[3DS Max]Riggowanie czyli łączenie szkieletu z modelem 3D - Mega Tutorial 11438 6

O temacie

Autor Revo16pl

Zaczęty 6.02.2016 roku

Wyświetleń 11438

Odpowiedzi 6

Revo16pl

Revo16pl

RaveN Studio
posty101
Propsy100
ProfesjaGrafik 3D
  • RaveN Studio
Riggowanie czyli łączenie szkieletu z modelem 3D - Mega Tutorial

Na wstępnie chciałbym tylko powiedzieć że robię ten Tutorial dlatego że bardzo często spotykam się z tym że wielu ludzi nie potrafi Riggować a nie jest to wcale nic bardzo skomplikowanego o ile pamiętamy o kilku zasadach.
Mimo sporej ilości innych tutoriali i wątków na forach często ludzie zapominają o sporej ilości dość istotnych szczegółów związanych z riggowaniem właśnie. Mam nadzieję że komuś ten tutorial pomoże i nie będzie więcej pytań i niedopowiedzeń. Więc zaczynamy.

1.Model

Model czyli to co stworzyliśmy w programie do Grafiki, (będę się tutaj opierał o 3DS MAX 13 gdyż jest to ostatnia wersja Maxa z dostępnym Kerraxem, można oczywiście używać programu według własnego uznania który ma opcje riggowania, np wings 3D nie ma takiej możliwości)

Powinien być 1 obiektem, jednocześnie nie musi to być jedna bryłą:

2.Szkielet i ustawienie modelu
Szkielet (Biped) którego będziemy używali do podpięcia modelu to standardowy szkielet z hum_body_naked_0 z Gothica
jednak zamiast korzystać z niego lepiej importować którąkolwiek zbroję z asc_bodies
które jest do pobrania TUTAJ: http://tinyurl.com/ASC-
BODIES

przy imporcie zaznaczamy tak jak na obrazku, przy replace usuną nam się wszystkie obiekty na scenie a tego nie chcemy

Wybieramy modyfikator skin a nie physique

Lepiej korzystać z ASC_bodies gdyż w szkielecie nie ma wtedy upierdliwych dodatków:

Dzięki Importowaniu zbroi z gothica będziemy również wiedzieć jak zeskalować i ustawić dokładnie naszą zbroje bo przy złym ustawieniu modelu i  podpięciu szkieletu w Gothicu może to wyglądać bardzo dziwnie.

Pamiętajmy że szyja od naszego modelu powinna być ustawiona w taki sposób jak szyja standardowego modelu aby pasowała do modelu głowy który jest podpinany osobno.

Podsumowując to: Zanim rozpoczniemy riggowanie powinniśmy dobrze ustawić zbroję w Viewporcie.

3.Modyfikatory
Tutaj krótko, mamy 2 modyfikatory do wyboru, "SKIN" i "PHYSIQE"
powiem tylko że używamy tego pierwszego bo jest zwyczajnie bardziej prosty do użycia gothicowego, zaznaczamy nasz model (nie kości) i wybieramy z listy "skin"

4.Podpinanie kości
Powinno wyświetlić się takie okieno

klikamy "ADD" i wybieramy wszystkie kości (wszystko to co ma początek "BIP")
w tym okienku i klikamy select:

GRATULUJĘ!
podpiąłeś właśnie model do kości, tak na prawdę w gothicu już by działał jednak gdy poruszymy jakąś kością będzie to najczęściej wyglądać tak:

5.Vertexy i inne wkurzające pierdoły
Aby pozbyć się problemu musimy ustalić które vertexy są podpięte do których kości.
klikamy "edit envelopes"

W miejscach kości pojawiły nam się pewne "kreski"
klikając w nie pojawiają nam się różne kolory

Te kolory mówią nam o tym które vertexy i z jaką siłą są trzymane przez konkretną kość.
więc:
czerwone : 100% siły z jaką trzyma kość - czerwone miejsce trzyma tylko ta kość którą zaznaczyliśmy

pomarańczowe około 70% siły z jaką trzyma kość  - 30% trzyma inna kość/i 

i tak talej i tak dalej (np jak mamy niebieskie (25%) to znaczy że miejsce jest przyczepione również do innych kości.)

Tutaj ważna uwaga!
każda kość w sumie musi mieć te 100% inaczej będą nam się pojawiały w gothicu dziury

zaznaczmy sobie opcje "vertices" pod edit envelopes

schodzimy niżej i tutaj mamy kilka opcji:

będziemy używali głównie 2 opcji:

ikonki ze szczypcami i opcji "paint weights"

klikamy więc "szczypce" i pojawi nam się takie okienko, w nim przy zaznaczeniu konkretnych vertexów pokaże nam dokładnie z jaką siłą i do których kości podpięte są dane vertexy (każdy w sumie musi mieć 1 czyli 100% - pamiętajcie o tym)

zaznaczyłem kilka vertexów na ramieniu i kości ramienia w okienku pokazało to o czym wcześniej mówiłem.
(to okienko pozostawiamy cały czas włączone, ono w niczym nam nie przeszkadza)

Gdy klikniemy opcję paint weights pojawi nam się pewne kółko dzięki któremu można "malować" kolorami po modelu aby zaznaczyć które vertexy którymi chcemy aby dana kość poruszała.

5.Naprawianie tego co jest zepsute

Więc aby naprawić ten problem:

musimy zaznaczyć vertexy które są przyłączone do ręki i po kliknąć "0" w naszym okienku "Weight tool"
wtedy nasze vertexy "odepniemy" od kości którą jest nasza ręka.

Czasem jednak po kliknięciu "0" nic się nie stanie

to dlatego że jak wcześniej mówiłem każdy vertex musi być cały czas podłączony do jakiejś kości. aby naprawić problem musimy zaznaczyć nasz vertex i kość do której ma być podpięty nasz vetex, w tym przypadku do kości nogi.

wybieramy wiec kość nogi i klikamy "1" aby siła przypięcia vertexu do kości nogi wynosiła 100%

Oczywiście nie zawsze klikamy "1" przecież nie chcemy aby vertexy które są dość mocno oddalone od naszej kości było trzymane tylko przez nią. z reguły vertexy które są blisko 2 kosci na raz opłaca się podpiąć do obu na raz albo nawet większej ilosći.

Tutaj widać że zaznaczone vertexy są podłączone do 3 kości

6.Paint Weights

Więc jak naprawimy takie rzeczy jak przedstawiłem wcześniej aby poprawić efekt powinniśmy użyć opcji Paint Weights o której już wcześniej mówiłem

klikamy w nią, zaznaczmy kość którą chcemy i malujemy vertexy które chcemy do niej podłączyć, czym więcej będziemy malować jedno miejsce tym mocniej będzie podpięte (bardziej czerwone)

7.Gotowy Model

Tak wygląda podpięty model, kośćmi można ruszać jednak gdy skończymy riggować powinniśmy ustawić je w standardowych miejscach (takich w jakich są ustawione kości w modelach Gothicowych z ASC_bodies

8.Kilka rad.

Przy riggowaniu bardzo przydatne jest Freezowanie lub chowanie naszych kości, one w dużym stopniu przeszkadzają i sprawiają że riggowanie staje się mniej przejrzyste, jednak należy pamiętać że aby ruszać kośćmi musimy je od Freezować lub kliknąć unhide żeby się znowu pokazały

aby użyć tych opcji musimy zaznaczyć nasze kości (tez z BIP na początku) i wejść w zakładkę display tak mamy te opcje :

Jeszcze jedna ważna rzecz!
Vertexy rąk, nóg itd nie mogą dotykać innych tak jak tu:

Jeśli vertexy będą się stykały to gothic połączy to tak że w grze by to wyglądało tak jak na samym początku po podpięciu, nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale tak musi być i tyle.

No cóż to tyle ode mnie mam nadzieję że już nie będzie problemów z Riggowaniem, powiem jeszcze że na tej samej zasadzie rigguje się zwierzęta, orków itd

Jeśli ci pomogło to propsować :P pozdro i ćwiczcie bo najważniejsze w tym jest doświadczenie.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Popieram, aczkolwiek czip17 zrobił o tym film, więc twoja praca będzie raczej średnio doceniona, ale warto aby była na forum.

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Revo16pl

Revo16pl

RaveN Studio
posty101
Propsy100
ProfesjaGrafik 3D
  • RaveN Studio
Popieram, aczkolwiek czip17 zrobił o tym film, więc twoja praca będzie raczej średnio doceniona, ale warto aby była na forum.

Czip zrobił to ale nie podał wielu ważnych szczegółów, pokazał jak to robić tylko za pomocą envelopów a to jest chyba sposób który daje najgorsze efekty

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Ok w sumie się nie znam, propsa dałem i koniec spamu, w takim razie dobrze że zrobiłeś poradnik :)

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dobra, pomijając moje powyższe pierdolenie, tak się zastanawiam, wie ktoś może czy w gmax 1.2 jest opcja vertices i gdzie jej szukać?

Edit: wolę zapytać, przyznam się że z lenistwa, nie chce mi się motać za 3ds max'em

Edit 2 znalazłem ale jest jakby wyłączony, wiadomo dlaczemu?

Edit3 Nieważne, motam się za 3ds maxem 13 ponieważ sposób z poradnika wydaje się faktycznie być wygodniejszym.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy603
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czip zrobił to ale nie podał wielu ważnych szczegółów, pokazał jak to robić tylko za pomocą envelopów a to jest chyba sposób który daje najgorsze efekty
Zdecydowanie bardziej wygodny do nauki jest tutorial w formie tekstu, brakowało tego na forum, propsy  :D

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
no to wiem  ddf

Następny dowód na głupotę ludzką. Koleś pisze, że to wie... pod tutorialem...

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry