Problem przy uruchamianiu Gothic 17923 16

O temacie

Autor MrBenson1703

Zaczęty 11.01.2016 roku

Wyświetleń 17923

Odpowiedzi 16

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, mam problem przy odpalaniu drugiej części gothica ( zarówno podstawy jak i nocy kruka ).
Nie wiem dlaczego ale jak próbuję uruchomić grę to wyskakuje mi error, wygląda to tak:

Sprawa jest dosyć dziwna bo grałem już długi czas w gothic 2 na tym kompie, i od tamtego czasu na pewno nie zmieniałem żadnego sprzętu, a ostatnio pojawił się ten problem. Przeinstalowywałem grę około 5 razy i za każdym razem jest dokładnie to samo. Problem dotyczy tylko dwójki, jedynka chodzi normalnie. Pomoże ktoś?

Post połączony: 2016-01-11, 02:04
Na wypadek gdyby obrazek usunięto z serwera, treść erroru:

X: XD3D_InitPerDX: Can't create D3DX context ! Error: D3DXERR_CAPSNOTSUPPORTED

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Nie wiem, ale może.przeinstaluj DirectX czy jak to się tam pisze XD

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
trochę się obawiam tego, że jak mam piracki system to mi zablokują kompa bo z tego co pamiętam directx ściąga się z oficjalnej strony microsoft :/

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A myślicie że to od directX ? bo od długiego czasu nie wgrywałem nowego ( aktualnie mam 9 ), a gothic na obecnej wersji przecież mi chodził i to jak długo...

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Nie

Post połączony: 2016-01-15, 17:33
No chyba, że zainstalowałeś DX11 do Gothica, a na kompie nie masz DX11

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Byłem taki zajebisty i użyłem Google za ciebie. Według różnych for należy wejść do folderu System i w pliku Gothic.ini zmienić 3 linijki:
zVidResFullscreenX=Rozdzielczość X
zVidResFullscreenY=Rozdzielczość Y
zVidResFullscreenBPP=32

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Oczywiście że szukałem wcześniej odpowiedzi w google. Już tego próbowałem zanim założyłem temat, a kompletnie nic to nie dało, dlatego zapytałem tutaj bo stwierdziłem że może ktoś bardziej będzie obeznany w temacie.

Post połączony: 2016-01-17, 17:32
Nie

Post połączony: 2016-01-15, 17:33
No chyba, że zainstalowałeś DX11 do Gothica, a na kompie nie masz DX11

Jak można zainstalować do gothica innego directx niż posiadanego na kompie?

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Do Gothica możesz tylko zainstalować dx11, inne nie są stworzone. Aby móc używać dx11 musisz mieć co najmniej windows 7 i karte która obsługuje ten pakiet.

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
aha, no to mnie to nie dotyczy bo nadal na xp siedzę

Post połączony: 2016-01-18, 01:04
Wracając do problemu, sam też próbowałem go rozwiązać przy pomocy pliku gothic.ini
W sekcji d3d pozmieniałem kilka wartości tak żeby gra była mniej wymagająca ale doszedłem tylko do momentu gdzie gra uruchamia się z prędkością 1 klatki na 5 sekund, więc nic nie da się zrobić i trzeba resetować. Od tamtego momentu albo wyskakuje tamten error albo gra się uruchamia w ślimaczym tempie

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Możliwe że nie mam, a to nie będzie się gryzło z moją kartą graficzną? Nie za bardzo się na tym znam. Posiadam kartę invidia geforce GT 220

adameq1996

adameq1996

Użytkownicy
posty3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/77277/pl     to pobierz i zainstaluj :) a jak nie pomoże to spróbuj to    http://download.microsoft.com/download/8/4/A/84A35BF1-DAFE-4AE8-82AF-AD2AE20B6B14/directx_Jun2010_redist.exe  pobierz i zainstaluj :)

Zainstalowałem te pierwsze sterowniki ale to nie pomogło, natomiast gdy chciałem zainstalować to drugie to nie za bardzo wiem co się stało, bo nie było normalnej instalacji, po prostu poprosiło mnie o wybranie folderu docelowego i wypakowało tam masę spakowanych plików z różnymi wersjami directx. To jest już gotowe czy mam teraz wybrać któryś z nich i jeszcze zainstalować? Nie bardzo to rozumiem...

Post połączony: 2016-01-23, 13:40
ok znalazłem plik setup i zainstalowałem również direcx ale to nic nie pomogło z grą, nadal jest tak jak było... Ja już nie mam na to sił... Nie rozumiem dlaczego gra przez jakieś 5 lat śmigała pięknie a teraz nagle odmawia posłuszeństwa chociaż mam cały czas ten sam sprzęt...  :/

adameq1996

adameq1996

Użytkownicy
posty3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Spróbuj w start -> Uruchom wpisz dxdiag opcja ekran i weź testuj moduł Direct 3d oraz Direct draw  powinno działać jak zakończy testować :P

MrBenson1703

MrBenson1703

Użytkownicy
posty44
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
OFICJALNIE ZAMYKAM TEMAT

Dodam tylko, że jestem idiotą bo kiedy zamiast erroru gra się włączała w ślimaczym tępie i strasznie ją ścinało to w zasadzie było już po kłopocie. Gdy przy wcześniejszych próbach rozwiązania problemu na jednym z forum ktoś napisał żeby uruchomić w trybie zgodności ze starszą wersją windowsa, próbowałem również tej metody. Kompletnie o tym zapomniałem, że to wcześniej zaznaczyłem i po wgraniu sterowników gdy gra powinna już chodzić płynnie uruchamiała się w trybie zgodności z windows 98 i przez to tak ścinała. Dopiero teraz sobie o tym przypomniałem i to odznaczyłem. Teraz gra śmiga jak dawniej, że aż miło popatrzeć :D  Wynika z tego że była to wina starych sterowników.

Dziękuję wam wszystkim za pomoc i mam nadzieje, że jeśli ktoś będzie miał podobny problem to ten temat mu pomoże :)

Jeszcze raz wielkie dzięki :)

potezny2

potezny2

Użytkownicy
posty145
Propsy13
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Widzisz,nie trzeba ściągać żadnego gówna z neta, powodzenia w grze.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry