Nowe forum 125165 551

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 3.08.2013 roku

Wyświetleń 125165

Odpowiedzi 551

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Dokładnie, lepiej dać po stówie lub dwóch komuś by napisał skrypt propsów dobry i skina zrobił.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Pagan, ty tu nie masz prawa głosu, wszyscy wiemy że nawet tych 20 zł nie masz, nikt niczego od Ciebie nie oczekuje, nie martw się.

Nie sam skin mi przeszkadza, funkcjonalność forum ucierpiała, pomijam sprawy związane z przyzwyczajeniami.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Pagan, ty tu nie masz prawa głosu, wszyscy wiemy że nawet tych 20 zł nie masz, nikt niczego od Ciebie nie oczekuje, nie martw się.

Nie sam skin mi przeszkadza, funkcjonalność forum ucierpiała, pomijam sprawy związane z przyzwyczajeniami.

Znowu zaczepki szukasz?

Czego niby brakuje poza skinem i propsami?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sawik - usuń się gdzieś w kąt, tak żeby forum Cię nie widziało na jakiś czas. Pagan choć gimbus ma w obecnej sytuacji więcej rozumu.
Funkcjonalność forum w jakimś stopniu ucierpiała, owszem. Zyskaliśmy w zamian jednak także sporo innych, przydatnych funkcji lub poprawione zostały stare, wadliwe. Brak propsów? BBcode przy szybiej odpowiedzi? Spoko, SMF jest dla większości z nas dość nowym doświadczeniem i nadal uczymy się z niego korzystać i je konfigurować - wszystko zostanie z czasem przywrócone i/lub usprawnione względem poprzednich lat. Nad skinem też nie płacz - Allah już oświadczył, że pracuje nad nowym.
W obecnym stanie nie ma już sensu wracać do IPB, z którym zresztą mieliśmy sporo problemów narzucanych przez ograniczenia silnika.

Dokładnie, lepiej dać po stówie lub dwóch komuś by napisał skrypt propsów dobry i skina zrobił.
Cicho. Póki robią za darmo nie ma co rzucać pieniędzmi, które można lepiej wydać w pobliskich burdelach :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
A gdzie w okolicy allachowej legnickiej masz burdele? Tak tylko pytam.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Propsy będą działały, to pewne. To po prostu kwestia posprzątania php lub znalezienia lepszego moda. Sposób na znalezienie rozwiązania: zainstalować sobie na pc xamppa, postawić na nim smf (nawet kopię naszego, bez bazy ofc), zainstalować na nim tego moda. Jak nie działa, podmieniać kolejne pliki php na oryginalne/nasze modyfikowane. Przyczyną błędu jest ten, po usunięciu którego zaczną działać / po dodaniu którego przestaną.

Zrobić to może każdy, po prostu ja zajmuję się teraz czym innym. Ja / Adanos możemy krótko pokierować jak obsłużyć xamppa (tak naprawdę jedyna rzecz z którą po włączeniu go pierwszy raz miałem problem: pliki z fp wrzucić do htdocs).

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
no, a co ze starym skinem z ipb?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To że to był stary skin z IPB. Prawdziwe "przenoszenie" go byłoby kolosalną ilością pracy, zwłaszcza że przecież generalnie to był oryginalny skin IPB 3 ze zmienioną kolorystyką. Ja się tego nie podejmę. Wczoraj próbowałem przenieść chociaż to co wydaje się być rozsądne - czyli okolice headera (jak zrobiłem w Inferno), kolory, wygląd belek itd. Ale już na headerze okazało się że bez uciekania się znowu do hacków nie da się css'em zrobić nawet żeby ta sekcja była rozciągnięta na cały ekran, więc zrezygnowałem. Wolę zająć się pracą nad czymś porządniejszym.

Po przesiadce na IPB 3 też wiele rzeczy nam się nie podobało, wiele elementów usuwaliśmy czy zmienialiśmy. Tutaj mam takie same plany. Po prostu trzeba czasu, bo tym razem zmiana oprogramowania była nieoczekiwana i z konieczności została przeprowadzona po prostu natychmiast. To że tak szybko udało nam się doprowadzić forum do używalności (1 dzień) to i tak sukces. Przypominam że na IPB całe miesiące po porcie zdarzało mi się poprawiać css (bo np archiwum shoutboxa miało białe tła i białe napisy czy tam czarne, nie pamiętam).

Trzeba liczyć się z tym że ani mi ani Adanosowi nikt za tą robotę nie płaci. Ja i tak ostatnio na sprawy związane z forum poświęcam całe dnie, nawet jeśli efektów nie widać od razu. Nie można w takiej sytuacji spodziewać się cudów. Mogę jedynie zapewnić że jest i będzie coraz lepiej. Dla mnie skin Presence jest jak najbardziej używalny. Shoutbox też jest w miarę ok (ale to odwrócenie kolejności shoutów to był fail), choć w nowym skinie chcę go przerobić. Trochę nie pasuje mi wyświetlanie pw (każdy musi sobie ręcznie przełączyć widok na "rozmowa" - domyślne "jednocześnie wszystko" jest masakrycznie niewygodne).
Jest za to także wiele usprawnień w stosunku do IPB - choćby bardzo elastyczny i podatny na modyfikacje system skinów, lepsze zarządzanie uprawnieniami moderacyjnymi, czy choćby to że teraz szefowie grup mogą sami zarządzać tym kto do nich należy.

Nie podoba mi się wiele elementów w widoku tematu - układ przycisków, to że niektóre z nich w ogóle są widoczne itd. Poupraszczałbym to. Ale dokładnie te same zarzuty miałem na IPB i dokładnie pokazywałem je na obrazkach, może w nawet w przesadzony sposób. Ale na nie mam zamiar zaradzić po prostu całkiem nowym skinem. Nie tak jak te które są zainstalowane (i ogólnie używane) modyfikującym prawie tylko css, ale głęboko ingerującym w samą strukturę. Z punktu widzenia użytkownika w widoku głównej / tematu nie będzie pewnie nawet elementów które można by skojarzyć konkretnie z SMF.

//edit: co do starego skina, to jest jeszcze trzecia opcja - mogę po prostu wywalać z Inferno te kawałki o których wiem że mogą być przyczyną błędów. Stanie się przez to mniej podobne do IPB, ale i błędy pewnie znikną.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#148 2013-08-12, 11:38(Ostatnia zmiana: 2013-08-12, 12:05)
Przełączyłem się na to inferno i nie widzę żadnych błędów, nawet tego który wskazał Cygarniczka (spróbuj ctrl+f5). Może ktoś je wskazać?

//edit: wywaliłem wszystkie "niebezpieczne" kawałki - głównie ujemne marginesy. Widok zdecydowanie nie jest przyjemny...

//edit2: już trochę połatałem. Pewne rzeczy się pogorszyły (elementy są po prostu w tych miejscach gdzie oryginalnie w SMF), ale błędy powinny zniknąć.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ustawiam Inferno z powrotem na domyślny. Skoro tak zależy wam na skinie przypominającym stare czasy, to zmieniam też moje wsparcie co do niego: ok, mogę poprawiać błędy. Ale dotyczy to tylko błędów, nie upodabniania do starego skina. Sprawy takie jak pusty pasek pod headerem są raczej nie do rozwiąza, bo wymagałyby użycia ujemnych marginesów, a to z kolei gdzie indziej mogłoby spowodować nachodzenie na siebie zawartości. Jakby ktoś jeszcze ruszył dupę (bo pracą nad skinami zajmuję się nie GŁÓWNIE ja, ale TYLKO ja), to może byłoby lepiej.

Darkmodders

Darkmodders

DarkModders Team
Mistrz mrocznych sztuk
posty828
Propsy283
ProfesjaProducent
  • DarkModders Team
  • Mistrz mrocznych sztuk
A co z probsami?

Blog grupy DarkModders Team.

http://darkmodders.pl/

Discord: darkmodders

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Propsami jak już... Pisał przecież że zostanie to poprawione czytaj wyżej poza tym propsy to tylko liczba i nic więcej .

Darkmodders

Darkmodders

DarkModders Team
Mistrz mrocznych sztuk
posty828
Propsy283
ProfesjaProducent
  • DarkModders Team
  • Mistrz mrocznych sztuk
Moze i liczba, ale zawsze cos. Przyzwyczailem sie do propsow

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Ja jednak i tak pozostanę przy Presence. Na ten moment ładniejsze i mniej zbugowane.

Sili0n

Sili0n

Użytkownicy
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
posty108
Propsy20
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • "Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
Ja tam wole Presence

Darkmodders

Darkmodders

DarkModders Team
Mistrz mrocznych sztuk
posty828
Propsy283
ProfesjaProducent
  • DarkModders Team
  • Mistrz mrocznych sztuk
Ja wole inferno. Bardziej przypomina stare forum z IPB

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Ja w sumie nie czuje sie zle przy inferno, a prescence jest dla mnie przytlaczajace. No i przy inferno powróciły juz przyciski cytuj i modyfikuj, wiec wlasciwie niczego mu nie brakuje.

A co do propsow - forum stalo tyle lat, na tym adresie, wczesniej na innym, propsów nie było i nikt nie narzekał. Ktoś miał cos madrego do powiedzenia to pisał, a nie klikał zwyczajnie :ok: Reszta siedziala zwyczajnie cicho. Teraz jak ktoś sie wypowiada na jakis temat to są to zazwyczaj dwie-trzy madre osoby, osoby hejtujące oraz reszta gapiów gówno wiedząca o temacie.

Jak beda to beda, jak nie to nie, mnie to nie przeszkadza ani nie uszczesliwia :)

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Allah, to co pisałem w tajnym:
1. Skin Inferno ignoruje linkowanie do konkretnego posta lub najnowszego w danym temacie. Zamiast tego odnosi do 1 posta na stronie, na której post, do którego link odnosi, się znajduje.
Większość z tamtych punktów zresztą nadal aktualna :I

Sam wracam na presence

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ja cię avallach niw rozumiem. Robisz jakiegoś skina z rozwiązaniami głównie pod siebie. Zamiast marnować na niego czas, może warto go poświęcić i zrobić coś dla ogółu i poprawic/zrobic podobny do ipb? Założę się, ze większość była by za takim rozwiązaniem, niż projektowanie skina ze sajdbarami i chuj wie czym. Lepiej naprawić co jest. Uprościć i tyle. Juz wystarczająco forum ucierpiało na funkcjonalności, popularności i wyglądzie dzięki tej przesiadce na smf. Jeżeli tak miała wyglądać ta niedoszla przesiadka na ten system, to jednak jestem dumny, ze byłem przeciw.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam rozwiązanie, Wowoz. Jeżeli naprawdę zależy Ci na przywróceniu starego skina - to go zrób/napraw/dostosuj - nikt Ci nie broni. Ba, "większość będąca za takim rozwiązaniem" na pewno Ci podziękuje.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry