsze, grywalność. Bo co jak co, taka gra również ma swoją grywalność, o której decyduje głównie interfejs. Zrób tak, żeby gra była przejrzysta i sprawiała przyjemność. Gracz ma się zastanawiać nad zadaniem, a nie nad tym, w jaki sposób ma coś kliknąć i gdzie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Hmm... Kyroman, nie wiem, czy on będzie chciał robić obsługę myszki. On chce chyba (jeśli dobrze zrozumiałem) taką grę (tak wyglądającą):

dokąd chcesz iść?
1.Do sklepu;
2.Do burdelu;
3.Do pracy.

_

I tutaj się wpisuje, którą opcję się wybiera (1,2, albo 3)

FeisaR

FeisaR

Użytkownicy
posty116
Propsy16
  • Użytkownicy
Tak, do tego chce zrobić ,,grafikę" z liter, np. atakuje cię goblin ( i tu narysowany goblin ze znaków).

and they do not fear...

They cannot fear
"

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ale tak czy siak musi zrobić jakieś przyciski, żeby wybrać którąś z tych opcji. A jeśli przyciski będą takie, że trudno w nie trafić, albo będą się kilka sekund animowały, można szczerze mówiąc dostać pierdolca. Chociaż nie wydaje mi się, żeby miał robić animacje.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Gra tekstowa - dobry czy zły pomysł?
#10 2008-01-30, 16:17(Ostatnia zmiana: 2008-01-30, 16:18)
A... Się nie znasz :P  Nie trzeba robić przycisków. Po prostu wybierasz: 1, 2, albo 3. Wpisujesz i wciskasz Enter. Nie pisz, że nie grałeś w gry tekstowe...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Grałem. Ale nie pisz, że nie można zrobić gry tekstowej z odrobiną grafiki, a zakładam, że MyName taki zamiar ma.

Mark Twain

MWL

MWL

Użytkownicy
posty205
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No cóż, kiedyś też miałem taki pomysł, jednak na stronę internetową. Sądzę jednak że nie ma to sensu. Jeśli chodzi o grę konsolową to jest tutaj wiele problemów które powodują że gra konsolowa polegająca na samym tekście jest o wiele gorsza od strony ze względu na interfejs. No cóż, gra ta raczej nie miała by grywalności bo patrząc na gothica (1) i obliviona mimo grywalności wybiorę obliviona, czemu? sam nie wiem po prostu lepszy klimat bo czujesz się tak jak byś tam był. Sądzę że jeśli byś to zrobił to na 90% nie znalazł byś dużej ilości graczy bo zamiast gry tekstowej wybrali by oni choćby microsyfowego pasjansa :P

Tworzymy  aplikacje internetowe i strony internetowe. Jesteś grafikiem? Napisz do nas - szukamy najlepeszych ;)

Ojciec redaktor

Ojciec redaktor

Użytkownicy
posty33
Propsy9
  • Użytkownicy
Warto zrobić grę tekstową choćby dla utrwalenia umiejętności. Jednak ma to sens o ile nie powielasz schematu ze wszelakich innych gierek tekstowych tylko stosujesz jakieś inne rozwiązania. Zresztą w wielu wypadkach, mechanika gry tekstowej i prostej graficznej jest ta sama, tylko interfejs się zmienia :D
No i najlepiej pisz w pojedynkę, bo po co organizować team do tekstówki o.O

I czemu to jest w dziale Cpp skoro pasuje do niemal każdego innego języka :D

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: ojciec_redaktor link=topic=396.msg3477#msg3477 date=Feb 7 2008, 01:17\'
I czemu to jest w dziale Cpp skoro pasuje do niemal każdego innego języka :D
no :D  nawet w JS można by taką gierę napisać ;]

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

MWL

MWL

Użytkownicy
posty205
Profesjabrak
  • Użytkownicy
można by, ale nie zapisał byś postępów :D  PHP i jesteś królem świata :D

Tworzymy  aplikacje internetowe i strony internetowe. Jesteś grafikiem? Napisz do nas - szukamy najlepeszych ;)

FeisaR

FeisaR

Użytkownicy
posty116
Propsy16
  • Użytkownicy
Mądrale, może dlatego w cpp, że pisze w cpp? :P

and they do not fear...

They cannot fear
"

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Mi ostatnio facet na infie namieszał w głowie algorytmami, muszę przyznać cholernie przydatna rzecz. Jak potrafisz zrobić algorytm danego programu to program też napiszesz :P  MyName - dobra rada. Jak nie będziesz potrafił sobie z czymś poradzić to ściągnij ELI 2.0 (Program do algorytmów) i spróbuj napisać to najpierw w algorytmie. Powinno ci to cholernie ułatwić pracę xD

FeisaR

FeisaR

Użytkownicy
posty116
Propsy16
  • Użytkownicy
Ja teraz mam cholernie mało czasu na cokolwiek więc pewnie wstrzymam się trochę z tą grą ale dzięki za rade.

and they do not fear...

They cannot fear
"

Ojciec redaktor

Ojciec redaktor

Użytkownicy
posty33
Propsy9
  • Użytkownicy
Mądrale, może dlatego w cpp, że pisze w cpp?
To nie ejst temat o tobie tylko o sensie pisania grach tekstowych i można je pisac tak samo w C++, Pascalu czy LOGO o.O

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry