Pierwsze uruchomienie i już zgrzyt bo po wciśnięciu nowej gry wywalało mi grę. Próbowałem na dwóch różnych czystych kopiach G2 i to samo więc spróbowałem na kopii której używam do tworzenia modów i na tej poszło. Wygląda na to że w paczce z modem brakuje jakiegoś pliku, może skompilowanych zbroi?
A co do samej modyfikacji no to cóż, czego można się było spodziewać? Proste misje w stylu przynieś i zabij ale dialogi nawet w porządku. Grając jednak w tego moda miałem wspomnienia z innego a konkretne "Wyspa porwań"...
Spoiler
...a z racji że gramy kobietą to przed oczami widziałem nazwę "Wyspa gwałtów" i nie przeliczyłem się

Miałem jeszcze nadzieję że ten stary cap się na nią rzuci jednak niestety, no ale to trzeba być takim pieprzonym sadystą jak ja.
Mod na maksymalnie 30 minut i największym problemem jest poziom trudności w walce z potworami, są za silne i trzeba korzystać ze sztuczek i bugów by dać z nimi radę. Wolny chód kobiet w Gothicu też irytował.
Myślę że jakiś potencjał w autorze jest, na pewno nie jest to poziom wspomnianej "Wyspy porwań" bo twórca potrafi stworzyć coś w co da się grać ale teraz przydałby się jakiś prawdziwy, kilkugodzinny mod z jakąś fajną fabułą.