G3 ma jednak ten okropny bloom, który powoduje, że niebo wygląda jak biały migający reflektor, podobnie jak łyse głowy niektórych npc. Do tego ma bardzo mocny kontrast ziemia - niebo, który też powoduje, że patrzy się ogólnie nieprzyjemnie. Oczywiście bloom można wyłączyć, ale wtedy gra wygląda raczej ubogo. Na szczęście CPT mocno przerobiło shadery w G3 i teraz gra jest całkiem ładna(jak na mój gust nawet bardzo), a zawsze też można zmienić ustawienia bloomu/hdr w ge3.ini. Mimo to zmiany te to zasługa community, nie PB. A kolorystyka Risenów 2 i 3 jest po prostu okropna.

Odnośnie optymalizacji, testowałem i Risena 2 i Wiedźmina 2 na dwóch kartach graficznych, 9800gt i 260GTX i podczas gdy zmiana karty dodała kilka fps Wiedźminowi(i już w ogóle był wtedy płynny i cudowny), Risen 2 jej nawet nie zauważył.
I wracając jeszcze do tematu pierwszy Wiedźmin vs Risen, podczas gdy Wiedźmin moim zdaniem wygrywa pod wieloma względami(grafika, fabuła, muzyka, immersja), Risen ma znacznie lepszą mechanikę rozgrywki, przyjemniejszy system walki oraz interfejs, a do tego bardzo dobry level-design świata, a to wszystko powoduje, że eksploracja lokacji jest niesamowicie przyjemna. Pierwszy Risen pod tym względem przypomina Gothica - jest bardzo interaktywny, z dużą ilością eksploracji i z elementami platformówki. Właśnie to urzekło mnie w Gothicu i z tego też powodu lubię od czasu do czasu zagrać w Risena. Brakuje mi tego w Wiedźminach 1 i 2.
Z kolei Risen baaardzo kuleje pod względem fabuły i jej przedstawienia w gameplayu. Wiedźmin wciąga od razu, przy czym nie stara się być nadmiernie epicki i wydmuchany, co jest naprawdę dużym plusem. Gothici i Riseny zawsze powielają ten sam motyw - znajdź artefakt żeby pokonać bossa i uratować świat, hurra. Po x grach stało się to maksymalnie nudne. Do tego questy w Risenach to głównie zagadaj, znajdź, zabij, a te związane z wątkiem głównym to bezczelne kopie zadań z Gothica. Risen 2 jest nawet gorszy, bo zrywa z tym, co PB robiło akurat dobrze(szablon gameplayu, interakcja, eksploracja), a pozostawia nieciekawe questy + kiepsko zaimplementowane pomysły podpatrzone z innych gier.