Porządny RPG 24147 88

O temacie

Autor Arszonto

Zaczęty 20.06.2013 roku

Wyświetleń 24147

Odpowiedzi 88

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
Klasycznym cRPG będzie Świątynia Pierwotnego Zła o ile łapiesz się w zasadach D&D, a wszstkie rzuty, modyfikatory i umiejętności specialne to twój żywioł. Walka odbywa się w klasycznym systemie turowym. Jest to w sumie gra dla zapalenców. Zawsze możesz spróbować zagrać w Beyond Divinity :D  Nie jest to kontynuacja serii, ale raczej swoisty łącznik. Fabuła czasami może wydawać się banalna, ale mnie osobiście bardziej spodobał się klimat niż w przypadku Divine Divinity. Skopany został nieco rozwój postaci, ale jak dla mnie gra nadrabia to sporą dawką humoru, klimatu i niezłymi dialogami, no i nieustającym napięciem.
Wymienione zostały już wcześniej seria Baldur's Gate, Planescape: Torment, Arcanum. Te również mogę Ci polecić. W Deus Ex'a nie grałem ale też ponoć fajny.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Porządny RPG
#21 2013-06-21, 11:36(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 11:39)
Cytat: kaczka#msgote author=kaczka
Dragon Age,
Fallout,
Baldur#msgote author=kaczkas Gate,
Cytat: Arszonto#msgote author=kaczka
Dragon Age taki sobie [...] Fallout 1 i 2 też spoko [...]  Baldurs Gate pomimo, że był dobry, to jakoś mnię nie porwał [...]

Cytat: kaczka#msgote author=kaczka
To są gry.. a nie tam jakieś wiedźminy :x
:ok:  

Cytat: Dark#msgote author=kaczka
Knights of the Temple 1&2 i Lionheart były fajne. Tyle, że nie stricte klasyczne rpg, ale połączenie akcji i gry fabularnej (a przynajmniej w przypadku pierwszym)
Knights of Temple to chyba taka bardziej sieczka. Lionhearth ( Legacy of the Crusader? ), wygląda fajnie. Jak tam z fabułą, klimatem?

Cytat: Eleven#msgote author=kaczka
The Bard#msgote author=kaczkas Tale
Gdzieś to już widziałem i jakoś specjalnie mnie nie porwało.

Cytat: Kelten#msgote author=kaczka
Co do głównego tematu to plecam Arcanum naprawdę dobra gra.
Cytat: RoMek#msgote author=kaczka
Arcanum, Sacred.
Arcanum wygląda naprawdę fajnie. Możesz rozwinąć? Tz. najlepiej bez spoilerów, ale jak tam z fabułą, questami, światem?
Sacred?  :ayfkm:  

Cytat: Harris#msgote author=kaczka
Klasycznym cRPG będzie Świątynia Pierwotnego Zła o ile łapiesz się w zasadach D&D, a wszstkie rzuty, modyfikatory i umiejętności specialne to twój żywioł. Walka odbywa się w klasycznym systemie turowym. Jest to w sumie gra dla zapalenców.
Na screenach prezentuje się całkiem, całkiem. Jak wrażenia?

Cytat: Harris#msgote author=kaczka
Zawsze możesz spróbować zagrać w Beyond Divinity

Ta gra może nie była aż taka słaba, ale oceniając to poprzez pryzmat Divine Divinity, dałbym góra 2/10.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Arcanum - Najlepsze dotychczasowe rpg, jeśli nie grałeś to zagraj obowiązkowo.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Ok, to na razie:
- Dokończyć New Vegas
- Arcanum
- [.......] ? IMO Lionhearth wygląda ciekawie... Co sądzicie?

Ps. Propsy później, jak będzie "respawn".

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Porządny RPG
#24 2013-06-21, 11:59(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 12:02)
Lionhearth to klasyk gatunku, moim zdaniem klimat świetny. Nie wiem jak mogło cie nie porwac 'The Bard's Tale'
edit; chociaż w sumie skoro nie porwał cie też wiedźmin, to nie ma sie co dziwic

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Wymienił ktoś Icewind Dale? To też przecież klasyk.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Porządny RPG
#26 2013-06-21, 12:13(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 12:14)
@up Grałem, bardzo przyjemna gierka :)

Cytat: Dark#msg Grałem, bardzo przyjemna gierka :)

[quote author=Dark
Nie wiem jak mogło cie nie porwac #msg Grałem, bardzo przyjemna gierka :)

Cytat: DarkThe Bard#msg Grałem, bardzo przyjemna gierka :)

[quote author=Darks Tale#msg Grałem, bardzo przyjemna gierka :)

[quote author=Dark[/quote
Widzisz, mam specyficzny gust :D  Seriously, po prostu nie wciągnęło mnie. Dla przykładu taki Divine Divinity, niby wcale nie taka popularna gra, a na razie jest nr.1 na mojej liście erpegów.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
bo nie umiesz grać :P
Odpowiem ci zatem bardzo grzecznie, ssij :D  Szczerze to te nowsze rpg, fps czy inne platformówki (XD) są aż nazbyt banalne i nie ma sensu ich nawet kupować/instalować :x Zresztą pisałem już dawno o tym.

Arcanum, Sacred.
Sacred jest dość długą i wciągającą grą. Polecam Sacred Plus. Gra niby nie wygląda aż tak ponętnie, ale pozory mylą. Odpaliłem ją pierwszy raz to na grubo 6 czy 7 godzin wyłączyłem się od rzeczywistości ;d

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Odpowiem ci zatem bardzo grzecznie, ssij  Szczerze to te nowsze rpg, fps czy inne platformówki (XD) są aż nazbyt banalne i nie ma sensu ich nawet kupować/instalować :x Zresztą pisałem już dawno o tym.

no nie pierdziel że Drakensang był łatwy, jeżeli w ogóle go przeszedłeś, w co wątpię. Fabuła nie wymagała, od gracza zbytniego myślenia, ale była nawet ciekawa, za to walka była trudna i zachowany był też standardowy element gier RPG, który dziś zanika, czyli to że nie popchniesz fabuły do przodu jeśli nie zdołasz pokonać konkretnych przeciwników. Dlatego musisz zbierać kasę na lepszy ekwipunek, i ogarniać rozwój postaci, bo inaczej nic nie zdziałasz.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

Porządny RPG
#29 2013-06-21, 13:58(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 14:01)
Graj w Arcanum, jeden z niewielu rpgów który mnie wciągnął od początku do końca.

Lionheart było imo takie sobie jak grałem 8 lat temu, ale może kiedyś odpalę jeszcze raz bo chodzi mi to po głowie. Na razie gram w nowe King's Bounty, też w sumie niby rpg

kazzmir
  • Gość

kazzmir
Gość

Porządny RPG
#30 2013-06-21, 14:17(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 14:24)
arx fatalis
dark messiah
betrayal at krondor
return to krondor
system shock 2
vampire the masquerade

odgradzanie się od gier sprzed 2000 to dziwny pomysł. gdybym miał więcej czasu sam grałbym na okrągło w starocie.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

Porządny RPG
#31 2013-06-21, 14:23(Ostatnia zmiana: 2013-06-21, 14:23)
Arcania xD :F

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
no nie pierdziel że Drakensang był łatwy, jeżeli w ogóle go przeszedłeś, w co wątpię. Fabuła nie wymagała, od gracza zbytniego myślenia, ale była nawet ciekawa, za to walka była trudna i zachowany był też standardowy element gier RPG, który dziś zanika, czyli to że nie popchniesz fabuły do przodu jeśli nie zdołasz pokonać konkretnych przeciwników. Dlatego musisz zbierać kasę na lepszy ekwipunek, i ogarniać rozwój postaci, bo inaczej nic nie zdziałasz.
1/2 RPG opiera się właśnie tak na prawdę na tym. W wielkim stopniu tak działa również w/w Sacred, chociaż i on i Diablo mają w sobie jednak coś z tej fabułki, co jednak uniemożliwia przejścia gry bez uprzedniego wykonania jakichś zadań.

Arcania xD :F
Bicz pliz :lol2:

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zaznacz jescze do jakiś platform się ograniczasz.
Wiem, że wspomniałeś że rzygasz jRpgami, ale polecam z całego serca Dragon Quest VIII na PS2. Otwarty świat, wolność przy rozwoju postaci, niesamowity klimat i muzyka. Also Kingdom Hearts 1/2.

Spoiler

WAH WAH WAH.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Dark Souls. Pomimo kiepskiej konwersji na PC(choć community wydało sporo patchy) to dla mnie jeden z najlepszych RPG tych czasów, który oferuję duże wyzwanie poprzez poziom trudności(który imo jest naprawdę wysoki)) ciekawą fabułę i przyzwoity system walki :ok:

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Aktualnie posiadam PC ( Intel Core I3, 8GB RAM DDR3(?), Geforce GT 430 1GB DDR3, MSI H55-E23) i Xbox 360.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary

Squerol

Porządny RPG
#36 2013-06-27, 09:49(Ostatnia zmiana: 2013-06-27, 09:51)
Dark Souls. Pomimo kiepskiej konwersji na PC(choć community wydało sporo patchy) to dla mnie jeden z najlepszych RPG tych czasów, który oferuję duże wyzwanie poprzez poziom trudności(który imo jest naprawdę wysoki)) ciekawą fabułę i przyzwoity system walki :ok:
Zgadzam się, Dark Souls jest godne polecenia - na plus są : system walki, bossowie, fabuła, świat i klimat i dźwięk. Na minus to tylko to, że współgra tylko z kontrolerami z X360, jak nie mamy takowego, to pozostaje nam użyć programu x360ce, który sprawia trochę problemów z niektórymi padami, ale bryka. A co do poziomu trudności, to zauważyłem, że w  jest on przez ludzi niestety krytycznie wyolbrzymiany (najgorsze jest pierdzielenie, że ktoś odpuścił sobie grę, bo jest diabelsko trudna, albo że niszczy nerwy). Podobną sytuację zauważyłem z modem do Gothic#msg1089165a II - the Returning.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Ja grałem na klawiaturze. Może na padzie byłoby łatwiej, choć raczej się o tym nie przekonam bo na padzie nie lubię grać i chyba nie ma opcji bym się do niego przekonał.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tak jak Aztek pisał o Pokemonach, to niedawno wyszedł mod Pokemon Fire Red Omega - trudniejszy i nawet ciekawy jak tak patrzyłem na YT chwilę, ewentualnie możesz zagrać Teamem złożonym z samych robali, lub systemem Nuzlocke to wyzwanie będzie jeszcze większe i bardziej wciągnie.

Fajny eRPeG powstał w kampanii Orków - Założenie Durotaru w Warcraft III:The Frozen Throne, tylko trzeba zrobić przed grą poziom trudny, bo inaczej będzie za łatwo...

Elo

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Ta kampania jest fajna, ale gdy podrasujesz Rexxara i dasz mu ze dwa skille to wszystko idzie za łatwo :D  a jak zdobedzie jakąś kule co daje mozliwosc ataku jednostek latających, to juz jest w ogole proscizna.

Ale zawsze chetnie do niej wracalem, fajna.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry