Może mój post nie spotka się z przychylnością tłumu i twórców moda, ale... grając sobie w G2NK w ostatnim czasie, bardzo rzuca się w uszy charakterystyczny głos śp. Marka Obertyna, który moim zdaniem świetnie wypadł w każdej roli, której się podjął, we wszystkich Gothicach, jest bardzo charakterystyczny, ale naprawdę czuł klimat tego świata, wcielając się w rolę, chociażby twardych strażników w SO w G1. Znany jest też chociażby z roli Hagrida w Harrych Potterach. Jego głos zawsze będzie mi się kojarzył z opryszkami w strażniczych zbrojach ze Starego Obozu, z Thorbenem, który przez swoich siostrzeńców miał przerąbane, z kowalem Bennetem...
Dubbing do DK nie dość, że jest dziełem sztuki, to też można go uznać, za ukoronowanie i podziękowanie dla wielu wspaniałych aktorów, którzy wykazali w świecie teatru, filmu, ale przede wszystkim dubbingu, nie tylko serii Gothic, a w tej zasługi Pana Marka Obertyna są nieocenione. Może to co zaproponuje, to przesada, ale marzy mi się, by wrzucić, choć jedną postać, która przemówiłaby kilkoma kwestiami śp. Marka Obertyna z Gothiców, np. "W tej chwili siedzę w zamku i popijam piwo", choć nie wiem jak można byłoby to uzasadnić i umieścić na wyspie Vaduz, ale stanowiłoby niemałą gratkę dla fanów serii, a przy okazji można byłoby uhonorować wybitnego aktora, który niemal ostatnie lata swojego życia poświęcił dubbingowi, w tym wszystkim grom z serii Gothic, a jego kwestie do G3 zostały nagrane nieomal przed jego, zbyt rychłą, śmiercią...
PS. Nie jestem członkiem studia, ale wydaje mi się, że jest spora szansa na zatrudnienie Agaty Gawrońskiej-Bauman do ról kobiecych, w końcu w dubbingu bierze udział jej stryj(Andrzej Gawroński) i być może jej mąż (Adam Bauman).