(G2) Telekineza/coś do wykrywania przedmiotów poza Ognikiem. 7287 5

O temacie

Autor Iskiel

Zaczęty 3.05.2017 roku

Wyświetleń 7287

Odpowiedzi 5

Iskiel

Iskiel

Użytkownicy
Miłość, mądrość, odwaga.
posty102
Propsy23
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Miłość, mądrość, odwaga.
Witam.

Jak w temacie - chciałem przenieść zaklęcie Telekinezy z G1 do G2, albo stworzyć coś, powiedzmy, pochodnego do tego; zaklęcie przynajmniej z właściwością wykrywania przedmiotów na mapach w stylu tego zaklęcia z G1 właśnie. Nie musi to być sama Telekineza, chodzi tylko o ułatwienie wykrywania przedmiotów dla postaci, w dość dużym promieniu.

Coś już szukałem na ten temat, i z tego, co wyczytałem, nie jest łatwo przenieść taki czar z jednej gry do drugiej. Od razu też zaznaczę, że Ognik odpada - po prostu nie jest aż tak przydatny, jak to zaklęcie. Podróba nie musi też przyciągać, podnosić niczego, i td. Chodzi tylko o samą właściwość, przydatność, no i rzecz jasna - bezproblemowe działanie, tak tego zaklęcia (na przykład zaklęcia..), jak i gry z nim właśnie.

Da się coś takiego zrobić? Oczywiście rękami raczej nowicjusza modowania, rzecz jasna..

W imieniu całego forum the Modders pragnę wznieść toast za Bractwo Spolszczenia, za ich dobrą robotę i duży wkład w naszą małą społeczność fanów Gothica. Bez nich wiele modów nie zostałoby nam nigdy zaprezentowanych w naszym ojczystym języku. Dziękujemy.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Da się. Zajrzyj do skryptu ognika, zrozum te skrypty i zrób to dla np. przedmiotu.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Aby bohater focusował przedmioty podczas walki należy przerobić skrypt focusowania walki.

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Iskiel

Iskiel

Użytkownicy
Miłość, mądrość, odwaga.
posty102
Propsy23
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Odświeżam temat, bowiem znów zasiadłem do skryptów..

Siedzę aktualnie nad skryptem Ognika, i nie za wiele z tego rozumiem, a nawet nie wiem, CO mam zrozumieć, jak to tu kolega wyżej radził.

Ogólnie mnie taka myśl naszła, ażeby mój problem niejako "ominąć".

Co to znaczy, już tłumaczę... Skoro zwyczajne zaklęcie, typu choćby Sen, wykrywa moby i npc, pomyślałem nad tym, że może warto by było jakiemuś już istniejącemu zaklęciu dodać do działania wykrywanie również i przedmiotów martwych, czyli możliwych do podniesienia, z tym, że samo zaklęcie nie mogło by zostać rzucone na ów przedmiot, znaczy bohater po prostu wykonywał by animację "niemożności rzucenia zaklęcia", jak w przypadku rzucania Snu na niewłaściwą ofiarę, lub też nic nie robił, etc... W ten sposób uzyskałbym zamierzony efekt, jak pisałem, chodzi mi tylko o samo WYKRYCIE przedmiotu leżącego na ziemi i możliwego do zabrania, zaś już jakiekolwiek operowanie nim, jak to było przy telekinezie, jest mi zupełnie niepotrzebne. Konstrukcja i pomysł wiem, prymitywne, ale mnie chodzi JEDYNIE O TAKI EFEKT, AŻEBY WIDZIEĆ Z DALEKA LEŻĄCE PRZEDMIOTY, że po raz kolejny zaznaczę...

Tak sobie rozmyślam nad tym, i wydaje mi się, że byłoby to w sumie możliwe.. Skoro bohater ma wpisaną możliwość zauważania przedmiotów leżących przed nim, BEZ wyjętego przedmiotu typu broń, to dlaczego by nie można tego wpisać do jakiegoś zaklęcia choćby bojowego, tak, by i ONO wykrywało przedmioty, z tym, że OCZYWIŚCIE ze znacznie większych odległości od "celu". Z drugiej strony, takie coś mogłoby powodować błędy, nie wiem, podejrzewam, nie znam się aż tak dobrze, biorę różne warianty pod uwagę...

Niemniej zależy mi na owym efekcie, osiągniętym DOWOLNYM sposobem, bo raczej od nikogo tutaj nie wyciągnę gotowego skryptu zaklęcia Telekinezy dla G2, chyba, że się mylę...

Ale tutaj jest oczywiście problem - JAK DOPISAĆ ZAKLĘCIOM TAKĄ OPCJĘ W ICH DZIAŁANIU?!!

Dlatego jeżeli ktoś z Was może mi z tym pomóc, to bardzo o to proszę... Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś wiedział, jak to zrobić, sam niestety za słabo znam się na "tych" sprawach, no a nie mam aż tyle czasu, żeby się tego wszystkiego uczyć, sami rozumiecie - interesuje mnie dość łatwa możliwość osiągnięcia upragnionego efektu drogą dowolną, najlepiej po najmniejszej linii oporu, jak zawsze, gdyż potrzebne mi to do lżejszego grania w tą grę.

Ktoś pomoże???

W imieniu całego forum the Modders pragnę wznieść toast za Bractwo Spolszczenia, za ich dobrą robotę i duży wkład w naszą małą społeczność fanów Gothica. Bez nich wiele modów nie zostałoby nam nigdy zaprezentowanych w naszym ojczystym języku. Dziękujemy.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Samo wykrywanie przedmiotu to banał - wystarczy w Focus_Magic ustawić item_piro na 1. Podnoszenie przedmiotu z ziemi to Ikarus - trzeba pobrać focus_vob'a sprawdzić czy jest przedmiotem i albo go podnieść albo przemieszczać w stronę bohatera.

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Iskiel

Iskiel

Użytkownicy
Miłość, mądrość, odwaga.
posty102
Propsy23
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli twierdzisz, Siemekk, że wystarczy tylko TO ustawić, i już będzie OK??? To to jest naprawdę AŻ TAKIE PROSTE???

Oczywiście, że nie zamierzam niczego podnosić, chodzi mi JEDYNIE o wykrywanie. Zaraz to pewno sprawdzę, i już lecą propsy i napiszę, czy się udało i td...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry