[LeGo] Błąd przy zapisie/wczytywaniu 4683 6

O temacie

Autor Sauron

Zaczęty 27.04.2013 roku

Wyświetleń 4683

Odpowiedzi 6

Sauron

Sauron

Użytkownicy
posty267
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, na początek wspomnę, że dawno mnie nie było w tym dziale, więc nie wiem co się dzieję na forum i jeżeli taki problem już był to proszę o usunięcie tematu po wcześniejszym udzieleniu odpowiedzi na mój problem.

No to teraz do rzeczy. Niedawno włączyłem sobie Gothic'a, gram sobie, gram i chcę zapisać, więc wchodzę w menu i zapisuję. Wszystko fajnie, ale pod koniec wyskakuję komunikat o błędzie funkcji BR_OpenFile. W treści komunikatu pisała ścieżka do folderu z zapisem gry do slotu pierwszego, pliku SCRPTSAVE.sav i coś po niemiecku, pewnie o zawartości pliku, albo że pliku nie ma. Sprawdziłem i pliku nie było. Przy wczytywaniu też tak jest. Wiem tylko tyle, że w LeGo w pliku BinaryMachines.d jest funkcja BR_OpenFile, a w Saves.d ścieżka do tego pliku. Nie wiem dlaczego w ogóle pojawia się ten błąd, wcześniej go nie było, a w LeGo nie mam zainicjowanego tylko Focusnames.

EDIT: Dodam, że jak włączam grę przez Gothic Startera z opcją Reprase Script to wszystko działa... Czyżby to wina pliku Gothic2.exe, lub modyfikacji pliku Gothic.ini?

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Może wyłącz bloodsplash (plamy krwi na ekranie) Lehoma pisał że one mają w sobie jakiś błąd.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Wersja LeGo, czy coś w nim zmieniałeś, te "coś po niemiecku" przydałoby się tu przepisać/wkleić.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Sauron

Sauron

Użytkownicy
posty267
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Niestety nie mogę wkleić treści komunikatu, bo usunąłem LeGo i Ikarusa. Mam zamiar go przeinstalować. Prawdopodobnie komunikat dotyczył zawartości pliku SCRPTSAVE.SAV, który zawiera informacje o "rzeczach" dodanych dzięki LeGo (np. pasek). Coś mi się wydaję, że błąd był spowodowany tym, że "nagle" Gothic miał zmieniony wygląd paska (zrobiłem pasek XP), potem był usunięty i przywrócony, przez co informacje nie zgadzały się z tym co jest zapisane w pliku SCRPTSAVE. Taka jest moja teoria, która wytłumaczyłaby błąd przy wczytywaniu, tyle że plik był kilkakrotnie usuwany, a problem był ten sam. Co do treści komunikatu to pamiętam słowo podobne do kontent, które w brzmieniu przypomina angielskie content, stąd wniosek o "zawartości". W najbliższym czasie "przinstaluję" LeGo, dodam pasek i zobaczę co z tego będzie.

EDIT: Przeinstalowałem LeGo, dodałem pasek i... to samo :/ treść komunikatu: saves_/savegame3/SCRPTSAVE.SAV - Datei konnte nich erstellt werden. Fehlercode 3

Wersja LeGo: 2.2.2 (link)
Modyfikacje: brak (nic nie zmieniałem)
Funkcja LeGo_Init w startup'ie:
LeGo_Init(LeGo_All &~ LeGo_Bloodsplats &~ LeGo_Cursor &~ LeGo_Focusnames);

Lehona

Lehona

Użytkownicy
posty196
Propsy190
  • Użytkownicy
I think I have send you a private mail on this already (like an hour ago or so), but maybe someone has the same problem and finds this thread:

It's an error how we try to find the correct saves-folder. They are formed by using saves_<modname>, unless you're playing the original game (ie no mods). So if you just use the Gothic2.exe without using your own .ini, the script will use "saves_" with nothing more added, while it should be "saves". I have fixed this in our scripts already, but it may well take a while before we release a new version.

This bug will not occur if you release your mod properly and have it use its own .ini.

Unless specified otherwise, my posts are always about Gothic 2 Night of the Raven.

Sauron

Sauron

Użytkownicy
posty267
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Thx Lehona!
I'm waiting for new release. This vesrion of LeGo has many errors fe. functions in Bar.d file... (Bar_Hide)

Temat można zamknąć

Lehona

Lehona

Użytkownicy
posty196
Propsy190
  • Użytkownicy
Haha, you think this version has many errors? Feel lucky to not have experienced the releases prior to 2.0, man, those were bugged!

We picked up the work on LeGo again recently, so a new release will come eventually, but no one can say how soon.

Unless specified otherwise, my posts are always about Gothic 2 Night of the Raven.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry