Nowe procesory i karty graficzne. 4178 14

O temacie

Autor przemek273

Zaczęty 26.05.2014 roku

Wyświetleń 4178

Odpowiedzi 14

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Co sądzicie o 4 generacji procesorów intel core i7 ? Według was jest to tylko skok na kasę, czy rewolucja ? Co sądzicie o stosunku mocy do ceny między serią GTX 700 a 800 ?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Cała 4 generacji czyli Haswell to nie tylko i7, skok na kasę to nie jest, jeśli mówimy o 2 czołowych prockach które są najczęściej wybierane przez klientów, czyli i5 4670k i i7 4770k.
W obu przypadkach stosunek cena do wydajności jest ok, wybieram ten który bardziej odpowiada naszym preferencjom.
Wszystkie nowe 6r to zasadniczo dla mnie skok na kasę, lepiej kopić 4r starczy na tyle samo.

W sprawie kart to jest wojna czerwonych z zielonymi, maxwell to nowa odpowiedz zielonych, narazie mamy tylko niepewną specyfikacje wiec niema co dyskutować skok wydajności miedzy seriami jest bo 800 to podkręcone 700

Porównywać to można np 780 do r9 290x wychodzi remis, zależny od gry, szkoda ze teraz gry się do tego mieszają

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
i7 są do lapków bo mniej energii biorą.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Intel sam za sobą nie nadąża. Extreme edition, czyli najlepsze proce do gier, jest w 3 generacji, nie w 4 bo nie zdążają przebudować. Nvidia twierdzi, że seria 800 to mega moc, i w grach ogromna różnica fps, mają niby jakieś tam wyliczenia. Niestety często jest tak, że gracze twierdzą inaczej, odczuwając różnice 1 fps. W jednej grze skoczy o 40 fps, a w drugiej o 5 fps spadnie. Katastrofa. Niedługo będziemy wybierać kartę, nie po wymaganiach, a po grach w jakie gramy.

gothic1210
  • Gość
Akurat nVidia bardzo znacząco obniżyła pobór prądu przy zachowaniu/małym wzroście wydajności w stosunku do poprzedniej generacji.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Tyle ze mało kto kupuje do gier extrema, to się ostro kilka miechów temu zmieniło.

Zas karty to wojna w którą są wplątane gry ,teraz to jest tak zrobione ze połowa nowych gier jest pod zielonych połowa pod czerwonych, to jest obecnym problem gracza musi mieć 2 karty i zmieniać je aby w pełni cieszyć się nowymi tytułami.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bez przesady, aż takiej różnicy nie ma. Jak kupisz wystarczająco mocną działa wszędzie gites. Tak jak outlander mówi, główne różnice w 800 to mniejszy pobór prądu.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Sa jak skurwysyn i to widać, odpal sobie Najnowszego Tomb Raidera na Nvidia i na Radku, zupełnie jak 2 światy, podobnie jest z grami od ubi, Asasiny są dedykowane pod nvidie w full hd  tylko r9 290x osiąga próg 40+ fps  reszta to nvidia z wynika do 55 klatek to nie jest mała różnica  ( Wyniki dla tych największy rozdziałek )

Małe różnice są w crysis gdzie ten na radkach działa lepiej o jedna klatkę i to nie cała nawet, różnica nie widzialna gołym okiem
Taki jest obecny problem ze gry włączyły się do bitwy i wybierasz grę pod kartę nie na odwrót, jak to było dotychczas

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Te wojny, w których uczestniczą gry to nie jest dobra nowina. Popatrz. Jeśli ktoś kupi 4 najlepsze karty od nvidia to na każdej będzie mu działać. Więc jak mówiłem, wystarczy kupić odpowiednio mocny sprzęt. Tylko to się mniej opłaca od 2 kart(jedna nvidia druga amd)

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Dla przykładu, nieważne jak mocna kupisz nvidie nawet jak kupisz za 3k titana to nic nie da Tomb Raider i tak będzie odmawiał posłuszeństwa bo to nie Amd, stad już nawet bardzie się opłaca 2 rożne karty to się powoli staje modne z nimi nie można wygrać, można się dostosować albo dobierać gry do karty przez co polowa gier nam odpada, oczywiście to narazie jeszcze nie jest na przejebanym poziomie, ale nie trudno zauważyć ze wszystko idzie w tym kierunku, nagłe obniżki cen tez maja zachęcic do kupna 2 kart.

Zarowno Amd jak i Nvidia widzą tylko zysk w tym ze gry zostały wmieszane w wojnę
I nad tym przyznam ubolewam, bo gracz znowu ma pod górkę

gothic1210
  • Gość
Dla przykładu, nieważne jak mocna kupisz nvidie nawet jak kupisz za 3k titana to nic nie da Tomb Raider i tak będzie odmawiał posłuszeństwa bo to nie Amd
Skąd ty takie bzdury bierzesz?

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Też słyszałem, że Tomb Raider działa dużo lepiej na Radeonach. Ale Tizgar tak to napisał, jakby na Geforcach w ogóle ta gra miała nie działać :D

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/tomb_raider_test_kart_graficznych_na_procesorach_amd_i_intel?page=0,4

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Zależy co rozumiesz przez to, istotnie może źle się wyraziłem, ona działa na zielonych ale nie tak jak powinna wiesz ja rozumiem różnice 5 fps w innych grach na korzyść jednej czy drugiej ale tutaj jest jak w asasynie 15-20 fps to nie jest normalne, to jest dokładnie to co widzimy robienie gry pod zielonych lub czerwonych. 

Sam to nawet miałem okazje sprawdzić jest tak jak piszą a nvidia do tej pory przeprasza za tomb ridera :P

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Co sądzicie o 4 generacji procesorów intel core i7 ? Według was jest to tylko skok na kasę, czy rewolucja ? Co sądzicie o stosunku mocy do ceny między serią GTX 700 a 800 ?
Rewolucja będzie jak zaczną produkować komponenty z grafenu polską metodą(najtańszą), ale kurwa nie, bo by wszystko chodziło bez ani jednej przycinki i nie zarobiliby na modernizacji.

Elo

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiesz, co nie do końca jest tak, że oni potrafią coś tam mocnego zrobić. Jak byś ty produkował np karty, to sam byś żądał takich cen.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry