DUBBING [Temat zbiorczy] 137563 241

O temacie

Autor Dark

Zaczęty 22.10.2016 roku

Wyświetleń 137563

Odpowiedzi 241

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Oczywiście, nutka niespodzianki zawsze się przyda. :D Ale dziękuję za częściowe zaspokojenie mojej ciekawości, to tylko rozbudza apetyt na produkcję i oczywiście nie mogę się doczekać momentu odpalenia DK na swoim PC. :) Z niecierpliwością czekam także na kolejne materiały dt. produkcji.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ostatnio coraz częściej pada to pytanie, pomyślę jeszcze nad tym - zobaczymy
Jakby Fronczewskiego udałoby się wam skombinować to byłaby to absolutna miazga. Choć może nie szalejcie i zostawcie sobie kilka dużych nazwisk na Khorinis. :)

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Tylko, że Piotr Fronczewski, z całym szacunkiem i podziwem dla jego zasług, to tak jak niektórzy inni aktorzy biorący udział w DK, jak to ujął Dark i jak ujmują sami zainteresowani, "tykająca bomba", więc lepiej szybciej niż później... :(

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Lol, bez przesady - jest z rocznika 1946 więc kończy w tym roku dopiero 70 lat. Tak więc mówienie o tykającej bombie to zdecydowana przesada

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Z drugiej strony... Ja Panu Piotrowi życzę zdrowia i wszelkiej pomyślności! :D I by wziął udział w obu częściach Dziejów Khorinis. :D

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
@Dark  A co z Jackiem Mikołajczykiem? Mógłby użyczyć głosu głównej postaci DK.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu

Dark
Moderator działu

DUBBING [Temat zbiorczy]
#106 2016-12-25, 23:40(Ostatnia zmiana: 2016-12-25, 23:49)
@Dark  A co z Jackiem Mikołajczykiem? Mógłby użyczyć głosu głównej postaci DK.
Nie ma szans. Podkładał głos bezimiennemu, gracze kojarzą go w tej grze z konkretną postacią, no i nie zamierzamy rozgrzebywać 'legendy' i wymyślać bzdurne 'dzieje bezimiennego' albo robić kakafonie głosów obsadzając go w jakiejkolwiek innej roli

bezi50

bezi50

Użytkownicy
posty53
Propsy5
  • Użytkownicy
Czy jest szansa na to by w obsadzie DK pojawił się Przemysław Nikiel, który w G1 użyczał swojego głosu Thorusowi oraz Gornowi? (Swoją drogą przynajmniej moim zdaniem głos Pana Przemka dużo bardziej pasował do Postaci Gorna niż głos Piotra Bąka lub Mirosława Zbrojewicza dlatego mam nadzieję, że przy obsadzaniu roli Gorna postawicie właśnie na tego aktora.)

Jeśli udałoby wam się dokooptować do projektu Pana Boberka to też fajnie by było gdyby to właśnie on użyczył głosu Miltenowi podobnie jak w G2 NK. Mimo wszystko chyba jakoś bardziej pasował do tej roli niż Aktor, który dubbingował Miltena w G1.

Super by było gdybyście zdołali namówić, któregoś z tych Aktorów: Michał Żebrowski, Bogusław Linda, Marek Kondrat, Janusz Gajos, Jan Englert, Zbigniew Zamachowski, Janusz Rewiński.

I wielka szkoda, że ten dubbing nie jest nagrywany 3-4 lata wcześniej bo może wtedy byłby choć cień szansy na udział w tym projekcie żywej (Jeszcze i oby jak najdłużej.) legendy polskiego kina jaką bez wątpienia jest Emil Karewicz jednak obecnie z powodu jego koszmarnego stanu zdrowia jest to już niemożliwe. A możliwość usłyszenia w DK kogoś takiego jak Pan Emil to byłoby naprawdę coś.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Super by było gdybyście zdołali namówić, któregoś z tych Aktorów: Michał Żebrowski, Bogusław Linda, Marek Kondrat, Janusz Gajos, Jan Englert, Zbigniew Zamachowski, Janusz Rewiński.
I co jeszcze? Może Tomasz Karolak, Piotr Adamczyk,  Harrison Ford, Jim Carrey, Leonardo di Caprio i frytki do tego? Sorry, ale wymienieni prez ciebie panowie, chociaż  są dobrymi aktorami to mają słabe albo żadne doświadczenie w dubbingu growym. Linda w roli Kratosa, Żebrowski w roli Herkulesa i Małaszyński w roli Agenta 47 wypadli co najwyżej średnio, by nie rzec - słabo. Poza tym pomyśl, który z tych  aktorów miałby czas albo zgodziłby się wziąć udział w projekcie non profit? Nawet nie mają jakiegoś sentymentu do tej serii, który mógłby ich przekonać.

Osobiście liczę po cichu na Krzysztofa Banaszyka. No i Jacka Mikołaczaka. Ja wiem - nie ma szans. Nie z powodu jakiejś nieosiągalności, wręcz przeciwnie sądzę, że z przyjemnością udzielił by głosu za darmo, bo w wielu wywiadach wspomina się jego rolę Bezimiennego. Osobiście uważam, że jego udział w innej roli nie zaburzyłby klimatu, bo w każdym Gothicu wszyscy aktorzy, poza Panem Jackiem naturalnie, wcielali się w co najmniej  kilka, jeśli nie kilkanaście postaci. A akcję DK od G1 dzieli przecież 10 lat, Bezimienny nie będzie głównym bohaterem, a ponadto mogliśmy go słuchać od tamtej pory w dziesiątkach ról m.in. głównych złodupców w W1, W3 oraz ME. No i niemal bez przerwy jest słyszany w radiu i TV, jak dla mnie dość by przyjąć występ Pana Jacka w jakiejś pobocznej roli, a nawet traktować to jako smaczek i sentymentalny powrót po latach.

No i jeszcze pytanko odnośnie pań, bo dotychczas znamy tylko męską obsadę. Czy jest szansa na udział  Agaty Gawrońkiej-Bauman oraz Kingi Ilgner, jedynych aktorek będących w obsadzie: G1 oraz G2:NK? No i czy w DK panie będą miały większą rolę, bo dotychczas były zaniedbywane przez PB? Może jakiś wątek romansowy?

EDIT. Podpinam @Dark bo może nie zauważył posta, a może odpowie przynajmniej na tą ostatnią kwestię. :P

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota

Kuba
Złote Wrota

DUBBING [Temat zbiorczy]
#110 2016-12-29, 12:18(Ostatnia zmiana: 2016-12-29, 18:41)
@sebogothic  o tak Mikołajczyk i Banaszyk to byłyby petardy :D

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem
When It's Done ! Jak to mawiają, mod będzie tak czy siak bardzo dobry, bez względu na aktorów głosowych, @up Linda grał jeszcze w Heroes V jakiegoś tam typka z ciemności, chyba że o niego ci chodzi.

Kravis

Kravis

Użytkownicy
posty276
Propsy76
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja liczę na Miłogosta Reczka, aczkolwiek nie miał on styczności z Gothiciem, więc jego udział za darmo w tym przedsięwzięciu jest raczej niemożliwy.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
When It's Done ! Jak to mawiają, mod będzie tak czy siak bardzo dobry, bez względu na aktorów głosowych, @up Linda grał jeszcze w Heroes V jakiegoś tam typka z ciemności, chyba że o niego ci chodzi.
Linda podkładał głos Agraelowi, Raelagowi.

bezi50

bezi50

Użytkownicy
posty53
Propsy5
  • Użytkownicy
Pan Linda grał jeszcze Marcusa Fenixa w Gears of War.

A tak w ogóle to z tych najpopularniejszych Aktorów głosowych ostali się jeszcze jacyś, którzy w serii Gothic się jeszcze nie udzielali? Ja osobiście myślałem, że taką osobą jest Grzegorz Pawlak ale wszedłem sobie na wikipedie i okazało się, że użyczał on swojego głosu w G3 ale wiadomo jak z tą wikipedią nieraz jest. Ja osobiście nie jestem sobie w stanie jego głosu z Gothikiem skojarzyć.

A Miłogost Reczek na 100% się w Gothicu nie udzielał.

porfirion

porfirion

Użytkownicy
osiełek
posty100
Propsy37
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • osiełek
A tak w ogóle to z tych najpopularniejszych Aktorów głosowych ostali się jeszcze jacyś, którzy w serii Gothic się jeszcze nie udzielali?
Oj, na pewno - tak na szybko to np. Piotr Warszawski, Mikołaj Klimek, Tomasz Bednarek, Aleksander Mikołajczak, Wojciech Paszkowski, Waldemar Barwiński, Mieczysław Morański (tj. wielu z nich miało role lub rólki w Arcanii, ale patrząc po rozmaitych powyższych postach, to raczej nie liczyć jej do serii Gothic :P ; no i nie mam pewności, czy niektórzy z nich nie byli już wcześniej wymieniani jako potencjalni do zagrania w Dziejach Khorinis). A z pewnością znajdzie się ich jeszcze więcej.

Ja osobiście myślałem, że taką osobą jest Grzegorz Pawlak ale wszedłem sobie na wikipedie i okazało się, że użyczał on swojego głosu w G3 ale wiadomo jak z tą wikipedią nieraz jest. Ja osobiście nie jestem sobie w stanie jego głosu z Gothikiem skojarzyć.
Owszem, Pawlak użyczał głosu w Gothicu 3 i to niemałej liczbie postaci. Inna sprawa, że w kwestiach dubbingowych na przyszłość polecam nie Wikipedię (gdzie czasem potrafi się roić od absurdalnych błędów), a Dubbingpedię albo Encyklopedię Polskiego Dubbingu.

A Miłogost Reczek na 100% się w Gothicu nie udzielał.
Stricte w Gothicu nie - ale w Arcanii tak ;)

If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

We internecie...

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy

Maciejk

DUBBING [Temat zbiorczy]
#116 2016-12-30, 03:38(Ostatnia zmiana: 2016-12-30, 04:03)
Może mój post nie spotka się z przychylnością tłumu i twórców moda, ale... grając sobie w G2NK w ostatnim czasie, bardzo rzuca się w uszy charakterystyczny głos śp. Marka Obertyna, który moim zdaniem świetnie wypadł w każdej roli, której się podjął, we wszystkich Gothicach, jest bardzo charakterystyczny, ale naprawdę czuł klimat tego świata, wcielając się w rolę, chociażby twardych strażników w SO w G1. Znany jest też chociażby z roli Hagrida w Harrych Potterach. Jego głos zawsze będzie mi się kojarzył z opryszkami w strażniczych zbrojach ze Starego Obozu, z Thorbenem, który przez swoich siostrzeńców miał przerąbane, z kowalem Bennetem...

Dubbing do DK nie dość, że jest dziełem sztuki, to też można go uznać, za ukoronowanie i podziękowanie dla wielu wspaniałych aktorów, którzy wykazali  w świecie teatru, filmu, ale przede wszystkim dubbingu, nie tylko serii Gothic, a w tej zasługi Pana Marka Obertyna są nieocenione. Może to co zaproponuje, to przesada, ale marzy mi się, by wrzucić, choć jedną postać, która przemówiłaby kilkoma kwestiami śp. Marka Obertyna z Gothiców, np. "W tej chwili siedzę w zamku i popijam piwo", choć nie wiem jak można byłoby to uzasadnić i umieścić na wyspie Vaduz, ale stanowiłoby niemałą gratkę dla fanów serii, a przy okazji można byłoby uhonorować wybitnego aktora, który niemal ostatnie lata swojego życia poświęcił dubbingowi, w tym wszystkim grom z serii Gothic, a jego kwestie do G3 zostały nagrane nieomal przed jego, zbyt rychłą, śmiercią...

PS. Nie jestem członkiem studia, ale wydaje mi się, że jest spora szansa na zatrudnienie Agaty Gawrońskiej-Bauman do ról kobiecych, w końcu w dubbingu bierze udział jej stryj(Andrzej Gawroński) i być może jej mąż (Adam Bauman).

bezi50

bezi50

Użytkownicy
posty53
Propsy5
  • Użytkownicy
W 100% zgadzam się z @sebogothic weźmy na przykład Jacka Kopczyńskiego, który w G1/G2/G3 użyczał głosu wielu Postaciom, a w A:G4 słyszymy go w roli głównego Bohatera. W przypadku Pana Mikołajczaka mogłoby być na odwrót we wszystkich częściach Gothika grał on Bezimiennego/Rhobara III, a u was w DK mógłby zagrać jakąś inną Postać lub nawet kilka Postaci. Poza tym Gothic bez głosu Pana Jacka to już nie to samo.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może to co zaproponuje, to przesada, ale marzy mi się, by wrzucić, choć jedną postać, która przemówiłaby kilkoma kwestiami śp. Marka Obertyna z Gothiców, np. "W tej chwili siedzę w zamku i popijam piwo", choć nie wiem jak można byłoby to uzasadnić i umieścić na wyspie Vaduz, ale stanowiłoby niemałą gratkę dla fanów serii, a przy okazji można byłoby uhonorować wybitnego aktora, który niemal ostatnie lata swojego życia poświęcił dubbingowi, w tym wszystkim grom z serii Gothic, a jego kwestie do G3 zostały nagrane nieomal przed jego, zbyt rychłą, śmiercią...=
Głos Pana Obertyna jest jednym z bardziej charakterystycznych pojawiających się w serii Gothic i jest wręcz jednym z czynników tworzącym klimat. Jak dla mnie pomysł całkiem niezły, ale nie wiadomo czy udałoby się coś zmontować z różnych kwestii by pasowało do DK.

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Oczywiście, pomijając kwestie techniczne, które kwestie jakiej postaci trzeba byłoby zmontować i jak, chodzi tutaj też o kwestie czysto etyczne, które mogą być nawet o wiele istotniejsze, bo nawet zwykły strażnik przy bramie do Vaduz, może powiedzieć "No dalej rusz się" etc. choć takiego głosu jak Pana Obertyna chciałoby się słuchać jak najwięcej...

EDIT: A kto użycza głosu magowi wody, Cronosowi?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry