To że to był stary skin z IPB. Prawdziwe "przenoszenie" go byłoby kolosalną ilością pracy, zwłaszcza że przecież generalnie to był oryginalny skin IPB 3 ze zmienioną kolorystyką. Ja się tego nie podejmę. Wczoraj próbowałem przenieść chociaż to co wydaje się być rozsądne - czyli okolice headera (jak zrobiłem w Inferno), kolory, wygląd belek itd. Ale już na headerze okazało się że bez uciekania się znowu do hacków nie da się css'em zrobić nawet żeby ta sekcja była rozciągnięta na cały ekran, więc zrezygnowałem. Wolę zająć się pracą nad czymś porządniejszym.
Po przesiadce na IPB 3 też wiele rzeczy nam się nie podobało, wiele elementów usuwaliśmy czy zmienialiśmy. Tutaj mam takie same plany. Po prostu trzeba czasu, bo tym razem zmiana oprogramowania była nieoczekiwana i z konieczności została przeprowadzona po prostu natychmiast. To że tak szybko udało nam się doprowadzić forum do używalności (1 dzień) to i tak sukces. Przypominam że na IPB całe miesiące po porcie zdarzało mi się poprawiać css (bo np archiwum shoutboxa miało białe tła i białe napisy czy tam czarne, nie pamiętam).
Trzeba liczyć się z tym że ani mi ani Adanosowi nikt za tą robotę nie płaci. Ja i tak ostatnio na sprawy związane z forum poświęcam całe dnie, nawet jeśli efektów nie widać od razu. Nie można w takiej sytuacji spodziewać się cudów. Mogę jedynie zapewnić że jest i będzie coraz lepiej. Dla mnie skin Presence jest jak najbardziej używalny. Shoutbox też jest w miarę ok (ale to odwrócenie kolejności shoutów to był fail), choć w nowym skinie chcę go przerobić. Trochę nie pasuje mi wyświetlanie pw (
każdy musi sobie ręcznie przełączyć widok na "rozmowa" - domyślne "jednocześnie wszystko" jest masakrycznie niewygodne).
Jest za to także wiele usprawnień w stosunku do IPB - choćby bardzo elastyczny i podatny na modyfikacje system skinów, lepsze zarządzanie uprawnieniami moderacyjnymi, czy choćby to że teraz szefowie grup mogą sami zarządzać tym kto do nich należy.
Nie podoba mi się wiele elementów w widoku tematu - układ przycisków, to że niektóre z nich w ogóle są widoczne itd. Poupraszczałbym to. Ale dokładnie te same zarzuty miałem na IPB i dokładnie pokazywałem je na obrazkach, może w nawet w przesadzony sposób. Ale na nie mam zamiar zaradzić po prostu całkiem nowym skinem. Nie tak jak te które są zainstalowane (i ogólnie używane) modyfikującym prawie tylko css, ale głęboko ingerującym w samą strukturę. Z punktu widzenia użytkownika w widoku głównej / tematu nie będzie pewnie nawet elementów które można by skojarzyć konkretnie z SMF.
//edit: co do starego skina, to jest jeszcze trzecia opcja - mogę po prostu wywalać z Inferno te kawałki o których wiem że mogą być przyczyną błędów. Stanie się przez to mniej podobne do IPB, ale i błędy pewnie znikną.