Informatyka matura 2016 8943 19

O temacie

Autor Sennar

Zaczęty 24.05.2015 roku

Wyświetleń 8943

Odpowiedzi 19

Sennar

Sennar

Użytkownicy
posty41
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Za rok matura ale już teraz trzeba się zdecydować z czego się uczyć. Co myślicie o informatyce rozszerzonej ? Wszyscy mówią, że jest bardzo trudna, ale mam wątpliwości, ponieważ większość też mówi że matematyka rozszerzona jest trudna a mi idzie z nią dość dobrze. Dodatkowo jestem w takiej klasie, że dla niektórych matematyka podstawowa to kosmos. Także nie wiem co o tym myśleć  :F

Mam kilka pytań- czy od tego czasu zdążyłbym się przygotować do informatyki rozszerzonej oraz czy rzeczywiście jest taka trudna ?

Jeśli miałbym zdawać maturę z informatyki to jak się nauczyć ? Zakupiłem repetytorium maturzysty z 2014 oraz znalazłem stronę http://www.maturainformatyka.pl  Czy te "źródła wiedzy" wystarczą ? Polecacie jeszcze coś więcej ?

No i ostatnie pytanie na co głównie zwrócić uwagę, na co mniej a co można byłoby ominąć na poziomie rozszerzonym ?

Mam takie rozdziały w książce:

1.  Charakterystyka komputera pc
2.  Redagowanie dokumentów tekstowych
3.  Arkusz kalkulacyjny
4.  Relacyjne bazy danych
5.  Tworzenie prezentacji multimedialnej
6.  Grafika u multimedia
7.  Statyczne serwisy WWW
8.  Sieci komputerowe
9.  Źródła informacji w sieci
10. Algorytmy
11. Język programowania
12. Tendencje w rozwoju informatyki i jej zastosowań

Na które z tych rozdziałów mam skupić się najbardziej ? Z góry dziękuje za pomoc  :F

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po co ci matura z informatyki?

Sennar

Sennar

Użytkownicy
posty41
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ponieważ chcę iść na studia informatyczne. Zdaję matematykę oraz angielski na poz rozszerzonym. Na AGH wystarczy, ale chciałbym spróbować też na Politechnikę Warszawską się dostać- why not. A do tego potrzeba fizyki albo informatyki na poziomie rozszerzonym. 

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Kto powiedział że matura z informatyki jest trudna? Według mnie jest najłatwieszym rozszerzeniem :D Przerabiasz wszystkie poprzednie arkusze, wkuwasz exela/accesa/podstawy C++ i <85% masz jak w banku :P

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sprawdź dokładnie w jaki sposób matura z informatyki jest uwzględniana w rekrutacji na uczelniach które bierzesz pod uwagę i czy nie lepiej zamiast informatyki zdawać fizykę.

Sennar

Sennar

Użytkownicy
posty41
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No może i trochę lepsza by była fizyka. Ale nic o niej nie wiem- jak określacie poziom trudności fizyki rozszerzonej w stosunku do informatyki roz ? 

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Tegoroczną sobie możesz sprawdzić. Było tam mnóstwo teorii. O informatyce nic nie wiem.
Co do matematyki - tegoroczna była bardzo trudna dla kogoś, kto nie wiąże swojej przyszłości ściśle z matematyką i nie ma do tego umiejętności. Przykładowo ja, kierunkujący się na języki, zjebałem ją po całości.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Pisałem maturę z informatyki. Nie pamiętam już czy to była podstawowa czy rozszerzona, były proste pytania typu tu zrób coś w excelu, tam przelicz system binarny na dziesiętny, tu napisz prosty programik.

jedno z zadań brzmiało "korzystając z dostępnych narzędzi przetwórz" jakiś tam pliczek tekstowy z danymi. Napisałem programik który to przetwarza i (mimo że działał) nie zostało mi to zaliczone bo nie trafiłem w klucz, to trzeba było według nich zrobić w excelu. nigdy im tego nie zapomnę :F

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
jebac mature z informatyki.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Najprościej będzie jak po prostu się sprawdzisz. Pytania (i odpowiedzi) są dostępne w internecie, po prostu pobierz, spróbuj rozwiązać, będziesz wiedział czego oczekiwać. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Sennar

Sennar

Użytkownicy
posty41
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki za porady. Po rozmowie z nauczycielem zmieniłem zdanie i zamierzam nie pisać matury z informatyki. Doradził mi, żebym nie wybrał zbyt ambitnych studiów, ponieważ ostatnio jest dużo osób które po pół roku wraca do domu z politechniki. Także zamierzam zdawać jedynie matematykę i angielski na poziomie rozszerzonym i dostać się do SGGW bądź politechniki Gdańskiej, a może nawet AGH ? No nie wiem jeszcze ;d

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Jako, że jestesmy w ofttopie a ja jestem znany z chujowego humoru musze to napisac - co dalej? Mac donald? Czy może celujesz wyzej i ambitniej - KFC? :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Sennar

Sennar

Użytkownicy
posty41
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No rzeczywiście kiepski ten twój humor...

PS: KFC  ;<

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Props, szczegolnie za to :lol2:

PS: KFC  ;<

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
mnie zastanawia dlaczego nie? Dlaczego tobie ma się nie udać? Wkurzają mnie nauczyciele tacy, sami pewnie skończyli jakieś podrzędne uniwerki i szukają dziury w całym. Jeśli coś cie interesuje to pchaj się nawet do najtrudniejszych szkól, przynajmniej jak cie wytarmoszą tam to będziesz miał pewną wiedzę i lepszy start w zawodzie. No chyba że KFC wolisz :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
http://cke.edu.pl/images/_KOMUNIKATY/20150907_Egzamin_maturalny_z_informatyki.pdf
Chyba sobie zaszaleję i wezmę Linuxa :D Swoją drogą- czy samo GCC można nazwać środowiskiem programistycznym?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Swoją drogą- czy samo GCC można nazwać środowiskiem programistycznym?
Tak, nie myl z zintegrowanym środowiskiem programistycznym (IDE).

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No ale ciekawi mnie wtedy jaki ma być edytor w którym będziemy tworzyć sam kod. Mam echo i strumienie w konsoli robić? VI?(już wolałbym to pierwsze :F) czy też jakiś mousepad czy inny gedit?

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Środowisko służy w zasadzie do kompilacji, program możesz napisać w gedit. Nie potrafisz kompilować za pomocą konsoli?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Potrafię, chociaż nic wielkiego nie kompilowałem, z konsoli częściej odpalałem kod w Pythonie, a ten nie jest językiem interpretowanym.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry