60 FPS i przyśpieszenie 2666 2

O temacie

Autor Siemekk

Zaczęty 20.06.2017 roku

Wyświetleń 2666

Odpowiedzi 2

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Tak więc mam pewien problem. Otóż mam funkcję która jest wywołana 60 razy na sekundę. Teraz chciałbym obliczyć prędkość potrzebną do przemieszczenia się view'a  z punktu A (np. 300) do punktu B(6000). Używam tego wzoru:
v = s/t gdzie, jednak nie wiem, jak skalibrować czas aby móc go podawać w milisekundach. Tak więc moje pytanie - jak zrobić, aby po podaniu czasu np. 3 funkcja zawróciła wynik w taki sposób, że ten view przemieści się w ciągu 3 sekund na podaną pozycję. Zapewne prosta matematyka, ale ten no wakacje się zaczynają :F

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Musiałbyś pokazać skrypt. Trudno to tak powiedzieć, skoro podajesz tylko pozycję X lub Y oraz czas.

Na ślepo:

6000 - 300 = 5700
5700 = 3 sec //Tyle pikseli pokona w 3 sekundy
5700/3 = 1900
1900 = 1 sec
190 = 0.1 sec
19 = 0.01 sec

Najlepiej przeskalować sekundy na milisekundy.
3000 = 5700
1000 = 1900
10 = 19

Tak więc, co 10 milisekund pozycja zwiększa się o 19.

Nie jestem pewien, czy o to Ci chodziło.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Dobra czyli to chyba będzie tak:
int droga, czas, velo;
velo = (droga / czas) / 60; - W ciągu jednej klatki box musi się przesunąć o tą wartość

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry