Risen 3: Titan Lords 234295 674

O temacie

Autor Baggio

Zaczęty 22.02.2014 roku

Wyświetleń 234295

Odpowiedzi 674

gothic1210
  • Gość
Lepiej nic już nie pisz. 

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ludzie i tak będą grać w riseny bo jest to prawie pierwowzór gothiców. Czemu ludzie grają w gothica zamiast jakiś TESÓW czy wiedźminów czy two worldsów albo dinivity 2? Bo lubią taki gatunek RPG.
Skąd pomysł, że grający w Gothica absolutnie, w żaden sposób, skądże znowu nie grają w inne gry RPG?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Risen 3: Titan Lords
#342 2014-08-11, 15:14(Ostatnia zmiana: 2014-08-11, 21:58)
Ludzie i tak będą grać w riseny bo jest to prawie pierwowzór gothiców. Czemu ludzie grają w gothica zamiast jakiś TESÓW czy wiedźminów czy two worldsów albo dinivity 2? Bo lubią taki gatunek RPG.
Skąd pomysł, że grający w Gothica absolutnie, w żaden sposób, skądże znowu nie grają w inne gry RPG?
Raz, że grają ale i tak uważają gothica za lepszego ;d , dwa że na pewno jest część osób którzy nie grali nigdy w wiedźmina, albo takiego two worlds  :ok:
Lepiej nic już nie pisz.
Prawda w oczy kole  :lol: Ale ignoranci tego nie zrozumieją  :lol:

E:
edit: a mac dun ma jak zwykle ból dupy, bo na jego kompie takie gry nie pójdą.

Zdziwiłbyś się dzieciaku

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cragann

#343 2014-08-11, 15:44(Ostatnia zmiana: 2014-08-11, 15:55)
w wiedzminie III to samo będzie z optymalizacją, skoro pisali na forum, że głowa geralta ma mieć 3600 trójkatów
chodziło mi o to, że im więcej trójkatów w grze to wiekszy spadek FPS, tak jak w przypadku Gothic 3.
zależy, jeżeli o to chodzi to moim zdaniem G3 ma zajebistą optymalizacje tego silnika, ekspertem nie jestem ale zwykłychrząszczktóregoniktoglądałniebędzie ma około 4k tris //well, pomyłka, ma nieco około 2k, co i tak sensu nie ma ;x//, nie wiadomo po co, przy czym głowa bohatera ma 4600 tris, gra wcale nowa nie jest, a działała dosyć znośnie ;x

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Raz, że grają ale i tak uważają gothica za lepszego ;d
nom, no i co z tego

zwykłychrząszczktóregoniktoglądałniebędzie ma około 4k tris
o kurwa, pb faktycznie popierdoliło z tym g3

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek

Draks

#345 2014-08-11, 17:42(Ostatnia zmiana: 2014-08-11, 21:39)
Ta? Oczywiscie mi się saga gothica bardziej podobała niż TES ale to Skyrim ma ocene 9.7.

edit: a mac dun ma jak zwykle ból dupy, bo na jego kompie takie gry nie pójdą.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#346 2014-08-12, 10:17(Ostatnia zmiana: 2014-08-12, 10:34)
Optymalizacja Wieśka 2 i tak jest lepsza od Risena 2. Wiedźmin ma zajebistą grafikę nawet przy minimalnych, przy czym na moim kompie wszystko chodziło bardzo zgrabnie(intel core 2 quad 2.40ghz, geforce 9800gt, 3gb ram, w7), podczas gdy Risen 2 chodzi beznadziejnie niezależnie od ustawień, a grafika jest co najwyżej przeciętna, mimo że assety mają niezłe.

W ogóle wygląd Risena 2 byłby znacznie lepszy gdyby PB w końcu zrozumiało, że nasranie shaderów "byle by było" nie gwarantuje wysokiej jakości grafiki. Risen 2 miał kilka naprawdę świetnych modeli, ale całość psują nadmiernie mocne shadery przejaskrawiające grafikę, powodujące, że cienie są czarne, roślinność szara i nudna a niebo białe i wypalające oczy. PB sumiennie kontynuuje ten gwałt na grafice od czasów G3 i naprawdę nie rozumiem czemu. Taka grafika może wyglądać fajnie, ale na obrazkach. W ruchu od ciągłego migotania można dostać kurwicy.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6475
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
No to akurat jesteśmy w odwrotnej sytuacji xD. Ja w R2 gram na najwyższych bardzo płynnie, a Wieśka co najwyżej na średnich z lagami raz na jakiś czas. 
Nie powiem, że kolorystyka grafika R2 i R3 mi się bardzo podoba, ale G3 aż tak straszny pod tym względem nie jest, no poza optymalizacją po raz enty xd.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#348 2014-08-12, 11:44(Ostatnia zmiana: 2014-08-12, 11:57)
G3 ma jednak ten okropny bloom, który powoduje, że niebo wygląda jak biały migający reflektor, podobnie jak łyse głowy niektórych npc. Do tego ma bardzo mocny kontrast ziemia - niebo, który też powoduje, że patrzy się ogólnie nieprzyjemnie. Oczywiście bloom można wyłączyć, ale wtedy gra wygląda raczej ubogo. Na szczęście CPT mocno przerobiło shadery w G3 i teraz gra jest całkiem ładna(jak na mój gust nawet bardzo), a zawsze też można zmienić ustawienia bloomu/hdr w ge3.ini. Mimo to zmiany te to zasługa community, nie PB. A kolorystyka Risenów 2 i 3 jest po prostu okropna. :F

Odnośnie optymalizacji, testowałem i Risena 2 i Wiedźmina 2 na dwóch kartach graficznych, 9800gt i 260GTX i podczas gdy zmiana karty dodała kilka fps Wiedźminowi(i już w ogóle był wtedy płynny i cudowny), Risen 2 jej nawet nie zauważył.

I wracając jeszcze do tematu pierwszy Wiedźmin vs Risen, podczas gdy Wiedźmin moim zdaniem wygrywa pod wieloma względami(grafika, fabuła, muzyka, immersja), Risen ma znacznie lepszą mechanikę rozgrywki, przyjemniejszy system walki oraz interfejs, a do tego bardzo dobry level-design świata, a to wszystko powoduje, że eksploracja lokacji jest niesamowicie przyjemna. Pierwszy Risen pod tym względem przypomina Gothica - jest bardzo interaktywny, z dużą ilością eksploracji i z elementami platformówki. Właśnie to urzekło mnie w Gothicu i z tego też powodu lubię od czasu do czasu zagrać w Risena. Brakuje mi tego w Wiedźminach 1 i 2.
Z kolei Risen baaardzo kuleje pod względem fabuły i jej przedstawienia w gameplayu. Wiedźmin wciąga od razu, przy czym nie stara się być nadmiernie epicki i wydmuchany, co jest naprawdę dużym plusem. Gothici i Riseny zawsze powielają ten sam motyw - znajdź artefakt żeby pokonać bossa i uratować świat, hurra. Po x grach stało się to maksymalnie nudne. Do tego questy w Risenach to głównie zagadaj, znajdź, zabij, a te związane z wątkiem głównym to bezczelne kopie zadań z Gothica. Risen 2 jest nawet gorszy, bo zrywa z tym, co PB robiło akurat dobrze(szablon gameplayu, interakcja, eksploracja), a pozostawia nieciekawe questy + kiepsko zaimplementowane pomysły podpatrzone z innych gier.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6475
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Nie ma tutaj nic z czym mógłbym się kłócić. Faktycznie nie przyglądałem się G3 bez patchy wgranych i stąd mój błąd w mniemaniu o grafice ^^

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

#350 2014-08-12, 13:24(Ostatnia zmiana: 2014-08-12, 13:46)
Gorzej klimatowo chyba się nie da zniszczyć g3  :pokerface:

@DOWN - I mówi to 12 letni dzieciak  :lol2: :lol2: :lol2:
Ja wiem że ty lubisz kolorki, tęcze i jednorożce, ale inni mają lepszy od gust od ciebie  :ok:

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
No niestety do nie których gier trzeba dorosnąć ;/

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gothic 3 to był pierwszy znak okropnego gustu kolorystycznego tych, którzy piszą shadery w PB. Gra miała znośne assety, ładnie zrobiony świat, ale gdzieś w środku produkcji komuś odjebało i natrzaskał bloomów i innych dupereli, a PB teraz kurczowo się tego trzyma przy reszcie produkcji.

Co do kolorków i tęczy, PB miało do tego tendencję jeszcze podczas produkcji G1(niebieściutkie niebo), a farma Lobarta w G2 to idealny przykład teletubisiowego klimatu, soooł...

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

#353 2014-08-12, 14:52(Ostatnia zmiana: 2014-08-12, 14:59)
G1
wat? :o
a farma Lobarta w G2 to idealny przykład teletubisiowego klimatu, soooł...
Co do g2 niby tak, ale w porównaniu do g3 to niebo i ziemia ;d
E:
A G3 w większości korzysta z tekstur G2.

Akurat tego nie zauwazylem, ale nwn ;v

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Patrz wyżej, albo na przedpremierowe screeny z G1. Mam tu przede wszystkim na myśli niebieściutkie niebo, którego trzymali się praktycznie przez cały okres produkcji gry, zanim(dzięki Bogu) zmienili na coś bardziej sensownego. A G3 po części korzysta z tekstur G2.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch

Tizgar

#355 2014-08-12, 16:48(Ostatnia zmiana: 2014-08-12, 17:26)
Tak z niej beki premiera r3 już jest na świecie, pokażą się na bank dziś pierwsze Lp i będzie można zobaczyć czy gra rzeczywiście jest gównem, czy jednak zaskoczy czymś.

Pierwsze LP
https://www.youtube.com/watch?v=mmGlNBL637U

Kopia r2 niema się co oszukiwać

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
A G3 po części korzysta z tekstur G2.
Pierdolisz sam je sobie wypakowałem i nie znalazłem prawie niczego z g2 poza textura szaty xardasa która nie była użyta 

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ślepy jesteś w takim razie. Kilka przykładów:

G3_Architecture_Ground_City_02_Diffuse_02 - na podstawie drogi w mieście Khorinis.
G3_Architecture_Bricks_02_Diffuse_01 - tekstura wieży Xardasa
G3_Architecture_BricksBroken_01_Diffuse_01 - tekstura zaprawy z G2
G3_Architecture_Gravestone_02_Diffuse_01 - grób z G2
G3_Architecture_Gravestone_V_02_Diffuse_01 - grób z G2
G3_Architecture_Rock_01_Diffuse_01 - przeróbka defaultowej skłay z OldWorld, ewentualnie na podstawie tego samego zdjęcia.
G3_Architecture_Ground_City_03_Diffuse_01 - droga z nocy kruka
G3_Architecture_Ground_City_Snow_01_Diffuse_01 - tak samo
G3_Nature_Ground_Earth_01_Diffuse_01 - piach z kanionu nocy kruka
G3_Nature_Ground_Grass_07_Diffuse_01 - trawa z nocy kruka
G3_Nature_Ground_Grass_03_Diffuse_01 - trawa z nocy kruka
G3_Nature_Wall_Stone_02_Diffuse_01 - skała z nocy kruka
G3_Nature_Wall_Stone_07_Diffuse_03 - tak samo
G3_Nature_Wall_Stone_07_Diffuse_04 - tak samo
G3_Nature_Wall_Stone_07_V_Diffuse_02 - tak samo
G3_Nature_Wall_Stone_07_Diffuse_05 - tak samo
G3_Nature_Wall_Stone_07_Diffuse_06 - edit powyższej
G3_Nature_Wall_Stone_V_02_Diffuse_01 - skała z nocy kruka
Jest jeszcze więcej wariacji skał z G2.
G3_Objects_Net_01_Diffuse_01 - wyższej rozdzielczości wersja z G2
G3_Objects_Net_V_01_Diffuse_01 - j/w
OW_SURFACE_ROCK_02 - nawet nazwa z G2, ale tej chyba nie wykorzystano
G3_Architecture_Wall_Wood_01_Diffuse_01 - tekstura statku z G2
G3_Architecture_Wall_Wood_V_01_Diffuse_01 - tak samo
G3_Architecture_Wood_Burned_01_Diffuse_01 - spalona chata z G2
G3_Architecture_Wood_Burned_01_Diffuse_02 - j/w
G3_Architecture_Wood_Burned_V_01_Diffuse_01 - j/w
G3_Architecture_Wood_Burned_V_01_Diffuse_02 - j/w
G3_Objects_Desert_Plant_Branch_V_02_Diffuse_01 - chwast z G2
G3_Nature_Plant_Leaf_04_Diffuse_01 - odwrócony pionowo edit krzaka z G2

Są jeszcze inne, ale srsly, nie chce mi się wypisywać ich wszystkich. Część to zupełne edity, inne mają zmienioną kolorystykę lub coś w tym stylu. Co ciekawe tekstury z G3 są ciemniejsze od tych z G2. Nie twierdzę, że jest ich lwia część, ale wcale nie jest ich mało.

Nie sprawdzałem obiektów.

W Risenach chyba też jeszcze potrafią się znaleźć tekstury z G2/G3, ale tego już nie sprawdzę, bo galeria Irfana nie obsługuje dds.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
@UP no dobra poddaje się. 

Co do  Risen 3 to własnie doczytałem parę recenzji i mniej więcej piszą ze to taki Risen 2 w nowym świecie. :|  

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Raczej nazywają go risenem 2,5 :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry