Filozofia 1817 4

O temacie

Autor Żelazko

Zaczęty 14.09.2013 roku

Wyświetleń 1817

Odpowiedzi 4

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Filozofia
2013-09-15, 00:04(Ostatnia zmiana: 2013-09-16, 08:40)
Kontynuacja z temat "OTO Polska" strona nr 107.
http://themodders.org/index.php?topic=11457.msg1100672#msg1100672

Ironman@ Skąd to bierzesz, jest tego do przeczytania więcej po polsku?

Dużo mojego (albo przywłaszczonego bo niepamietam że to czytałem :D) ~~ psychopaci kontrola nad grupami ludzi i narzucenie waluty monetarnej. Tego nigdzie nie czytałem. A pozostałe niestety ja nic nie czytam po polsku poza tym co jest na internecie. Na default nawet poskiego google nie mam.

Nowe ksiązki:

-Spychips by Katherine Albrecht and Liz McIntyre
-The Age of Catastrophe by John David Ebert. Polecam jego kanał youtube https://www.youtube.com/user/johndavidebert?feature=watch-The New Media Invasion od tego samego typa (to jest must have jeśli interesuje cię teraźniejczość i wpływ technologii. Jeśli wpływ technologii na społeczeństwo Cię nieinteresował do tej pory po przeczytaniu kilku stron dostaniesz mindfuck albo odrzucisz na bok książke.
Inwazja Mediów zawiera w sobie dużo historii "mediów". Od przekazów oralnych po kamienne/glinianne tablety, papirus, książki i internet. Warte bardzo warte zwięźle opisane progresja rozwoju mediów w historii człowieka.

Klasyka: 
Plat The Trail and Death of Socrates
Friedrich Nietzsche - On the Genealogy of Morals
The Prince - Niccolo Machuavelli

Ekstra:
-Unabomber Manifesto

To jedne z książek którze najbardziej mi się podobają. "Proces Sokratesa" "Książe" i "Genaologię Morałów" znajdziesz pewnie po polsku.
Z pozostałymi będzie gorzej.

Mam jeszcze dużo do nadrobienia.
John Elbert na swoim kanale ma dużo recenzji książek. Wybierz którąś z nich i znajdź polski odpowiednik.
Muszę też obczaić tego Foculta czy jak mu tam było.

Polecam zacząć ci od Nietzsche i Kanta. Ci dwaj nie licząć greckich filozofów mają najoryginalniejsze teorie.
Polecam także zaznajomić ci się z historią osoby która napisała dzieło. Często przejścia życiowe kręcą krajobraz a ktoś z ciętym piórem może uargumentować wszystko nawet co jest totalnie nieprawdziwe. 

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
A ten cytat co mam w podpisie napisał Sokrates.:F

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Żelazna filozofia
#2 2013-09-15, 01:06(Ostatnia zmiana: 2013-09-15, 01:19)
"Genaologię Morałów"
*Genealogię Moralności

to dobre książki, ale raczej "zajawki" niż właściwy wykład myśli autorów

Polecam zacząć ci od Nietzsche i Kanta. Ci dwaj nie licząć greckich filozofów mają najoryginalniejsze teorie.

no nie, nie, bez żartów, jeśli chodzi o "oryginalność" to poza wolą mocy, kantowskim apriorycznym odczuciem przestrzeni i czasu i odrzuceniem chrześcijaństwa jako karłowatość ducha przy jednoczesnej afirmacji Chrystusa są dziesiątki "ciekawszych" koncepcji, dość wymienić Grosseteste, Spinozę, Hegla, Heideggera et caetera.

Nie zapominając o takich tuzach miażdżących sens filozofii nieanalitycznej jak Wittgenstein czy Quine (który  raczej obalił kantowski podział na myślenie syntetyczne i analityczne), albo Russell

Dodam, że czytanie Nietzschego bez znajomości greckiej filozofii to samobójstwo mentalności, nie tylko intelektu (o tym drugim łatwo możemy się przekonać, wiedząc, iż był wybitnym filologiem klasycznym, więc wszystkie dzieła antyku znał na wylot).

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

no nie, nie, bez żartów, jeśli chodzi o "oryginalność" to poza wolą mocy, kantowskim apriorycznym odczuciem przestrzeni i czasu i odrzuceniem chrześcijaństwa jako karłowatość ducha przy jednoczesnej afirmacji Chrystusa są dziesiątki "ciekawszych" koncepcji, dość wymienić Grosseteste, Spinozę, Hegla, Heideggera et caetera.

Nie zapominając o takich tuzach miażdżących sens filozofii nieanalitycznej jak Wittgenstein czy Quine (który  raczej obalił kantowski podział na myślenie syntetyczne i analityczne), albo Russell

Dodam, że czytanie Nietzschego bez znajomości greckiej filozofii to samobójstwo mentalności, nie tylko intelektu (o tym drugim łatwo możemy się przekonać, wiedząc, iż był wybitnym filologiem klasycznym, więc wszystkie dzieła antyku znał na wylot).

Mam jeszcze dużo do nadrobienia.

No i czasem mi się nie chce.  :lol:

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Weźcie wydzielcie posty do jakiegoś poważnego nowego tematu. 

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry