Returning 2.0 AB 17-11-2020 - Spolszczenie [Linki,Instrukcja,Galeria] 328479 930

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 27.02.2019 roku

Wyświetleń 328479

Odpowiedzi 930

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig
Dzisiaj prawdopodobnie się aktualizacja pojawi.

Sorfarius

Sorfarius

Użytkownicy
EroSennin!
posty459
Propsy12
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • EroSennin!

Nie wierzę w żadnego Boga, bo nie muszę. Życie mnie nauczyło że w życiu liczą się dwie wartości, więzi i marzenia.
Kosmos jest ogromny, a my jesteśmy tylko pyłkiem na tle miliardów innych istot żywych, bo sądząc że jesteśmy jedyną inteligentną cywilizacją z jednym słusznym Bogiem we wszechświecie, tylko dajecie oznakę ogromnej ignorancji i głupoty.

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Zarówno AB_MusicKaiRo, jak i AB_MusicNew podmieniają muzykę w Khorinis na tę ze zwykłego Gothica 2. Z wyjątkiem farmy Onara, gdzie z jakiegoś z powodu jest ta nowa (kiedyś, jak podmieniłem w pliku spolszczenia MUSIC.DAT na ten z pliku KaiRo, była tam muzyka z farmy Lobarta z G2). Co ciekawe, jeśli nie umieścimy w folderze żadnego z tych plików, usłyszymy muzykę z Returna. :F

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
A co do muzyki, to czemu nie ma tego fajnego kawałka na gitarze, gdy idziemy na przełęcz do GD za bramą koły prychającego zębacza?
Tam gdzie jest mały obóz orków, ta muza była super :]

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig
Zapomniałem poprawić błędów tekstowych występujących przy przejściu do nowszej wersji. Soreczka.

R0ckwe11

R0ckwe11

Użytkownicy
posty17
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zarówno AB_MusicKaiRo, jak i AB_MusicNew podmieniają muzykę w Khorinis na tę ze zwykłego Gothica 2.
[...]
Co ciekawe, jeśli nie umieścimy w folderze żadnego z tych plików, usłyszymy muzykę z Returna. :F
Yup, faktycznie tak się dzieje, jednak pomimo nieumieszczania plików nadal słychać było u mnie soundtrack KaiRo, już po instalacji rosyjskiego AB (pominąłem AB_MusicKaiRo również z wersji RU). Udało mi się wymusić na grze nową muzykę przez usunięcie MUSIC.DAT z AB_Scripts. Przy okazji usunąłem też GAMESTART.WAV z AB_Data_01, bo przy uruchamianiu gry pękały mi bębenki ^^"

Mam za to inny problem - próbowałem usunąć polskie ścieżki z AB_Scripts_pl, żeby w pełni zrusyfikować dubbing i zostawić tylko napisy. Jednak po zbudowaniu nowego .vdf'a i wrzuceniu go do folderu z grą, wszystkie polskie znaki w grze były zmienione na cyrylicę. TYLKO polskie znaki. Próbowałem to naprawić, zostawiając niektóre ścieżki/usuwając całe foldery SFX i SPEECH, ale bez skutku. Zmiana daty w Builderze też nic nie daje. Pominąłem jakąś opcję w GothicVDFS, czy jak? :V

EDIT: Zdecydowanie coś pomijam, bo przy wypakowaniu i zbudowaniu pliku bez jakichkolwiek zmian również polskie znaki są w cyrylicy. Pliki (oryginalny i nowo zbudowany) są identyczne - tyle samo bajtów. Ustawiam datę, jak w oryginalnym, 2039.1.1 0:00:00. Nie mam pojęcia, co może być nie tak :/

Kyubie

Kyubie

Użytkownicy
posty389
Propsy32
  • Użytkownicy
Czy gra jest w stanie odpalić się inaczej niż przez plik na puplicie? Dziwnym cudem mi się usunął... A może jest ktoś w stanie sam plik Returning.exe wstawić? Bo dziwne rzeczy...

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
Czy gra jest w stanie odpalić się inaczej niż przez plik na puplicie? Dziwnym cudem mi się usunął... A może jest ktoś w stanie sam plik Returning.exe wstawić? Bo dziwne rzeczy...

Przecież na pulpicie nie masz pliku exe, tylko skrót.

PROsiaku

PROsiaku

Użytkownicy
posty19
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jak to jest z tymi wersjami spolszczenia, bo widzę że oryginał ma datę z 22 marca, co by znaczyło że wyszła dzisiaj nowa aktualizacja, a spolszczenie jest do ostatniej aktualizacji z 15 marca. Będzie wszystko git jak dzisiaj odpale nową grę na AB z 22.03 i spolszczeniu z 18.03?

rejzu

rejzu

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powiem tak i powiem krótko. Komputer Ci wybuchnie.

Vaquanish

Vaquanish

Użytkownicy
posty86
Propsy7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@PROsiaku Nie odpalaj nowszej wersji na starych skryptach. Graj na tej starszej do momentu wydania spolszczenia pod tą nową.

Susdam

Susdam

Użytkownicy
posty96
Propsy10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Obiło mi się o uszy, że ruskie robią sobie przerwe z aktualizacjami do sierpnia.
Pytanko, na kiedy planujecie dodać nową wersje pod to co teraz mamy?
Czy może na chwilę obecną zostanie wersja z 18.03?
Pytam, bo nie wiem czy instalować to co jest, czy się chwilkę wstrzymać.

templartitan

templartitan

Użytkownicy
posty882
Propsy96
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
tak to prawda z tą przerwą,trzeba poczekać w tym czasie na kolejne skrypty tylko

Procek - i5-4460 3.9 GHZ
Karta Graficzna -GTX 970 MSI
Pamięć Ram - 16GB
https://steamcommunity.com/id/templartitan/

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig

Susdam

Susdam

Użytkownicy
posty96
Propsy10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Właśnie sobie instaluje, wpasowałeś się idealnie z czasem ;)

R0ckwe11

R0ckwe11

Użytkownicy
posty17
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jako że wyszła pełna wersja AB, to czy są przewidywane kolejne aktualizacje spolszczenia? Widzę, że ludzie jeszcze podają błędy w drugim temacie, a już zdążyłem co nieco podziałać w plikach, konkretnie:
  • poprawiłem teksturę księgi na pulpicie do czytania (regał na książki)
  • przywróciłem soundtrack z R2.0
  • w pełni zrusyfikowałem dubbing
  • wygenerowałem normalmapy do tekstur R2.0 + AB
Mógłbym to nawet udostępnić, ale nie wiem czy teraz jest sens, jeżeli zostaną wypuszczone jeszcze jakieś aktualizacje ^^"

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
  • przywróciłem soundtrack z R2.0
Nie odbierz tego jako czepialstwa, ale... użyłeś jakiegoś innego pliku MUSIC.DAT? Sprawdziłeś, czy muzyka w koszmarze Kruka działa? Jak nie, to wyślij, mogę to potem sprawdzić.

You didn't grow.
You didn't improve.

R0ckwe11

R0ckwe11

Użytkownicy
posty17
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie odbierz tego jako czepialstwa, ale... użyłeś jakiegoś innego pliku MUSIC.DAT? Sprawdziłeś, czy muzyka w koszmarze Kruka działa? Jak nie, to wyślij, mogę to potem sprawdzić.

Spokojnie, nie odbieram XD

Zrobiłem to w banalny sposób - usunąłem pliki MUSIC.DAT z AB_Scripts.vdf i AB_Scripts_pl.vdf. Obie kompilacje zmieniają soundtrack na KaiRo (przynajmniej u mnie :VVV), więc po ich usunięciu jest wykonywana ta z RET2_Scripts.vdf.

Szczerze nie wiem, jak duże zmiany w muzyce wprowadza skrypt z AB, więc możliwe, że moja ingerencja coś popsuła (testowałem bardzo pobieżnie). Ale póki co nie trafiłem na artefakty muzyczne, więc...win-win?

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
No, właśnie ja już tego próbowałem - wtedy działa muzyka z czystego Returna, ale koszmar to dodana dopiero przez AB lokacja i tam jest wtedy cisza.

You didn't grow.
You didn't improve.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry