Dialog przy innym waypoincie 4897 12

O temacie

Autor Tanner

Zaczęty 18.09.2008 roku

Wyświetleń 4897

Odpowiedzi 12

Tanner

Tanner

Użytkownicy
posty83
  • Użytkownicy
Chce zrlobić coś takiego, że jak np. bloodwyn jest w obozie (dajmy na to że ma waypoint bloodwyn_oboz) to żeby nas zaczepiał i chciał od nas 10 bryłek rudy a gdy jest w jakimś innym waypoincie za obozem np. bloodwyn_za_obozem to żeby w tym waypoincie nas nie zaczepiał o rudę. Co trzeba dodać i gdzie?

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy

gothI

Dialog przy innym waypoincie
#1 2008-09-18, 20:39(Ostatnia zmiana: 2008-09-18, 20:41)
niewiem ale może spróbuj z tym

IF (Npc_GetDistToWP (self,"waypoint") < XYZ )

to mój ulubiony warunek , funkcja zwróci TRUE jeśli podejdziemy do waypointa na odległość XYZ (tu dowolna odległość w CM czyli 700 to 7m )

tylko zmien self na Bloodwin (tzn. instance bloodwin'a)ale nie jestem pewien

GG:10938162

Tanner

Tanner

Użytkownicy
posty83
  • Użytkownicy
A gdzie mam to wstawić i czy mam tworzyć nowe { i }; czy nie.

Aha i po co sąte cm?

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy
dodajesz to do dialogu , ustwaiasz warunek ze jezeli zblizy sie w odleglosci np 7 m to dialog sie uruchomi i tylko tam

a cm sa po to by wyznaczyc ta odległość:)  jezeli nadal nie rozumiesz to mozesz napisac na PW albo GG to ci jakoś spróbuje bardziej wytłumaczyc

Tanner

Tanner

Użytkownicy
posty83
  • Użytkownicy
Dałem tą linijke pod
AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_00"); //Hej, ty!
   AI_Output (other, self,"Info_Bloodwyn_Hello_15_01"); //Mówisz do mnie?
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_02"); //Ostrzegam cię! Tacy jak ty łatwo mogą napytać sobie biedy!
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_03"); //W końcu większość z tutejszych ludzi to straszne zbiry!
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_04"); //Wydaje się im, że mogą tu robić, co im się żywnie podoba. No, ale my im na to nie pozwalamy.
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_05"); //Gomezowi zależy na spokoju w Obozie, a do nas - Strażników - należy dbanie o porządek. Oczywiście jest to bardzo wyczerpujące... i KOSZTOWNE zajęcie.
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_06"); //Dlatego właśnie chcę cię prosić o drobne wsparcie finansowe... Na znak przyjaźni. Ty pomożesz nam, a my pomożemy tobie. Jeśli będziesz miał kłopoty - możesz na nas liczyć.

Info_ClearChoices   (Info_Bloodwyn_Hello );
   Info_AddChoice      (Info_Bloodwyn_Hello,"Czemu by nie? Ile mam ci zapłacić?"   ,Info_Bloodwyn_Hello_HowMuch);
   Info_AddChoice      (Info_Bloodwyn_Hello,"To znaczy, że mam ci zapłacić za ochronę? Dzięki, ale nie! Sam sobie dam radę!"   ,Info_Bloodwyn_Hello_ForgetIt);
   Info_AddChoice      (Info_Bloodwyn_Hello,"Grozisz mi?"   ,Info_Bloodwyn_Hello_SollDrohungSein);
I pisze że U:PAR Expected '{'

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy
masz mniej wiecej takie cos.

FUNC INT Info_Bloodwyn_Hello_Condition()
{   
   if (Kapitel <= 2)
   {
      return 1;
   };
};
FUNC VOID Info_Bloodwyn_Hello_Info()
{   
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_00"); //Hej, ty!
   AI_Output (other, self,"Info_Bloodwyn_Hello_15_01"); //Mówisz do mnie?
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_02"); //Ostrzegam cię! Tacy jak ty łatwo mogą napytać sobie biedy!
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_03"); //W końcu większość z tutejszych ludzi to straszne zbiry!
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_04"); //Wydaje się im, że mogą tu robić, co im się żywnie podoba. No, ale my im na to nie pozwalamy.
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_05"); //Gomezowi zależy na spokoju w Obozie, a do nas - Strażników - należy dbanie o porządek. Oczywiście jest to bardzo wyczerpujące... i KOSZTOWNE zajęcie.
   AI_Output (self, other,"Info_Bloodwyn_Hello_08_06"); //Dlatego właśnie chcę cię prosić o drobne wsparcie finansowe... Na znak przyjaźni. Ty pomożesz nam, a my pomożemy tobie. Jeśli będziesz miał kłopoty - możesz na nas liczyć.

Info_ClearChoices   (Info_Bloodwyn_Hello );
   Info_AddChoice      (Info_Bloodwyn_Hello,"Czemu by nie? Ile mam ci zapłacić?"   ,Info_Bloodwyn_Hello_HowMuch);
   Info_AddChoice      (Info_Bloodwyn_Hello,"To znaczy, że mam ci zapłacić za ochronę? Dzięki, ale nie! Sam sobie dam radę!"   ,Info_Bloodwyn_Hello_ForgetIt);
   Info_AddChoice      (Info_Bloodwyn_Hello,"Grozisz mi?"   ,Info_Bloodwyn_Hello_SollDrohungSein);
};

i tam masz

if (Kapitel <= 2)
po prostu dopisz pod tym to && (Npc_GetDistToWP (GRD_233_Bloodwyn,"twój-waypoint") < 700 )

Tanner

Tanner

Użytkownicy
posty83
  • Użytkownicy
Nadal pisze że oczekuje { (klamry)

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy
najlepiej podaj cały kod i numer linijki w ktorej występuje błąd

Tanner

Tanner

Użytkownicy
posty83
  • Użytkownicy

Tanner

Dialog przy innym waypoincie
#8 2008-09-18, 22:31(Ostatnia zmiana: 2008-09-18, 22:39)
lol ja wpisałem if zamiast && co przed chwilą napisałeś. Czyli jeżeli podam waypoint bloodwyn_w_obozie to bloodwyn nie będzie mnie zaczepiał poza obozem. Myślałem że bedzie odwrotnie.
Dzięki za pomoc, widze że często pomagasz potrzebującym... :D

EDIT. ale znowu jak najpierw spotkam go za obozem (nie zaczepia mnie) to on także nie zaczepia mnie w obozie o rude.

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy
A jeżeli najpierw w obozie to zaczepia? pamietaj że to dotyczy tylko tego jednego waypointa, spróbuje to sprawdzić zrobie cos podobnego ale wydaje mi sie że nie powinno być takiego czegoś

Tanner

Tanner

Użytkownicy
posty83
  • Użytkownicy
Sorki za odświeżenie tematu ale nadal mam problem z tym, bo chce żeby bloodwyn zaczepiał mnie w 2 miejscach w obozie o rudę. Niewiem jaka składnia (jak przedłużyć warunek if).

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co rozumiesz pod pojęciem przedłużyć warunek if? Najlepiej skonkretyzuj dokładnie o co ci chodzi.

gothI

gothI

Użytkownicy
posty167
  • Użytkownicy
Dodaj do warunku || (lub)

tzn

IF (Npc_GetDistToWP (GRD_233_Bloodwyn,"twój-waypoint") < 700 )
|| (Npc_GetDistToWP (GRD_233_Bloodwyn,"twój-waypoint2") < 700 )

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry