Witam. Od razu zaznaczam, że jestem nowy na forum ale tak mnie zaciekawił ten temat odnośnie zadań, że sam postanowiłem dodać jedno zadanie od siebie. Nie przedłużając dalej przejdę do rzeczy:
Tytuł zadania: Tajemnica Chromanina
Opis: Będąc na mieście usłyszymy, że w górnym mieście mieszka jeden osobnik, który jest zapalonym kolekcjonerem wszelkiego typu staroci i rzeczy rzadkich i niezwykłych jak np. różne historyczne dokumenty czy biżuteria. Gdy w końcu dotrzemy do górnego miasta i spotkamy kolekcjonera (niech roboczo nazywa się Erazm) ten opowie nam, że poszukuje rzadkiej i na wpół legendarnej księgi zatytułowanej Chromanin. Oczywiście Bezi miał już z tą księgą do czynienia w koloni, więc opowiada całą historię Erazmowi włącznie z tym co się stało z jej rzekomym autorem. Erazm bardzo się zdziwi ale też zmartwi bo jak wiadomo wszystkie przedmioty włącznie z tymi książkami Bezi stracił gdy Xardas teleportował go ze świątyni Śniącego, a tajemniczy autor nie żyje, więc nie ma go jak o cokolwiek zapytać. Beziowi przyjdzie do głowy, że Xardas może będzie w stanie coś pomóc. Udajemy się więc do Xardasa i mówimy mu w czym rzecz. Ten stwierdzi, że mógłby dokonać przywołania ducha zmarłego autora ale potrzebowałby do tego jakiegoś źródła mocy i część ciała zmarłego najlepiej głowę. W pierwszej kolejności mamy zdobyć głowę bo bez tego nie ma sensu nawet zaczynać. W tym celu udajemy się do wieży mgieł w górniczej dolinie i tam gdzie kiedyś były zwłoki tego gościa zabieramy jego czaszkę. Wracamy do Xardasa i przekazujemy mu naszą zdobycz. Teraz musimy zapewnić źródło mocy niezbędne do przeprowadzenia przywołania. Xardas stwierdzi, że najlepszy do tego celu będzie kamień mocy, który jest niczym innym jak słabszą jednorazową wersją kamienia ogniskującego. Nekromanta sam może taki kamień zrobić ale musimy mu przynieść brakujące składniki. Te składniki to: 5 esencji many, 2 sztuki siarki i 1 bryłka rudy. Po dostarczeniu składników czekamy jeden dzień aż Xardas zrobi ten kamień, po czym wracamy do niego i przeprowadzamy rytuał przywołania ducha. W wielkim skrócie rytuał kończy się niemal jednym wielkim fiaskiem bo choć duch faktycznie się pojawi to jedynie wrzaśnie coś w stylu "Niech będzie przeklęty Szkarłatny Płomień!" po czym zniknie. Xardas wyjaśni nam że Szkarłatny Płomień (w skrócie SP) to nazwa powołanego przez króla Robhara II w czasie wojny z Varrantem zakonu zabójców, którzy w imię Innosa zabijali wszelkiego rodzaju wiedźmy, heretyków, apostatów itp. Owy zakon charakteryzował się brutalną skutecznością i tak daleko posuniętym fanatyzmem, że nawet najbardziej owładnięci religijnym szałem paladyni i magowie ognia to były przy nich baranki. Ostatecznie zakon zaczął sprawiać zbyt duże problemy więc został zdelegalizowany a większość jego członków zabita. Xardas wysunie przypuszczenie, że autora Chromaninów musiał zabić jeden z ocalałych z SP ale nie ma pojęcia, który z więźniów w koloni mógł należeć do tego zakonu. Bezi wpadnie jednak na pomysł, że może pozostali magowie ognia z pod bariery mogli wiedzieć coś na ten temat. Wiadomo, że jedynym magiem ognia z pod bariery który przeżył to był Milten więc to do niego się udajemy. Milten wydaje się wiedzieć o kogo nam chodzi ale jedyną znaną mu osobą, która utrzymywała kontakty z tym gościem ze SP był strażnik Skorpion. Udajemy się więc do Skorpiona a ten powie że szukamy gościa ze SP o imieniu Araz. Araz jak powie nam Skorpion był fanatykiem, który z własnej woli przekroczył barierę by tępić miejscowych heretyków. Sam Araz bardzo rzadko pojawiał się w Starym Obozie i z reguły stronił od ludzi mając w koloni kilka obozowisk miedzy którymi regularnie wędrował. Skorpion poda nam lokalizację jedynego obozowiska które zna. Udajemy się tam (gdzie to dokładnie będzie to niech twórcy moda ustalą to gdzie im będzie wygodnie) i szczęśliwie spotykamy tam Araza. W skrócie Araz jest faktycznie fanatykiem i ma nierówno pod kopułą więc dojdzie do walki z nim (będzie trudnym i niebezpiecznym przeciwnikiem). Gdy tylko zginie obok nas pojawi się duch autora Chromanina. Ten podziękuje nam że pomściliśmy jego śmierć z ręki Araza i w ramach wdzięczności zdradzi nam tajemnicę Chromanina, którą miał nam przekazać jeszcze w koloni (co to za tajemnica to niech twórcy moda wymyślą bo może będą mieć ciekawszy pomysł niż to co chodzi mi po głowie). Wracamy do Erazma i zdajemy mu relację ze wszystkiego co się dowiedzieliśmy. Ten bardzo zadowolony nas wynagrodzi.
Doświadczenie za zadanie: (Tutaj niech twórcy moda ustalą jak im pasuje do balansu rozgrywki ale powinno być dość dużo w końcu to długie zadanie)
Nagroda za zadanie: Napój Władzy ( plus 3 do Siły i Zręczności)
Wyszło mi więcej do napisania niż początkowo planowałem. Jeśli zadanie się spodoba to mogę jeszcze coś wymyślić.