[G3] Problem z ekwipunkiem/myszką w win10 6535 7

O temacie

Autor GothicowiecPL

Zaczęty 8.06.2019 roku

Wyświetleń 6535

Odpowiedzi 7

GothicowiecPL

GothicowiecPL

Użytkownicy
posty36
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Siemka, ostatnio pojawił mi się problem. Nie mogę zakładać/używać rzeczy poprzez kliknięciem myszką, bo chyba przyczyną tego problemu jest jedna z ostatnich aktualizacji win10 i jak próbuję kliknąć coś w ekwipunku żeby założyć/użyć to tak jak by system wyłapuje że chciałbym przenieść tą rzecz czy coś takiego a nie ją założyć/użyć. Jak to naprawić, albo jak cofnąć aktualizację win10? Najlepiej gdzieś do lutego.

Gracu

Gracu

Użytkownicy
posty6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Community Patch 1.75.14 zainstalowany?

GothicowiecPL

GothicowiecPL

Użytkownicy
posty36
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Community Patch 1.75.14 zainstalowany?
No tak, bo bez Patcha nie działało mi sterowanie i myszka bo win10 jest za nowy dla Gothicka 3. Od początku windowsa 10 tak było czyli od 2015 roku. Patch rozwiązał ten problem i działało elegancko, ale teraz przez te ostatnie aktualizacje, nawet pomimo posiadania Patcha, mam ten problem. Podobno ostatnio dużo ludzi ma ten problem. Chyba z Gothickiem 3 nie ma żadnego rozwiązania tego problemu, chyba jedynie cofnięcie aktualizacji, czy coś albo ewentualnie zrobić jakiegoś fix moda czy coś takiego do tego problemu z myszką. Tak to wygląda na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=-2IluITLX68

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1153
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Możliwe, że łatka do Windowsa zmieniła wartości klawiszy i dlatego są takie rzeczy.

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

GothicowiecPL

GothicowiecPL

Użytkownicy
posty36
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Możliwe, że łatka do Windowsa zmieniła wartości klawiszy i dlatego są takie rzeczy.
Zgłosiłem ten problem do Bractwa Społszczenia ale nie zdołali mi pomóc bo mają bardzo małą styczność z Gothickiem 3, ale napisali mi, że dużo ludzi ostatnio ma ten problem. W lutym albo marcu przechodziłem Gothicka 3, wszystko normalnie działało i nie było wgl. problemów, przeszedłem prawie całą myrtanę i zrobiłem przerwę od Gothicka 3, i wgl. nie tykałem ani nie ruszałem Gothicka 3, tylko na spokojnie siedziała na pulpicie aż do niej wrócę bo przechodziłem inne gry i jak wróciłem do tej gry, to znikąd ten problem się pojawił. Obecnie streamer Qlord przechodzi Gothicka 3 na streamach mając windowsa 10 i działa mu wszystko normalnie, ale odpisał mi że ma wyłączone aktualizacje win10 od pół roku i dlatego pewnie mu działa normalnie zakładanie/używanie/zabieranie rzeczy poprzez kliknięciem myszką. Grzebałem i pokombinowałem w ustawieniach klawiszy ale to nic nie pomogło.

Centuris

Centuris

Użytkownicy
Prokrastynator
posty26
Propsy66
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Prokrastynator
U mnie problem również występuje - Windows 10 Home tak samo, z najnowszymi aktualizacjami.

Istnieje jednak prosty "fix" na to: wchodzimy do menu głównego => "Opcje" => "Sterowanie" => "Układ klawiszy" zmieniamy na "Własny" => w ukazanym oknie szukamy wartości "Działanie 1" i obok domyślnego ustawienia "Przycisk myszy 1" (niedziałający LPM) dodajemy jakiś klawisz jako drugi działający (polecam np. Enter na klawiaturze numerycznej).

Z takim configiem, aby użyć/założyć/zdjąć przedmiot w ekwipunku wystarczy najechać na niego kursorem i nacisnąć ustawiony drugi klawisz, i voilla, można normalnie grać :ok:

Problem, jak już wcześniej było wspomniane, jest najprawdopodobniej spowodowany przez którąś aktualizację do Windowsa, stąd ewentualnego fixa na niego nie spodziewałbym się prędko.

GothicowiecPL

GothicowiecPL

Użytkownicy
posty36
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szczególnie że grałem wcześniej Gothicka 3, działało normalnie, zrobiłem przerwę, wróciłem i znikąd problem się pojawił a nie grzebałem wgl. Gothicka. Ostatnio dużo ludzi ma ten problem a streamer Qlord mając windowsa 10 nie ma tego problemu bo ma wyłączone aktualizację win10. Wszystko wskazuję na to że ten problem jest przez jakąś zje..ną aktualizację win10. Szkoda że nie da się normalnie myszką zakładać/używać rzeczy bo gra albo system tak jak by wyłapuje że chciałbym przenieść tą rzecz a nie go użyć czy założyć. Ale aktualnie nikt nie zna rozwiązania tego problemu żeby normalnie myszką by się dało. Może kiedyś jakaś nowa aktualizacja win10 to naprawi, kto wie.. Ewentualnie można jakoś cofnąć aktualizacje win10 ale tego też nikt nie wie jak to zrobić a odinstalowanie aktualizacji w programy i funkcje nie rozwiązały mojego problemu.

Delph(Delphoxed)

Delph(Delphoxed)

Użytkownicy
posty136
Propsy28
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Możliwe, że znalazłem rozwiązanie tego uporczywego problemu, miałem praktycznie taki sam od dłuższego czasu.
Należy wkleić plik Script_MouseDrag.dll do katalogu Gothic III/scripts i uruchomić grę. Problem powinien się rozwiązać bez wykorzystywania żadnego zewnętrznego oprogramowania do myszek, przebindowywania klawiszy, używania entera do zakładania ekwipunku itd.

Link do tego pliku znajdziecie tutaj: https://www15.zippyshare.com/v/UEViqWmZ/file.html

Niektóre osoby dobrze zauważyły, że problem ten powstał przez jedną z ówczesnych aktualizacji Windowsa 10, która właśnie prawdopodobnie pozmieniała coś w tych plikach dll.

Mam nadzieję, że pomogłem.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry