Odświeżam temat, bowiem znów zasiadłem do skryptów..
Siedzę aktualnie nad skryptem Ognika, i nie za wiele z tego rozumiem, a nawet nie wiem, CO mam zrozumieć, jak to tu kolega wyżej radził.
Ogólnie mnie taka myśl naszła, ażeby mój problem niejako "ominąć".
Co to znaczy, już tłumaczę... Skoro zwyczajne zaklęcie, typu choćby Sen, wykrywa moby i npc, pomyślałem nad tym, że może warto by było jakiemuś już istniejącemu zaklęciu dodać do działania wykrywanie również i przedmiotów martwych, czyli możliwych do podniesienia, z tym, że samo zaklęcie nie mogło by zostać rzucone na ów przedmiot, znaczy bohater po prostu wykonywał by animację "niemożności rzucenia zaklęcia", jak w przypadku rzucania Snu na niewłaściwą ofiarę, lub też nic nie robił, etc... W ten sposób uzyskałbym zamierzony efekt, jak pisałem, chodzi mi tylko o samo WYKRYCIE przedmiotu leżącego na ziemi i możliwego do zabrania, zaś już jakiekolwiek operowanie nim, jak to było przy telekinezie, jest mi zupełnie niepotrzebne. Konstrukcja i pomysł wiem, prymitywne, ale mnie chodzi JEDYNIE O TAKI EFEKT, AŻEBY WIDZIEĆ Z DALEKA LEŻĄCE PRZEDMIOTY, że po raz kolejny zaznaczę...
Tak sobie rozmyślam nad tym, i wydaje mi się, że byłoby to w sumie możliwe.. Skoro bohater ma wpisaną możliwość zauważania przedmiotów leżących przed nim, BEZ wyjętego przedmiotu typu broń, to dlaczego by nie można tego wpisać do jakiegoś zaklęcia choćby bojowego, tak, by i ONO wykrywało przedmioty, z tym, że OCZYWIŚCIE ze znacznie większych odległości od "celu". Z drugiej strony, takie coś mogłoby powodować błędy, nie wiem, podejrzewam, nie znam się aż tak dobrze, biorę różne warianty pod uwagę...
Niemniej zależy mi na owym efekcie, osiągniętym DOWOLNYM sposobem, bo raczej od nikogo tutaj nie wyciągnę gotowego skryptu zaklęcia Telekinezy dla G2, chyba, że się mylę...
Ale tutaj jest oczywiście problem - JAK DOPISAĆ ZAKLĘCIOM TAKĄ OPCJĘ W ICH DZIAŁANIU?!!
Dlatego jeżeli ktoś z Was może mi z tym pomóc, to bardzo o to proszę... Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś wiedział, jak to zrobić, sam niestety za słabo znam się na "tych" sprawach, no a nie mam aż tyle czasu, żeby się tego wszystkiego uczyć, sami rozumiecie - interesuje mnie dość łatwa możliwość osiągnięcia upragnionego efektu drogą dowolną, najlepiej po najmniejszej linii oporu, jak zawsze, gdyż potrzebne mi to do lżejszego grania w tą grę.
Ktoś pomoże???