Jak to jest zrobione 6309 13

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 4.05.2014 roku

Wyświetleń 6309

Odpowiedzi 13

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Dodam tylko, że zgodnie z oficjalną nauką zostało to wykonane za pomocą dłut z miękkiej miedzi i kamiennych młotków którymi kuto precyzyjne powtarzalne kształty w skałach o twardości analogicznej do granitu. Wszystko później transportowano 15km na drewnianych rampach ponad 4 tysiące metrów nad poziomem morza, na wysokości gdzie nie występują żadne drzewa. Samo zaprojektowanie tych elementów wymagało znania przynajmniej podstaw matematyki i geometrii wykreślanej na poziomie takim, że współcześnie użyto by do tego programów typu autocad. Wszystko przynajmniej kilkaset lat przed naszą erą (wg. oficjalnego datowania) przez cywilizacje, która nie znała takich metod, jej inne budowle są o wiele mniej zaawansowane technicznie zaś sami potomkowie rzekomych budowniczych od zawsze zaprzeczają tezie jakoby te konstrukcje były dziełem ich kultury. Super kurwa nauka  :facepalm:.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ja do takich rzeczy podchodzę z kurewskim dystansem. Pamiętam jak czytyałem jakieś gówno tłumaczące dlaczego przenoszenie wielkich ciężarów do budowy piramid było niemożliwe dla Egipcjan przy użyciu technologii uznawanych przez naukę za dostępne dla Egipcjan. JEB! Gówno prawda, fizycy odkryli trik, który ułatwiał starożytnym Egipcjanom przeciąganie po piasku wielkich ciężarów.

Scena z grobowca Dżehutihotepa, ukazująca transport wielkiego posągu

Międzynarodowy zespół badaczy, kierowany przez fizyków z uniwersytetu w Amsterdamie, badał siły potrzebne do ciągnięcia po piasku ciężkich obiektów umieszczonych na wielkich saniach. Z takiej metody transportu korzystali tysiące lat temu Egipcjanie budując piramidy, świątynie bądź stawiając monumentalne posągi.

Badacze sprawdzali między innymi, jaki efekt przyniesie polanie piasku przed saniami wodą. Inspiracją do przetestowania takiego rozwiązania była scena z grobowca Dżehutihotepa z około 1900 r. p.n.e. Ukazuje ona transport wielkiego posągu na saniach ciągniętych przez 172 mężczyzn. Na przedstawieniu widać też mężczyznę, który leje wodę przed płozami.

Egiptolodzy nie wykluczali, że mógł to być jedynie akt ceremonialny. Badania fizyków wykazały jednak, że w rzeczywistości owo lanie wody miało ogromne znaczenie praktyczne, gdyż w istotny sposób redukowało tarcie.
http://archeowiesci.pl/2014/05/02/jak-sprytni-egipcjanie-taszczyli-kamienne-kolosy/

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Przypadkiem czytałem o tym ostatnio. Z resztą, sama kwestia transportu nie interesuje mnie tak bardzo jak niuanse dzięki którym zostały wykonane. Jeśli już jednak poruszyłeś ten temat to warto mieć na uwadze zróżnicowanie czynników, które występują w egipcie i puma punku. O ile mi wiadomo, w przypadku tego pierwszego sugeruje się jakoby kamień miał być transportowany barkami przez nil a następnie z wykorzystaniem metod takich jak opisana powyżej. Wygląda to na dobre tłumaczenie. W tym drugim przypadku nie ma mowy o transporcie wodnym a do tego jest to stromy teren górski, gdzie najcięższe bloki dochodzą do wagi 131 ton! Nie trudno założyć ze sam logistyczny aspekt przedsięwzięcia stanowiłby wyzwanie nawet współcześnie. Sama kwestia bloków też nie jest jednoznaczna. Nie są to bowiem zwykłe głazy poddawane ewentualnej końcowej obróbce (zdobienia itp) jednak precyzyjnie wykonane powtarzalne kilkunasto tonowe prefabrykaty, które po sparowaniu idealnie pasują do siebie. Nic takiego w takim stopniu zaawansowania nie było znane żadnej innej kulturze chyba aż do czasów bardziej nam współczesnych. Najstarsze hipotetyczne teorie datowania tych elementów mówią o okresie nawet do 15 tysięcy lat temu. Daje do myślenia.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
zaś sami potomkowie rzekomych budowniczych od zawsze zaprzeczają tezie jakoby te konstrukcje były dziełem ich kultury. Super kurwa nauka
Chodzi o muslimów egipskich?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Najstarsze hipotetyczne teorie datowania tych elementów mówią o okresie nawet do 15 tysięcy lat temu. Daje do myślenia.

To hipotetyczne datowanie jest oparte orientacje astronomiczną ułożenia tych elementów z uwzględnieniem precesji, jednak do tej metody nie mam do końca przekonania.

Wszystko przynajmniej kilkaset lat przed naszą erą (wg. oficjalnego datowania) przez cywilizacje, która nie znała takich metod, jej inne budowle są o wiele mniej zaawansowane technicznie zaś sami potomkowie rzekomych budowniczych od zawsze zaprzeczają tezie jakoby te konstrukcje były dziełem ich kultury.
Bo są dziełem innej cywilizacji niż Inków. Wiem, że oglądasz, a przynajmniej oglądałeś serial Vikings. Kojarzysz motyw z rzeźbami Rzymian i rozmowę Athelstana z królem Egbertem? Tłumaczyli sobie fakt, że nie byli wystarczająco rozwinięci aby stworzyć takie dzieła kultury faktem, że rzekomo musieły je stworzyć bodajże olbrzymy. Możliwe jest, że ta cywilizacja prekolumbijska wiedziała coś czego my do teraz nie wiemy, albo znamy to, lecz nie dopuszczamy do myśli faktu, że oni też to wiedzieli.

Musisz wybaczyć, że nie odnoszę się do wszystkich wątków w twoich wypowiedziach, ale po prostu nie mam wiedzy/opinii na ten temat.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
To hipotetyczne datowanie jest oparte orientacje astronomiczną ułożenia tych elementów z uwzględnieniem precesji, jednak do tej metody nie mam do końca przekonania.
Nawet w przypadku badania węglem nadal jest mowa o 530-600r przed krestuskiem czyli dalej w chuj.

Nie jestem entuzjastą teorii zachaczających o pseudonauke, ale wkurwia mnie współczesna archeologia, która zamiast być nauką poznawczą na ogól przypomina bardziej doktryne zdominowaną przez leśnych dziadów łaszych na atencje, którzy ani myślą dopuścić do głowy alternatywne rozwarzania odbiegające od tzw. naukowych teorii. Przypomne kilkuset letnie poglądy na temat płaskości ziemi czy kreacjonizmie również były kiedyś traktowane jako główny nurt oficjalnej nauki. Całe szczęscie za tą dziedzine biorą się powoli coraz poważniej (nie jakiś kurwa daniken) solidni prawdziwi naukowcy; fizycy, geodeci, matematycy, architekci, inżynierowie, chumaniści odsuwając na boki archaiczną bandę bałwanów zawód: archeolog.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mnie z kolei ciekawi sprawa Słowian i halpogrupy R1a1 która występuje najczęściej u Słowian(55% Polaków, Białorusinów 50%, Węgrów 25 %) i wysokich kast indyjskich(43%). Dodając do tego fakt, że język polski jest spokrewniony bliżej z sanskrytem niż z niemieckim czy francuskim, można zacząć podważać obecnie głównie uznawane teorię na temat tego jak przebiegała Wędrówka Ludów i kto żył przed nią w Europie Środkowej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Haplogrupa_R1a1_%28Y-DNA%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sanskryt

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Indiach haplogrupa R1a1 jest spotykana zarówno wśród populacji najwyższych kast (43%)[potrzebne źródło], jak i plemion (12%-4%).
Czym więcej "słowiańskiego" genu, tym mniejsza szansa, że w Indiach jego nosicielem jest szuszwol :D

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Smolo

Jak to jest zrobione
#8 2014-05-05, 03:01(Ostatnia zmiana: 2014-05-05, 03:17)
@Thoro Jak mawiał mój tata, który jest fizykiem - "ludzie w starożytności byli inteligentniejsi niż dzisiaj".
Ostatnio leciał jakiś program na Discovery Science, gdzie jeden uczony wypowiadał się, że jesteśmy coraz mądrzejsi, ale kulturowo. Mamy coraz większy dorobek kulturowy i możemy korzystać z naszych wcześniejszych osiągnięć, udoskonalać je, ewoluować jako kolektyw, lecz indywidualnie nasza inteligencja ulegnie degradacji i będzie to postępowało z czasem. Im wyższy średni poziom życia człowieka na Ziemi(który wciąż rośnie), tym szybszy będzie to proces(efekt "każde imperium musi upaść"), a my zbliżamy się do szczytów piramidy.
Przykład geniuszy starożytnych:
http://nowaatlantyda.com/2012/05/12/mechanizm-antikythery/

"Wygląda jak sterta odpadów, w dotyku jest łupkowaty, kruchy, niczym ciasto i łączony jest z kosmitami. Przez dekady, naukowcy głowili się nad złożoną kolekcją kół, trybów i przekładni widocznych w najbardziej wyrafinowanym obiekcie z antyczności - pisze Helena Smith. Jednak 102 lata po odkryciu wapniowo-brązowego mechanizmu na dnie oceanu, ukryte inskrypcje pokazują, że jest to najstarszy analogowy komputer świata, używany do pomiarów i obliczania ruchu Słońca, Księżyca i planet..."

"Umieszczona w prostokątnej ramie maszyna, tworzyła dane z obu jej stron. Z przodu znajduje się większa tarcza, pokazująca 365 dni roku, umieszczonych w egipskim kalendarzu słonecznym. Wewnątrz jej, drugie koło pokazywało 12 znaków zodiaku. Przez pokręcanie korbką można było ustawić dokładną pozycję Słońca i Księżyca w określonym dniu, a mała wskazówka pokazywała także fazę Księżyca. Aby być pewnym takiego pomiaru co do wybranego dnia lub roku, dwie tarcze po drugiej stronie mechanizmu pokazywały tzw. cykl Metona, który przedstawiał cykl słoneczny, lub księżycowy, w okresie 19 lat w połączeniu z 235 miesiącami księżycowymi. Ponadto następna spiralna tarcza pokazywała zaćmienia Słońca i Księżyca"

Jak widać w tamtych czasach znano koło, tryby, przekładnie, mimośród, więc wywiercenie tych dziur za pomocą protoplasty frezarki z kimś kto by kręcił kołem(lub korzystając ze spadającej wody jak młyn wodny) + ładnie zrobione zębatki, odpowiednie przekładnie i można działać. Potem przewiezienie jak Egipcjanie to robili na miejsce i sprawa rozwiązana  :lol:

Elo

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jak widać w tamtych czasach znano koło, tryby, przekładnie, mimośród, więc wywiercenie tych dziur za pomocą protoplasty frezarki z kimś kto by kręcił kołem(lub korzystając ze spadającej wody jak młyn wodny) + ładnie zrobione zębatki, odpowiednie przekładnie i można działać. Potem przewiezienie jak Egipcjanie to robili na miejsce i sprawa rozwiązana  

Puki nic takiego nie znaleziono na miejscu można sobie jedynie gdybać. Ponadto dorobek jednej kultury nie jest jednoznaczny z tym czym dysponowała reszta cywilizacji w innych częściach świata. O transporcie już mówiłem. W egipcie był on względnie łatwy biorąc pod uwagę potrzebne odległości za sprawą nilu. Niewykluczone też jest kopanie mniejszych kanałów wodnych skoro i tak cały kraj zapieprzał przy piramidach. W przypadku puma punku jest to teren górski prawie 4 tyś n.p.m, stromy i pozbawiony drzew. Tak naprawdę nie ma logicznego wytłumaczenia jak to mogło się tam znaleźć.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
https://www.youtube.com/watch?v=Fn4AoAZMRqM

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Swojego czasu też w tym siedziałem i studiowałem internety w poszukiwaniu informacji, polecam tego bloga http://popotopie.blogspot.com/ i innemedium.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
https://www.youtube.com/watch?v=Fn4AoAZMRqM

amerykańscy kreacjoniści wymyślą cokolwiek nawet wbrew w zasadzie zdroworozsądkowemu poglądowi watykanu na ewolucję, byle tylko jezusa gdzieś wsadzić w te bajki

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powrót ojca marnotrawnego xD

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry