Mam za sobą póki co 78 godzin, jestem w końcówce czwartego rozdziału (wątki poboczne pokończone, dwa smoki do zabicia) . Czy warto? Owszem. Chcesz zagrać na wersji 1.7.1? Proszę bardzo - ale miej na uwadze, że wymagała będzie ona od ciebie wnikliwego i szczegółowego czytania dialogów (nie raz w dialogu było mówione coś innego, a w dzienniku z kolei napisane coś całkowicie odmiennego - uroki tej wersji) i masy cierpliwości co najmniej do 4 rozdziału (kiedy to będziesz już miał możliwość zdobycia run teleportów i odblokowane teleporty w Jarkendarze). Musisz także umieć pokonywać błędy gry przy pomocy samej mechaniki, nie kodów. Przykład? Kiedy mi zniknął w drugim rozdziale Xardas, znalazłem go w NPC-Depot'cie (jaskinia obok Słonecznego Kręgu). Co powinienem zrobić? Dać Marvina i przeniknąć "K" lub wpisać kod na Xardasa. Wiedziałem jednak, że źle może się to skończyć w dalszej fazie rozgrywki. Co więc zrobiłem? Cierpliwie wracałem do tego Depotu za każdym razem, kiedy gra tego wymagała i sztuczką z "przenikaniem ścian/drzwi/krat" za pomocą przemiany w potwora (w moim przypadku w owcę) udawało mi się porozmawiać z Xardasem, dzięki czemu Marvin był mi zbędny. Jeśli chciałbyś poczekać na dopieszczoną wersję - również wymagana jest cierpliwość

, z wiadomych, mam nadzieję, powodów.
Reasumując, modyfikacja warta ogrania, jeśli masz ponadprzeciętną cierpliwość, wykazujesz zwiększoną spostrzegawczość na elementy pojawiające się w grze, umiesz przewidywać konsekwencje swoich działań (żeby nie okazało się, ze w połowie rozgrywki zorientowałeś się, że wybierając jakąś opcję w jakiejś misji zjebałeś sobie całą misję lub, co gorsza, cały ciąg misji) i (co chyba najważniejsze, przynajmniej w tej wersji) umiesz radzić sobie z błędami nie używając konsoli. No i oczywiście, jeśli masz chęć odświeżyć sobie Gothica II Noc Kruka!

.
Przy okazji - porada ode mnie, jeśli oczywiście zdecydujesz się jednak grać. Już na samym początku znajdź sposób na sklepanie Ciphera i zabranie mu łuku - w przeciwnym wypadku w pewnym momencie gry może on zastrzelić najemnika Dara, co może utrudnić lub nawet uniemożliwić ukończenie pewnego wątku głównego.