Nie miałem G1 na myśli. Pisząc że za bardzo przesadzam z brudem, rdzą itp. nasunęło mi się że wolałbyś słitaśne kolory.
No skoro moją radę wzorowania się na G1 przyjąłeś jako przerobienie Gothica na krainę kucyków to tylko w jeden sposób można to odebrać.
E tam, nie jest źle 
Zrobiłeś sam, więc teraz ci się podoba, to zrozumiałe, ale Outlander ma rację. Na twoich teksturach za dużo się dzieje, a przy tym kolorystyka ich jest do siebie zbyt podobna. Obecnie, gdy podajesz screeny pojedynczych obiektów na tle oryginalnych tekstur(lub vice versa) tego tak nie widać, ale założę się, że gdy ukończysz retex wszystko zleje się w jedno. Porównaj swoje z teksturami z G1. Piranha różnym teksturom dała różną kolorystykę. Trawa jest szarozielona, skały granatowe, niebo w odcieniu sepii - te kolory łączy to, że są raczej blade o niskim nasyceniu, ale są zarazem na tyle różnorodne, że nie ma problemu z ich odróżnieniem. U ciebie takiej różnorodności raczej brak i jeżeli tego nie zmienisz, możesz skończyć z problemem, że wszystko będzie się ze sobą zlewać. Szczególnie zważywszy na to, że zewnętrzne oświetlenie w Gothicu jest baaardzo słabe, a twoje tekstury mają dużo detali(czy tam warstw), które kołują oko.