A teraz ciekawostka. Jak myślicie dlaczego w angielskim niewolnik to slave? Tak właśnie od nas słowian : p
Tu też rolę gra inna kwestia, Słowianie masowo sprzedawali niewolników łapanych na wyprawach łupieżczych.
I nie okłamujmy się słowianie nie przodowali w europie jeżeli chodzi o poziom rozwinięcia technologicznego xD Warto zwrócić uwagę że np kamienne mosty stawiano już w starożytnym rzymie ale np najstarszy kamienny most w polsce jest z XIII wieku i tak jest w mojej rodzimej miejscowości z której to pisze czyli w Kłodzku podkreślam jednym z najstarszych miast polskich o którym wzmianki są już w kronikach Kosmasa xD
Uwaga, stare info bo jeszcze od Jasienicy. W kwestii murów byliśmy wuchtę w przód w stosunku do Skandynawii. Słowianie budowali całkiem niezłe i sprawne budowle, jednak u nas głównym surowcem jest drewno. Zwyczajnie, to jego mamy najwięcej. No i pamiętajmy, lubowaliśmy się nie w górzystych terenach,a w lasach i jeziorach. Z tego się biorą grody na wzgórzach otoczone przez wodę.
Jest dobra książka na temat historii gospodarczej a w niej wszystko górnictwo, bartnictwa, młynarstwo, rybołówstwo, browarnictwo, kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, hodowla, uprawa itp itd : p ale jej nazwy nie pamiętam xD wiem że miała dwa opasłe tomy. Mam z niej kilka fotak ale nie wiem czy jest tam wiele z tego okresu a do tego mam tylko wybrane zagadnienia z których pisałem referat.
Na ten moment mam pod ręką "Mały słownik kultury dawnych Słowian" Leciejewicza, "Mitologia słowiańska i polska" Brucknera i "
Kroniki staroruskie". Oczywiście te w fizycznej postaci, na biurku, mam gdzieś na dysku jeszcze poupychane jakieś pdfy ale to głównie artykuły. Jak macie jeszcze jakieś dobre książki do polecenia, walcie śmiało.
Pagan wrzucaj upy gdzieś albo daj link do forum czy coś to będe częściej narzekał to mi nieźle idzie xD
Póki co nie mamy tematu na żadnym forum, muszę w końcu założyć, tylko opis trzeba przygotować.
Klark, zrobiłbyś dla nas noże ze stali damasceńskiej