Chłodzenie w laptopie 5631 12

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 7.01.2015 roku

Wyświetleń 5631

Odpowiedzi 12

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Siema,

Mam problem z laptopem, bo ostatnio coraz bardziej się grzeje i staje się to bardzo uciążliwe. Mam całkiem porządny sprzęt - czyli taki, który powinien mi spokojnie wystarczyć do robienia tych rzeczy, które robię:
Acer Aspire v3-571g
i3-3110M 2.4GHz
6GB RAM
GF 630M 2GB
Intel HD4000 zintegrowana

Niestety od jakiegoś czasu strasznie się grzeje. Wymieniłem pastę termoprzewodzącą - nic nie pomogło, w sumie to jest chyba nawet gorzej, mimo że stara była już zeschnięta. Wentylatora nie byłem w stanie wyczyścić, bo nie mogłem odkręcić jednej śrubki.
Jeśli komputer działa na karcie zintegrowanej, to procesor utrzymuje temperaturę 60-65C, co jest normalne dla tego modelu. Jeśli jednak uruchomi się karta dedykowana (która ma wspólne chłodzenie z procesorem) to temperatura procesora skacze do 80+C i niekiedy komputer się przegrzewa i wyłącza. To wkurza, bo normalnie ten komputer jest w stanie płynnie pociągnąć wiele gier i dość wymagające programy (np. Photoshop albo DxO Optics Pro), ale niestety teraz jak się nagrzeje, to wszystko zacina. Gry normalnie działające na kilkudziesięciu FPS, teraz zwalniają do 10 FPS, a DxO spowalnia tak, że robienie czegokolwiek jest niezwykle uciążliwe.

Znacie jakieś sposoby, żeby ograniczyć przegrzewanie się komputera? Czy wymiana całego systemu chłodzącego byłaby sensowna, możliwa i opłacalna, i czy wtedy komputer mógłby zacząć działać tak, jak działał po wyjściu z fabryki?

PS: generalnie komp zacząć się przegrzewać po upgrade do Windows 8.1 (które zrobiło się wbrew mojej woli), myślicie, że może mieć to coś wspólnego? Cały komp zaczął od tego czasu chodzić wolniej, nawet menu start ma opóźnienie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
A nie myślałeś o kupieniu podstawki chłodzącej takie w cenie 150 zł?

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Pastę zmieniłeś, ale czy na dobrą? Czasem można natrafić na tak gównianą pastę, że pasztet lepiej by się sprawdził.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Nie, to raczej nie przez upgrade systemu. A ile masz juz tego laptopa? Zauważałeś to wcześniej? Może faktycznie nasmarowałeś pasztetem jakimś. W sumie podstawkę też polecam

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
Pasty też nie może być za dużo ani za mało.
Wyczyściłeś pozostałości po starej paście?
Nałożyłeś ją wszędzie gdzie powinna być?
Ja też polecam podkładkę, ale dużo wciąga kurzu (przynajmniej moja).
No i pasztet sprawdź

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A nie myślałeś o kupieniu podstawki chłodzącej takie w cenie 150 zł?
Myślę o tym. A jak skuteczne są takie podkładki? Będzie wyraźnie chłodniej?
Pastę zmieniłeś, ale czy na dobrą? Czasem można natrafić na tak gównianą pastę, że pasztet lepiej by się sprawdził.
Wiem, mogła być gówniana. Kupiłem chyba jedyną jaką mieli w sklepie, do którego poszedłem. 3g za 16,90.
Nie, to raczej nie przez upgrade systemu. A ile masz juz tego laptopa? Zauważałeś to wcześniej? Może faktycznie nasmarowałeś pasztetem jakimś. W sumie podstawkę też polecam
Laptopa mam równo dwa lata. Grzać zaczął się jakoś w listopadzie, wcześniej nie miałem z tym problemów.

Pasty też nie może być za dużo ani za mało.
Wyczyściłeś pozostałości po starej paście?
Nałożyłeś ją wszędzie gdzie powinna być?
Ja też polecam podkładkę, ale dużo wciąga kurzu (przynajmniej moja).
No i pasztet sprawdź
Wyczyściłem, nałożyłem tam gdzie była wcześniej, czyli na procesor i na kartę dedykowaną. Ciężko stwierdzić, czy nie za dużo.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli pecet grzeje Ci się bardziej po nałożeniu nowej pasty to są tylko dwie opcje:
-Jedna, ssiesz w nakładaniu pasty i nawaliłeś jej milimetrową warstwę;
-Druga, Twój procesor dawał sobie radę lepiej bez (izolowanego starą pastą) chłodzenia :F
Myślę że nietrudno się domyślić, która jest bardziej prawdopodobna.

Zmieniałeś sterowniki do nvidiowej karty graficznej? Zmień, popróbuj innych.

Wymiana całego chłodzenia nie powinna dać Ci żadnego rezultatu (poza tym że będzie czystsze, ale wierzę że pierwsze co zrobiłeś to podmuchałeś między żeberka i w wiatrak).  Chłodzenie to po prostu heatpipe'owe rurki, tam nie ma prawa nic się zepsuć chyba że rurka gdzieś pękła - a na to nie ma szans.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Podstawki chłodzące są do niczego, nie warto kupować.

Jedynie co warto sprawdzić, to czy nie masz kurzu na wentylatorze. Inaczej wizyta w serwisie.

Aha, mam nadzieję, że nie leżysz z laptopem w łóżku, wtedy nie dziwota że się przegrzewa.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Czy ja wiem, że do niczego? Kumpel ma kupioną i sobie chwali, bo mu tak lapek nie przegrzewa. Szczególnie dobre są na Asusy ponoc ;P

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio

chicken
RaveN Studio

Chłodzenie w laptopie
#9 2015-01-08, 11:24(Ostatnia zmiana: 2015-01-08, 12:47)
Wciąga więcej od odkurzacza.
Podkładki wymagają częstego czyszczenia.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Podstawki wcale nie są takie do niczego, widziałem jak zbijały jeden lapek o całkiem sporo stopni na obciążeniu.

Tylko że tutaj trzeba znaleźć problem i go naprawić, a nie ratować się podstawkami chłodzącymi. To taka sama róznica jak między wymianą pękniętej rury od sracza a oklejeniem jej taśmą samoprzylepną.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Ciekawe porównanie :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, dzięki chłopaki za komentarze. Poczytałem trochę i wychodzi na to, że pasta, którą kupiłem, była chujowa - AG Gold. Tutaj jest spory test różnych past, AG Gold wypada bardzo słabo (jest pod sam koniec rankingu):
http://www.overclock.pl/articles/showall/id/461,test-62-past-termoprzewodzacych-co-warto-kupic-a-czego-sie-wystrzegac
Kupię coś z pierwszych miejsc rankingu i zobaczę co wtedy wyjdzie. Powinno wyjść taniej i lepiej, niż kupowanie podstawek.

Post połączony: 2015-01-09, 02:35
Dobra chłopaki, sprawa załatwiona, temat do zamknięcia.

Kupiłem pastę, która w powyższym rankingu jest na pierwszym miejscu - Gelid GC-Extreme. Tania nie była - 50 zł za 3,5g w porównaniu do AG Gold 16,90 zł za 3g. Załatwiliśmy tym razem sprawę raz a porządnie - po pierwsze udało się odkręcić wiatraczek (poprzednim razem utknąłem na ostatniej śrubie), faktycznie był zasyfiony i mógł nie wyrabiać. Po drugie oczyściliśmy porządnie wszystkie odpowiednie powierzchnie zmywaczem do paznokci (poprzednim razem miałem utrudnione zadanie właśnie przez wspomnianą śrubę, mogłem co najwyżej odgiąć lekko cały system chłodzący i wsadzić tam palucha). No i sama pasta wydaje się o niebo lepsza.

Różnica?
Dysk po włączeniu działał na ok. 47-50C (wcześniej było to od razu 60-63C zaraz po włączeniu komputera). Po włączeniu dwóch gier dla testu temperatura skoczyła maksymalnie do 71C (przedtem: 80-85C). Karta graficzna rozgrzała się do 74C, po wyłączeniu gier szybko się schłodziła i utrzymuje się na 50-55C. Gry chodzą dużo płynniej, jest 2-3 razy więcej FPS. Żyć nie umierać :)

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry