Zmiana w modyfikacji 6308 15

O temacie

Autor Insren

Zaczęty 5.04.2015 roku

Wyświetleń 6308

Odpowiedzi 15

Insren

Insren

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Z góry zaznaczam, że jestem nowy, nic nie umiem w temacie moddingu  i nawet nie wiem czy to dobry dział.
Moj problem jest prawdopodobnie bardzo prosto rozwiązac, dlatego licze na szybką pomoc.
Gram sobie w Gothic 2 NK z tym modem Returning. Choć u mnie on sie nazywa Rebalance 2.1 PL czy jakoś tak.
No i chciałbym po prostu zmienić gębe bezimiennego. i tylko to. Wiem którą facjate chce tylko nie wiem jak ją zmienić tak, żeby działała ta zmiana w tym modzie...

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Musisz otworzyć plik rebalance.mod gomanem i podmienić texture, jak podmienić texturę masz na YT. Jest to najszybsza i najłatwiejsza metoda. Tutaj wspomniany filmik masz
https://www.youtube.com/watch?v=H-Y0-texX20

Insren

Insren

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Insren

Zmiana w modyfikacji
#2 2015-04-05, 16:04(Ostatnia zmiana: 2015-04-05, 16:43)
Okej miałem jakies błędy z Fehler coś tam coś tam ale rozprawiłem się z nimi. mam pytanie.
Jak mam otworzyć plik rebalance.mod gomanem ????

Post połączony: 2015-04-05, 16:43
Próbowałem to zrobić, tak po prostu, przez dodanie tak jak ten plik Textures.vdf.
Ale jak ten Rebalance tak dodaje to mam znowu ten błąd Fehler coś tam

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek

Pobierz wersje gomana 0.93, na necie jest, w gomanie gdzie w prawym górnym rogu masz Datei potem offen i otwierasz plik .mod musisz wybrać, że chcesz plik .mod, podmieniasz tak jak na filmie i działa.

kolot17

kolot17

Użytkownicy
posty41
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hejka, to ja mam takie pytanie. Jak dostać się do skryptów jakiegokolwiek moda ? Z tego co wiem to są one spakowane w plikach .mod. Co prawda chodzi mi też o returninga (wkurzająca jest ta wytrzymałość) ale nie wiem jak dostać się do skryptów. Ktoś coś poradzi ?

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Najlepiej to jakbyś dostał skrypty od tłumaczy, niektóre skrypty da się wypakować gothic sourcerem gothic.dat musisz zdekompilować i tam jest cała zawartość, gothic.dat znajdziesz w _work/data/scripts/_compiled, ale po wgraniu Ikarusa dekompilacja jest nie możliwa gothicem sourcerem.

kolot17

kolot17

Użytkownicy
posty41
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra udało mi się dostać do skryptów. Zmieniłem co chciałem ale teraz co mam zrobić aby zmiany były wprowadzone w modzie ? Bo ja tylko pracowałem na kopii skryptów.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Jak masz skrypty zrobione, to po prostu wrzucasz do folderu z gothica, wpierw zainstaluj G2MDK odpal spacera i wybierz Reparse script jest w górej zakładce, wybierasz gothic.src z folderu _work/data/scripts/content klikasz, skrypty się kompilują i jeśli błędów nie ma to się skompiluję, jak masz słabego kompa to możesz nawet parę minut czekać, skompilowane skrypty masz w _work/data/scripts/_compiled pakujesz je razem z modem i jest.

kolot17

kolot17

Użytkownicy
posty41
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra z tego co zrozumiałem to wszystkie skrypty mam wrzucić do folderu content. Lecz gdy uruchamiam spacera i klikam reparse i wybieram gothic.src to spacer odrazu wywala access violation. Próbowałem też przez gothic startera tam zaznaczyłem "reparse scripts" to mówi mi o tym że brakuje gdzieś ";". Ale ze skryptami jest wszystko ok. Zmieniłem tylko tak naprawde tylko jeden paramert , dosłownie dodałem jedno zero ale i tak jest coś nie tak.

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
Pokaz te 0.
Możliwe, że podałeś więcej argumentów niż funkcja przyjmuje.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
To nie wina skryptów, tylko poczekaj aż Spacer się cały wczyta, to bardzo popularny błąd.

kolot17

kolot17

Użytkownicy
posty41
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dzięki za pomoc ale sobie odpuściłem :D Błąd był prawdopodobnie w tym że ja wypakowywałem plik z patchem 1.3 do returninga a trzeba było jeszcze podstawkę i dlatego mi wyskakiwał błąd. Choć dziwne że błąd w pisowni ponieważ ja nic tam praktycznie nie dopisywałem :P
Nie, nie podałem więcej argumentów, znam C++ i wiem co i jak(zmieniłem tylko wartość początkową wytrzymałości u pc_hero z 10 na 100) A spacer crashował się dosłownie. Albo access violation albo program przestał działac.. ale żeby nie zakładać nowego tematu może ktoś wie gdzie są przechowywane definicje umiejętności np. obce języki, akrobatyka itd. bo chciałem sobie dodać regeneracje many :D

Insren

Insren

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Okej. Więc wgl przeinstalowałem Gothica, żeby był "czysty" zainstalowałem tylko moda.
Teraz tak. Wchodzę w gomana i wybieram pliki .mod.
Znajduje mi plik Rebalance_v_2.1 w folderze /Data/ModVDF.
Chcę go otworzyć gomanem i..... Fehler beim Lesen der Datei....
Co ciekawsze mój komputer widzi ten plik jako... plik wideo -.-

Pomóżcie mi ludzie bo ja chce tylko zmienić twarz głównego bohatera a tu tyle jebania z zmianą jednej textury....

Opiszcie mi prosze szczegółowo i na spokojnie jak ja mam to do cholery zrobić.... i co znaczy ten debilny błąd...

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Okej. Więc wgl przeinstalowałem Gothica, żeby był "czysty" zainstalowałem tylko moda.
Teraz tak. Wchodzę w gomana i wybieram pliki .mod.
Znajduje mi plik Rebalance_v_2.1 w folderze /Data/ModVDF.
Chcę go otworzyć gomanem i..... Fehler beim Lesen der Datei....
Co ciekawsze mój komputer widzi ten plik jako... plik wideo -.-

Pomóżcie mi ludzie bo ja chce tylko zmienić twarz głównego bohatera a tu tyle jebania z zmianą jednej textury....

Opiszcie mi prosze szczegółowo i na spokojnie jak ja mam to do cholery zrobić.... i co znaczy ten debilny błąd...
Bo tego się nie otwiera gomanem, ten program służy tylko i wyłącznie do wyciągania pojedynczych tekstur. Co wszyscy nowi się tak na niego uparli? Musisz rozpakować .mod GothicVDFS'em i znaleźć odpowiednią teksturę w wypakowanych w ten sposób plikach.
"Fehler beim Lesen der Datei" - (niem.) błąd przy odczycie danych. Nie chce mi się tego teraz sprawdzać, ale Google Translator naprawdę tego nie pokazał, czy ci się po prostu nie chciało?

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Insren

Insren

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Insren

Zmiana w modyfikacji
#14 2015-04-08, 16:35(Ostatnia zmiana: 2015-04-08, 16:44)
Co do tłumaczenia to najpierw napisałem w nerwach co to do cholery znaczy, a zaraz potem sam sprawdziłem xD
Głupota nie boli xD.
Ale wracając do tematu. Wypakowałem tym programem pliki z REbalance_v_2.1
Problem w tym że tam nie ma mordy bezimiennego ani wgl połowy textur z gry, a wierzcie mi przejrzałem to ze 3 razy bardzo dokładnie textura po texturze,,,

Post połączony: 2015-04-08, 16:44
Tyle mi wyszło z tego wszystkiego, że teraz mi gra nie działa.. -.- a niby proste podmienianie textury ? Nie da sie jakoś tego zrobić zeby ktos to podmienił i wysłał mi gotowy plik do podmiany ?
Bo mam dosyć tej zabawy już.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Nie chce mi się ściągać Returninga teraz.
1. Wypakowujesz rebalance vdfs'em do jakiegoś folderu na pulpicie/gdziekolwiek byle nie w folderze głównym gothica.
2. Wchodzisz w folder do którego wypakowałeś
3. W drzewku folderów, które powstało szukasz folderu Textures, a w nim _compiled.
4. Szukasz tekstury, która cię interesuje - skoro to twarz, to pewnie jest to jakaś HUM_Head_V(jakaś liczba, było to chyba 18 w normalnym Gothicu dla bezimiennego)
5. Jeżeli masz G2MDK zainstalowane to podmieniasz te pliki ze sobą w folderze Textures/_compiled.
6. Jeżeli nie, to w gomanie podmieniasz teksturę plikiem, który właśnie wyciągnąłeś z rozpakowanego Returninga.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry