Pytania odnośnie zadań i rozgrywki 8857228 37317

O temacie

Autor Vanarius

Zaczęty 3.01.2016 roku

Wyświetleń 8857228

Odpowiedzi 37317

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@quentin123
Robie zadanie Ludzie do obozu..
Zrobiłem jak w solucji, mam 3 rozdział i w obozie jest Wąż,Snipes, Grimes,Farmim ,Edda Carl i mysliwy Niclas,
Z ochroniarzy nie mam nikogo, choc jak zapraszam tego kolesia z karczmy kardifa mam informacje od zarządcy ze potrzebujemy alchemika ale Sagitta nie chce sie przylaczyc. Brak dialogu.
Tak samo z wilkiem a widze ze mozna go zaprosic. Moze ktos powiedziec jak ukonczyc te zadanie aby dostac ten pancerz na koniec? Ten schemat juz zdobylem.
Czasami część osób przyłącza się w 4 rozdziale m.in. strażnicy, Sagitta (chociaż u mnie Sagitta była już w 3). Ponadto czasem trzeba odczekać dobę lub dłużej na następny ruch. Zbroja jest gotowa chyba po 2 dniach od dostarczenia schematu (na pewno można ją dostać w 4 rozdziale)

Poniżej solucja obozu z rpgrussia:
Spoiler
Ogniem i mieczem!
Lord Hagen na początku trzeciego rozdziału prosi nas o odwiedzenie byłego obozu Dextera aby rozprawić się ze złem, które tam się panoszy. Jest to cała grupa mrocznych wędrowców wokół obozu. Najprostszym sposobem jest zabicie ich za pomocą zwojów „masowego zniszczenia”, takich jak ognisty deszcz lub burza. Należy wypić eliksir przyspieszenia lub włączyć sprint, zagrować na siebie jak najwięcej obcych i wbiegnąć do domu, gdzie był Dexter, a następnie użyć magii. Szkielety, które są przywoływane przez wędrowców natychmiast giną ze zwojów.
Należy także przejść do następnej wieży i zabić mrocznego mistrza i jego orszak demonicznych szkieletów. To bardzo trudna sprawa, zwłaszcza jeśli misja jest wykonywana w trzecim rozdziale. Przeciwko samemu mrocznemu mistrzowi użyj serca golema bagiennego na wytrzymałość, aby nie wyrzucił cię z wieży. Po tym, gdy obóz zostanie całkowicie uwolniony od wrogów udajemy się do Lorda Hagena i kończymy misję. Natychmiast daje nam więcej zadań, które są poniżej.
Przy okazji, ta misja jest powodem, dla którego niektórzy gracze nie mogą oddać Torlofowi podobnego zadania za zabicie mrocznych wędrowców. Dla oddania „Obaw Torlofa” należy zabić tego samego mrocznego mistrza, a pojawia się on dopiero po wzięciu questa „Ogniem i mieczem”. Dlatego te dwa zadania muszą być wykonywane jednocześnie.

Moje nowe włości
Po tym jak Lord Hagen podziękuje nam za zabicie mrocznych magów w obozie Dextera to następnie poprosi nas, abyśmy starannie zajęli się zagospodarowaniem tego miejsca. Ta misja jest początkiem linii questowej z obozem głównego bohatera. Przede wszystkim trzeba się porozumieć z Onarem (w którego posiadaniu jest obóz) na temat wzięcia obozu pod naszą kontrolę. Jeśli masz 50 retoryki to Onar zgodzi się oddać obóz za darmo, inaczej będziesz musiał płacić mu czynsz. Bez właściwego poziomu retoryki lepiej nie podchodzić do tego tematu.
Po dogadaniu się z Onarem wracamy do Hagena. Da nam królewskie zaświadczenie o prawie posiadania obozu i wyśle kilku przebranych strażnikowi jako ochrona obozu.

Co z tą kopalnią?
Ponieważ w nowym obozie Bezimiennego znajduje się niewielka kopalnia z pokładami rudy żelaza i magicznej rudy, bardzo wskazane byłoby rozpoczęcie jej rozwoju. Ale najpierw musisz sprawdzić, czy jest tam dużo rudy. Pomoc nam w tym może Wąż, ale poprosić będziemy go mogli dopiero po zatrudnieniu menadżera (patrz zadanie „Ludzie do obozu”). Menedżer powie nam, abyśmy zabrali górników do obozu. Rozmawiamy z Wężem i zabieramy go do obozu. Lepiej jest wcześniej oczyścić drogę z miasta do obozu. Zaprowadź Węża do samej kopalni, do odgałęzienia z magiczną rudą. Powie ci, że w zasadzie jest tu coś do wydobycia. Co więcej, jeśli misja „Torba pełna rudy” została wykonana, przekonamy Węża, aby pracował dla nas (45 retoryki). Ale on sam nie wydobędzie dużo rudy, potrzebny jest ktoś jeszcze. Zaraz po rozmowie z Wężem możesz udać się do Hagena i uzgodnić dostawę rudy. Jeśli masz 50 retoryki, możesz targować się z nim za 200 monet (dziennie) za każde 100 sztuk rudy, które uzyskamy w obozie.
Potrzebujemy więcej górników. Kto pierwszy przychodzi mi na myśl? Oczywiście jego kolega Snipes. Ze Snipesem będzie to nieco bardziej skomplikowane, ponieważ aby go przekonać, potrzebujesz 60 retoryki. Ale to nadal nie wystarczy, potrzebujemy więcej ludzi. Idziemy do Górniczej Doliny do obozu Marcosa. Tam rozmawiamy z Grimesem*) i oferujemy mu ucieczkę. Poprosi o przyjście następnego dnia. Przychodzimy, rozmawiamy z Grimesem, on powie, że paladyni pilnujący obozowiska, poszli pomodlić się do pobliskiego ołtarza Innosa.
Po cichu wyprowadzamy Grimesa i jego kolegę z jaskini, nie przyciągając uwagi paladynów i idziemy na przełęcz do Khorinis. Przed przejściem rozmawiamy z Grimesem, a następnie idziemy (teleportujemy się) już do samego Khorinis. Spotykamy dwóch górników bezpośrednio przy bramie, którą pilnowali paladyni do rozdziału 3. Zabieramy ich do naszego obozu. To wszystko, zebraliśmy wszystkich górników, których można zaprosić do obozu i teraz mamy bardzo dobry dzienny dochód w postaci kilkuset sztuk rudy żelaza i magicznej rudy codziennie. Jednak nie zapominaj, że sto sztuk magicznej rudy trafia do Hagena każdego dnia w zamian za 100 (200 po udanej negocjacji) monet dziennie. Dlatego nawet jeśli pisze dochód z obozu 0 to wynosi 200, a na około 270 sztuk magicznej rudy możesz otrzymać tylko ~170 do ręki.
*) - Grimesa można zaprosić tylko wtedy, gdy mieliśmy już do czynienia z nim w związku z wykonywaniem zadania Gildii Kupców „Usługa dla Jory”. Tak więc ci, którzy kupili stragan od Zurisa za pieniądze, niestety tracą na tym.

Ludzie do obozu
Po otrzymaliśmy certyfikatu królewskiego od Lorda Hagena, pojawia się pytanie o ludzi do naszego obozu. Najpierw idziemy do obozu i rozmawiamy ze strażnikiem przy wejściu. Następnie musimy znaleźć kierownika, ponieważ nie możemy na własną rękę zarządzać obozem. W końcu musimy zabijać ludzi, pić eliksiry i ratować świat, bo świat sam siebie nie uratuje. Istnieją dwie kandydatury na stanowisko menedżera: Valeran i Erol.
Valerana można będzie zaprosić gdy wysłaliśmy Fernando za kraty i jeszcze nie zaprosiliśmy go do pracy dla Lutero (quest „Pomocnik handlowy”). Innymi słowy, jeśli Valeran siedzi w tawernie Orlana, możliwe jest go zaprosić. Będzie chciał 50 monet dziennie, ale można zejść w rozmowie z nim do 35 (mając 50 retoryki). Jednak w tym przypadku, Valeran nie może zostać zaproszony do Lutero. W związku z tym w zadaniu „Pomocnik handlowy” nie otrzymamy najwyższej nagrody, w tym książki „Mistrz miecza” od Valerana (+1 do broni jednoręcznej i dwuręcznej). Dlatego najlepszym kandydatem jest Erol.
Erola znajdujemy w jego domu, po tym, jak pomogliśmy mu z kamiennymi tablicami. Proponujemy mu zostać menedżerem, on zapyta w zamian... co byś pomyślał? Oczywiście, należy poczekać dobę! Przychodzimy następnego dnia i on się zgadza. Zapraszając Erola, nic nie tracimy, nadal będzie mógł nas uczyć siły i handlować z nami.
Zatrudniając menedżera, kimkolwiek on jest, ścieżka rozwoju obozu jest jedna. Przede wszystkim musisz dać menedżerowi 5000 sztuk złota oraz żywności w ilości 50 kawałków pieczonego mięsa, 25 ryb i 10 bochenków chleba. To na początek. Następnie musisz znaleźć tych, którzy będą zaopatrywać obóz w żywność w przyszłości, a także kopaczy. Jeśli chodzi o ostatnich to spawdź w queście „Co z tą kopalnią?”. A o pozostałych opowiemy tu szczegółowo.
W rozdziale 3 możemy od razu zaprosić do obozu myśliwego Niklasa i rybaka Farima. Przyniosą wystarczającą ilość jedzenia na dzisiejszy dzień, ale dla pełnego obozu, który rozwiniemy w na koniec to nie wystarczy. Jednak dla małego obozu z  kilkoma osobami to wystarczy. W rozdziale 4, po wykonaniu zadania „Ucieczka Talbina”, możemy zaprosić Talbina do naszego obozu jako dostawcę. W takim przypadku obóz będzie miał wystarczającą ilość żywności dla wszystkich. Jednak zadanie „Nowi myśliwi” będzie zawieszone, więc musisz wybrać, gdzie zaprosić Talbina - do siebie lub do obozu myśliwych Falka. Prawdopodobnie lepiej jest wybrać pierwszą opcję.
Zatrudniając górników i dostawców żywności, rozmawiamy z kierownikiem. Powie, że obóz potrzebuje: a) kucharza, b) kowala. Na stanowisko kucharza odpowiednia jest Edda (obszar portowy), jeśli przynieśliśmy jej statuetkę Innosa. Na stanowisko kowala odpowiedni jest Carl, jeśli przynieśliśmy mu węgiel w rozdziale 1. Ale radzę jeszcze nie zapraszać Carla, a zaprosić tylko Eddę, która nawet nie poprosi o wynagrodzenie. Faktem jest, że Carlowi będzie trzeba dużo płacić, a cała jego rola w obozie sprowadza się do tego, że w dialogu z kierownikiem można wybrać wiersz „Rozpocznij produkcję prętów stalowych”. To pozwoli obozowi otrzymywać dochód w postaci złota.
Musisz jednak odpuścić całą magiczną rudę i rudę żelaza. Biorąc pod uwagę, że w grze jest dużo złota, a przy obecnym składzie, utrata obozu wyniesie tylko 30 monet dziennie (jeśli menedżerem jest Erol, a ty targowałeś się z Hagenem) o wiele bardziej opłaca się uzyskać rudę z obozu. W takich przypadkach nie musisz nawet uczyć się umiejętności wydobywania rudy, obóz zapewni ci ją w pełni. I tylko wtedy, gdy zgromadzisz wystarczającą ilość rudy i zniknie jej potrzeba, weź kowala do obozu.
Nazajutrz po przybyciu do obozu Carla menedżer poinformuje cię, że można rozpocząć produkcję prętów stalowych. Odtąd nie będzie prosił cię o zapraszenie kogoś, ale możesz zrobić to sam. Możesz zaprosić Gayverna (tawerna u Kardiffa) i Wilka (farma Onara), aby stali się strażnikami naszego obozu. Jeśli nie ukończyłeś zadania „Samotność i bezradność”, Wilk zgodzi się pójść do obozu, ale będziesz musiał zapłacić mu 2000 złota. W obecnej wersji można będzie z Wilkiem poprowadzić dialog na temat ochrony farmy Bengara nawet po zabraniu go do naszego obozu, więc zadanie nie zawiesi się.
Po zatrudnieniu Gavern'a i Wilka, menadżer poinformuje cię, że w obozie potrzebny jest uzdrowiciel. Idziemy do Sagitty i jeśli wykonamy zadanie „Obawy Sagitty” w rozdziale 3, to namówimy ją, aby poszła do naszego obozu. Następnego dnia możesz zaprosić inną osobę - Alrika, który będzie również strzegł obozu.
Kierownik da nam ostatnie zadanie – dostarczyć schemat jakiejś zbroi, aby strażnicy mieli lepszy sprzęt. Schemat można znaleźć w opuszczonej kopalni złota w skrzyni obok mikstury Eligora. Dajemy go menadżerowi, a dwa dni później otrzymujemy od niego stalową zbroję (z jakiegoś powodu strażnicy obozu nie zakładają jej, no dobrze, dobrze). Na tym zadaniu „Ludzie do obozu” tak naprawdę się kończy.
ps. Przypuszcza się, że w wersji 0066 można również zaprosić Bilgota jeśli wyprowadziliśmy go z Górniczej Doliny, jednak z powodu błędu nie można teraz tego zrobić, nie pojawia się on w Khorinis.

Post połączony: 2018-11-22, 18:19
@Ksieciuniu a po co chcesz GVE używać? Spóźniłeś się? Musisz być tego samego dnia o 23:30

xtunner

xtunner

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, nie wiem jak dalej rozwijać postać , może mi ktoś pomóc?
Gram wojownikiem, broń jednoręczna i tarcza , jestem w 2 rozdziale dopiero co wszedłem na zamek
Moja broń to buława (100 obrażen , wymaga 80 siły)
Statystyki:
siła -130
zręczność -36
życie - 1024
b.jednoręczna 80 %
kusze - 30%
Wolne punkty nauki =40
Gram strażnikiem miejskim

mam też umiejętności złodziejskie , myśliwski jezyki itp

Poprosze też o porady gdzie znajde fajna broń odekwatna do mojego poziomu siły oraz o ogolne porady do moge zrobić w grze aby dokoksić swoją postać.(bo narazie mam czasem problemy z jednym orkiem :( )

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Problem polega na tym ze twoje statystki są totalnie nie adekwatna do momentu w którym  jesteś w grze

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

xtunner

xtunner

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mozesz rozwinąć ? Na czym polega problem i co mozna poprawić? Nie jestem arcy mistrzem grania w gothica sorka :(

Ezry

Ezry

Użytkownicy
posty95
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zabij wszystkich imiennych bandytów w korinis i dostaniesz miecz od Andre 160 dmg. Kartki z ich imionami znajdziesz na tablicy na placu z Wulfgarem. Naucz się walki z tarczą i mieczem na 100% najlepiej. Pancerz to kup sobie od Engora i tarcze też dostaniesz fajną w magazynie paladynów w zamku.

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty667
Propsy236
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na 2 rozdział to najlepiej mieć już koło 200 siły moim zdaniem.

Ale bez strachu. Ja do zamku wszedłem mając około 150 i beznadziejną broń, a teraz latam i siekam orków elity na strzała. Po prostu będzie Ci ciężko przebrnąć przez stada smoczych zębaczy potrzebne do raportu Garonda. Ale trochę cierpliwości i wyciągniesz Beziego na ludzi.

Pamiętaj o bonusach do siły z kapliczki Innosa i kowalstwa.

Czyść lokacje gdzie tylko możesz. Jak jest za ciężko, idź w inne miejsce i próbuj. Jeśli wszędzie jest za ciężko, idź robić misje. Sporo misji odblokowujesz mając Ulu-Mulu.

while (!success) try{...}

Najlepszy modder od gothic multiplayer - polecam pytać go o wszystko!

xtunner

xtunner

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No spoko dzięki wielkie !

Jak ktoś ma jeszcze jakieś porady to może śmiało sypać

tomu1

tomu1

Użytkownicy
posty351
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@xtunner

Protip: staraj się doprowadzić pasek hp twojego wroga do zera, zanim on to zrobi z Twoim. To naprawdę pomaga 😜

Hatton

Hatton

Użytkownicy
posty296
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Gdzie są te gobliny co ukradły posążek Daronowi w zadaniu "ułatwione przyjęcie do klasztoru?" Myślałem, że to te z jaskini gdzie kopiemy dla Grega, ale żaden z nich nei miał posążka ...

Daj Propsa jeżeli pomogłem :)

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Hatton w drugiej części tej jaskinii

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty667
Propsy236
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@xtunner 10 prętów to 1 punkt siły (max. 10 punktów na rozdział). Z kapliczki Innosa 10k złota to 10 punktów siły, raz na rozdział (bonusy z kapliczki podwyższają progi, tj. punkty liczą się do tej mniejszej wartości, od której nauczyciele liczą za ile punktów będziesz się uczył, więc pamiętaj o tym). Jak będziesz się wybierał na pustynię Adanosa koniecznie zaopatrz się w we wszystkie puste butelki jakie znajdziesz. Przy źródle zamieniają się w Wodę Adanosa. Miksturę która odnawia natychmiastowo bodajże połowę hp i połowę wytrzymałości.

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Cruc z kapliczki Innosa jest 10 pkt siły 1x 10 rozdziałów a nie raz na rozdział - nie wprowadzaj w błąd

Blood ex

Blood ex

Użytkownicy
posty24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gdzie zdobędę lepszy miecz 1h niż też z wieży mgieł 215 obrażeń? Gram łowcą smoków (3 rozdział).
I może ktoś coś wie, bo coś przeczytałem że można mieć ciężki pancerz łowcy smoków już w 3 rozdziale. To prawda i jeśli tak to jak to możliwe?

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Blood ex Chodzi ci o miecz na duchy? Jeśli tak to z questa u Hagena w 3 rozdziale "Mroczna sieć" po uwolnieniu Benetta
Aby mieć ciężki pancerz łowcy smoków musisz przeczytać "Siła rudy" i porozmawiać z Benettem. Przy okazji możesz również kupić od niego niezły hełm

wolan

wolan

Użytkownicy
posty78
Propsy8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@darek0100 a gdzie tę książkę zdobyć? Też gram łowcą smoków i na razie latam w zbroi od orków

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@xtunner skoro rozwijasz siłę nie smaż mięsa, zbieraj surowe. Gdy nauczysz się od Tekli ciasta mięsnego to trochę możesz podciągnąć siły. Podobnie ze zręcznością - zbieraj surowe ryby

Post połączony: 2018-11-22, 22:54
@wolan w skrzyni Dakata w Dolinie Cieni. Przy okazji pokonując Izulga w Dolinie cieni zdobędziesz lepszy pancerz niż zbroi orków - pancerz egzekutora

Komachi

Komachi

Użytkownicy
posty271
Propsy17
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W Dolinie Cieni, w jednej z jaskiń

Winiu

Winiu

Użytkownicy
posty10
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam jest jakiś inny sposób na zdobycie drugiego kamienia księżycowego bo jednego użyłem do sihilla i czy istnieją jeszcze inne podwojne mieczyki jak tak to gdzie można znaleźć

R.Loos

R.Loos

Użytkownicy
posty373
Propsy66
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jest drugi w Czyśćcu Adanosa też na pustyni ale mało ci to daje bo do ostrzy księżycowych i tak trzeba 2 kamienie i niestety w grze jest wybór czy chcesz Sihila czy księżycowe ostrza (chyba że grasz w AB to podobno jest ich więcej).
Podwójne mieczyki wypadają z Amuli (domonikony przy dużej piramidzie) na pustyni a później dopiero Chel Drak w zaginionym bracie

Pół litra na dwóch jest dobre kiedy jedna osoba nie pije

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty667
Propsy236
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@darek0100 Powaliło mi się tak jak i Tobie teraz :P
Racja. To było co 10 poziomów, a nie raz na rozdział.

Jak się ulepsza szpon beliara duszą Senyaka? Przy ołtarzu Beliara mam opcję dialogową "ofiaruj duszę senyaka". Wszystko spoko, ale nie widzę zmian przy szponie. To tak ma wyglądać?

0 użytkowników
Do góry