mój komputer to siermiężne gówno 15726 37

O temacie

Autor DzikiBen

Zaczęty 3.10.2015 roku

Wyświetleń 15726

Odpowiedzi 37

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Cześć moddersi,
od dłuższego czasu mam uciążliwy problem z komputerem. Otóż: chodzi przeraźliwie wolno. Wystarczy, że w Chromie uruchomię 6 okien, by pecet natychmiast zaczął się zauważalnie krztusić. Ponadto, gdy włączam praktycznie dowolną grę (może z wyjątkiem gier sprzed niemal dwóch dekad na emulator PSOne), komputer wyłącza się (tak, wyłącza, nie resetuje) po ok. 20 min. rozgrywki (można pograć dłużej świeżo po uruchomieniu, co nie powinno dziwić). Podejrzewałem, że to może być wina przegrzania, dlatego ściągnąłem program i to zweryfikowałem. Właśnie teraz PC znajduje się w stanie intensywnego wyczerpania i nie nadąża nawet za klawiszami, które stukam w klawirę. Diagnoza daje najlepsze rezultaty, gdy chory pacjent ma objawy:

Od pewnego czasu korzystam z świeżutkiego, 64-bitowego Windowsa 7 (Athlon 5000+ 2x2,8; 2 GB RAM, GF 8800 kupiony od Meata :D). Czy to nie za dużo przy tych bebechach? Myślałem, że to może być wina zasilacza (Chieftec 500V z tendencją do głośnego ćwierkania; miałem kiedyś problem podobnej natury i odpowiedź tkwiła właśnie tam) lub karty graficznej (komputer wyłączał się m. in. gdy oglądałem filmy na YT na fullscreenie w wysokiej rozdzielczości). Wybaczcie te (zapewne głupie) hipotezy, ale w odróżnieniu od większości forum nie jestem żadnym informatykiem.

Jutro, jak kupię pastę termo-przewodzącą, odkręcę kompa i porządnie go odkurzę (włącznie z zasilaczem). Zobaczymy, czy przyniesie to jakieś rezultaty. Jestem prawie pewien, że problem leży po stronie hardware'u, bo dysk mam czysty i niedawno formatowany. Jakieś sugestie? Bo w tej chwili stan rzeczy podsumowałbym tak:
Kalkulator za 4,50 > mój pecet  :facepalm:

Eleven

Eleven

Użytkownicy
posty66
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Przede wszystkim sprawdź, jak będzie chodził przy otwartej obudowie, sam miałem problem który rozwiązałem w ten sposób (mój gtx970 rozgrzewał wnętrze kompa tak, że dysk dochodził do 50°C). Sprawdź też dysk w poszukiwaniu badsector'ów i sprawdź jego temperaturę. Również winnym może być zasilacz, pożycz od kogoś sprawny zasilacz i wtedy się okaże, czy to nie wina zasilacza.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Wyrzuć przez okno i kup Maca
PS: Samo ogarnięcie go z kurzu może pomóc

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
 Temperatury nie są zbyt wysokie. Może masz wirusy?

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Ludzie żalą się, że Win 7 64 bit i 2 gb RAM'u to złe połączenie, strasznie muli kompa. LINK

some things are meant to be

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ej, Dziki, ale kompa to ty szanuj

Wonski

Wonski

Gry (themodders@telegram)
radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer
Ludzie żalą się, że Win 7 64 bit i 2 gb RAM'u to złe połączenie, strasznie muli kompa. LINK

Sam mam win 7 64bit i nawet odpalając serwer TC nic mi nie muli. Wg mnie to "mulenie" zależy od syfu zainstalowanego na komputerze.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Tak jak mówisz - odkurzenie, wymiana past i zobacz czy pomoże. Tak dla pewności zrób formata.
No i sugerowałbym jeszcze te +2 GB RAMu

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Dzięki za odzew.
Przede wszystkim sprawdź, jak będzie chodził przy otwartej obudowie, sam miałem problem który rozwiązałem w ten sposób (mój gtx970 rozgrzewał wnętrze kompa tak, że dysk dochodził do 50°C).
Mój komputer ma otwartą obudowę odkąd tylko pamiętam. :D
2 GB RAMu na dzisiejsze standardy to niewiele, ale jeszcze kilka miesięcy temu komp działał bez zastrzeżeń. Mimo to spróbuję podpiąć dodatkowe 2 GB - zobaczymy, czy pomoże. Może to wina 64 bit-owego Windowsa?
Wykluczone. Dwa tyg. temu robiłem formata. Zrobiłem kompletną czystkę, a najważniejsze pliki zgrałem na przenośnego twardziela USB. Mimo to problem dalej występuje.

Kompa rozkręciłem i porządnie przeczyściłem. Dzisiaj rozkręcę i przeczyszczę też zasilacz - podejrzewam, że uchowałą się w nim z tona kurzu. Ponadto: Meat polecił mi program diagnostyczny, z pomocą którego sprawdziłem stan zasilacza. Raczej nie tutaj tkwi problem.  Wymieniłem też pastę. Podejrzewam niestety najgorszy scenariusz - uszkodzona płyta główna. Dopóki jednak nie będę miał stuprocentowej pewności, powstrzymam się z kupnem.
Tak dla pewności zrób formata.

Nie żebym się czepiał, bo sam zrobiłem formata (chociaż głównie z powodu bajzlu). Czy ktoś pamięta? :D
Tylko idiota problem rozwiązuje komendą format C:

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Tak dla pewności zrób formata.

Nie żebym się czepiał, bo sam zrobiłem formata (chociaż głównie z powodu bajzlu). Czy ktoś pamięta? :D
Tylko idiota problem rozwiązuje komendą format C:
No nie pamiętam, może opowiesz? :V
Często format jest jedyną opcją. Chyba, że ktoś chce się bawić całymi dniami nad jakimś problemem (toolbar/uciążliwy wirus czy cokolwiek innego), a tu po wielu straconych godzinach okaże się że i tak nie nie pomogło :)

gothic1210
  • Gość
To może ja: ktoś z elity miał kiedyś (lub ma do dziś) taki napis w sygnaturze i chyba jest w nim ziarno prawdy :) 

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
To może ja: ktoś z elity miał kiedyś (lub ma do dziś) taki napis w sygnaturze i chyba jest w nim ziarno prawdy :)
Dzięki. No skoro elita, to nie może się mylić ;-)

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Jeśli jest podejrzenie wirusów lub zasyfienia systemu to można zawsze dla testu linuxa zapodać i zobaczyć jak wszystko działa na linuksie.

Popisuje się ciągle menda jedna...

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
O ile ktoś ma obok swojej Windy Ubuntu chociażby.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
2 GB RAMu na dzisiejsze standardy to niewiele, ale jeszcze kilka miesięcy temu komp działał bez zastrzeżeń. Mimo to spróbuję podpiąć dodatkowe 2 GB - zobaczymy, czy pomoże. Może to wina 64 bit-owego Windowsa?
Miałem taką samą sytuację, na 2 GB 7 strasznie źle chodzi.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Dziki mam nadzieje, ze ty juz nie masz tego zasilacza ode mnie :F

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard

Simon Said
Moderator

mój komputer to siermiężne gówno
#16 2015-10-06, 12:28(Ostatnia zmiana: 2015-10-06, 23:33)
Miałem taką samą sytuację, na 2 GB 7 strasznie źle chodzi.
Gówno się znasz, mój drugi komputer ma 2gb ram i 7 bardzo fajnie chodzi

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Dziki nie napisał, że chujowo chodzi, tylko, że to niewiele jak na dzisiejsze czasy xD

Ja też stawiam na wymianę zasilacza na min 450

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Ja też stawiam na wymianę zasilacza na min 450
A ja stawiam na wymianę całego kompa. xD Niech sprawdzi najpierw dodanie 2 GB ramów.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Cytat: DzikiBen w Wczoraj o 18:452 GB RAMu na dzisiejsze standardy to niewiele, ale jeszcze kilka miesięcy temu komp działał bez zastrzeżeń. Mimo to spróbuję podpiąć dodatkowe 2 GB - zobaczymy, czy pomoże. Może to wina 64 bit-owego Windowsa?Miałem taką samą sytuację, na 2 GB 7 strasznie źle chodzi.
Sam się gówno znasz, bo ja wiem jaką miałem sytuację u siebie   :pokerface:

Zresztą miałeś lepsze inne podzespoły geniuszu.  :antyprops:

I nie mówię tu o pisaniu w wordzie, tylko w graniu w grę gdzie była duża różnica płynności gry patrząc na xp/7 albo przy większej ilości czynności.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry