Twój dotychczasowy styl pisania naprawdę wyraźnie sprawia wrażenie że nie masz pojęcia o co chodzi. Ten post jest pierwszym który jest na poziomie - przynajmniej językowo. A mieliśmy tu już co najmniej kilka osób które twierdziły że tworzą mody z nie wiadomo jakimi ulepszeniami grafiki, w tym obsługą shaderów i wielokrotnie podniesionym poziomem polygonów na scenie przy których jest rozsądnie dobry fps - a oczywiście za każdym razem okazywało się że były to brednie pisane dla naiwnych. Nie hejtuję dla hejtowania. To że jestem adminem nie ma żadnego znaczenia. Na razie twierdzisz że zrobiłeś osiągnąłeś bardzo dużo w dziedzinie poprawy renderowania, więcej niż ktokolwiek na tym forum w historii. A jedyne co pokazałeś to jeden screen który na oko od zwykłej gry różni się tylko zwiększonym kontrastem / nasyceniem kolorów.
1. Ten silnik jest sprzed ponad 14 lat (był tworzony jeszcze przed Gothicem). Nawet jeśli występuje konkretny błąd w przypadku pojedynczych obiektów ze zbyt dużą ilością poly, to naprawienie go nic by nie dało. Silnik i tak zacząłby się dławić gdyby ilość polygonów na scenie zaczęła przekraczać pewien poziom. To nie jest kwestia odblokowania czegoś czy nawet zapatchowania jakiejś funkcji. Trzeba by bardzo mocno zoptymalizować (raczej nierealne), lub przepisać całe sektory kodu odpowiedzialne za renderowanie.
2. Nie wiem do czego konkretnie się odnosisz.
3. Że mam rację w której sprawie? Wydaje mi się że to co piszę jest powszechnie uznane jako oczywisty stan rzeczy. To ty piszesz o wynalazkach których jeszcze żaden modder tej gry nigdy nie wprowadził. Sceptyczność jest w tym przypadku normalna, zwłaszcza po tym jak już widzieliśmy parę takich osób które całkowicie zmyślały.
4. Najprostszy przykład: pochodnie i efekty wizualne zaklęć. Światło jest jak najbardziej dynamiczne - może się przemieszczać, zmieniać swoją siłę i kolor. Każdemu światłu w grze można ustawić przez Spacera czy ma być statyczne, czy dynamiczne. Oba rozwiązania mają swoje zalety. Dynamiczne są np światła pochodzące od ognia. W Gothicu nie ma dynamicznych cieni, ale to już zupełnie co innego.
Zarówno screeny jak i klipy można łatwo zedytować już po nagraniu, zmieniając kontrast czy dodając rozmycia, czy nawet sztuczny antyaliasing. Dlatego niestety nie mogą być traktowane jako dowody. Ale dostarczenie prostego proof-of-concept nie powinno być dla ciebie problemem jeśli rzeczywiście jesteś dość zdolnym programistą. Niech to będzie choćby i totalnie niestabilna przystawka która dodaje bloom otoczenia czy (prawdziwy) hdr. Albo fragment kodu odpowiadającego za manipulację grafiką, z zanotowaniem z jakich klas silnika korzystasz i jak do tego doszedłeś. Jakim cudem korzystasz z efektów wprowadzonych w DirectX 9 w silniku tworzonym na DirectX 7, który ma zupełnie inne api. Jakkolwiek pracujesz, to o ile rzeczywiście osiągnąłeś wspomniane efekty to niemożliwe żebyś nie miał nic co mógłbyś pokazać - choćby i na pw.
Bana dostaniesz tylko i wyłącznie jeśli nic nie przedstawisz. A przecież nic cię to nie kosztuje. W przeciwnym wypadku twój projekt zostanie tak rozreklamowany jak to tylko w tej społeczności możliwe. O ile jesteś uczciwy, naprawdę nie masz nic do stracenia.
Jak nie masz czasu na przygotowywanie jakichś dowodów pracy, to wrzuć kod na githuba (przyda się potem) czy nawet zwyczajnie spakuj źródła i podeślij mi przez pw. Możesz być pewien że nie zostaną przekazane dalej. To jest parę minut roboty, a całkowicie oczyściłoby cię z zarzutów. A jeśli nie ufasz mi, to pokaż ten kod komuś kompetentnemu komu ufamy my obaj - choćby Adanosowi.