Strażnicy Światła 2865 2

O temacie

Autor Wiktor19971

Zaczęty 9.04.2013 roku

Wyświetleń 2865

Odpowiedzi 2

Wiktor19971

Wiktor19971

Użytkownicy
posty71
Propsy8
  • Użytkownicy

Wiktor19971

Strażnicy Światła
2013-04-09, 16:28(Ostatnia zmiana: 2013-04-09, 16:31)
Strażnicy ŚwiatłaMoja machinima w Gothic Oceniajcie.

Themediocres

Themediocres

Użytkownicy
posty7
Propsy8
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Themediocres

Strażnicy Światła
#1 2013-04-09, 17:26(Ostatnia zmiana: 2013-04-09, 17:36)
Witam

Niestety muszę to napisać, ale film jest słaby. Poważnie kuleje pod wieloma względami:
1. Słaba jakość obrazu + blade kolory. W komentarzach czytałem, że używasz Sony Vegasa, zatem pobaw się takimi efektami jak Sony Levels, Sony Sharpen lub Color Corrector. I nagrywaj w HD przynajmniej 720p.
2. Za cicho nagrane dialogi. W Sony Vegasie można spokojnie podgłośnić ścieżki. Używaj tego, ponieważ uciążliwe jest, gdy trzeba podgłośnić na fulla, a następnie ogłusza Cię muzyka lub wyciągnięcie miecza.
3. Nie używaj dźwięków nagranych w grze. Dialogi NPC i inne niepotrzebne dźwięki strasznie utrudniają oglądanie filmu oraz zagłuszają bohaterów. Podkładaj własne efekty dźwiękowe.
4. Zmień dubbingerów. Obecni gadają sztywno i cicho. Poza tym dialogi są drętwe.
5. Używaj Audacity do usunięcia szumów i kliknięć myszki. Tak samo, jeżeli chcesz zrobić echo, jakby postać mówiła w myślach to ustawiaj czas opóźnienia na 0,1 sekund, bo wtedy rzeczywiście tak brzmi.
6. Teleportacja Xardasa była kiepsko zrobiona. Ogólnie pobaw się jeszcze efektami albo zobacz, co oferują Ci komendy w Gothicu.
7. Nie umiesz obsługiwać się przybliżeniami i ruchami obrazu w Vegasie. Dlaczego, gdy postać mówi, jestem zmuszony patrzeć na jej nogi?
8. Fabuła jest niejasna i wybiórcza. W niektórych momentach nie wiadomo, co się dzieje, dlaczego i o kim jest mowa. Kim są Strażnicy Światła, skąd się wzięli, dlaczego są zagrożeniem i o co w ogóle chodzi?
9. Ruchy postaci niezsynchronizowane z dubbingiem. Popracuj nad montażem, gdyż źle wygląda, jak między innymi postać rusza ustami, kiedy już nic nie mówi albo jak Strażnik mówi „Panie, co my tu robimy?” i otrzymuje odpowiedź dopiero po paru sekundach.
10. Scena, gdy mag mówi „to będzie gwarancja mojej pewności” i przyzywa demona, zbiła mnie z tropu. Po prostu nie mam pojęcia, jaki jest jej sens.
Podsumowując, czeka Cię jeszcze dużo do nauczenia się, zanim przyjdzie Twój czas na porządne filmy w Gothicu, zwłaszcza poważne, ponieważ takie trudniej się robi ze względu na wyzwanie interesującej fabuły. Takie jest moje zdanie. Jeżeli jesteś początkujący w Sony Vegasie to mogę Ci wytłumaczyć parę rzeczy, jeśli znajdę czas, a także pomóc z innymi niedociągnięciami. Zapraszam również do obejrzenia mojej produkcji, którą mam w podpisie.

PS: Teraz spostrzegłem, że film jest z przed roku, więc pewnie zdążyłeś już obczaić to i owo w Vegasie, ale dałeś film do oceny to napisałem, co napisałem.

Pozdrawiam

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Strażnicy ŚwiatłaMoja machinima w Gothic Oceniajcie.
Nawet nie oglądałem, ale do tego co napisał gościu wyżej dodam krótko:
Jak przedstawiasz cokolwiek, gdziekolwiek, komukolwiek, po pierwsze nie rozkazuj mu, po drugie postaraj się go jakoś zainteresować by zmarnował więcej czasu niż samo przeczytanie posta.

Ogólnie jeśli chodzi o machinimę w gothic, to podzielam zdanie które większość forum ma odnośnie moddingu gothic - to było fajne... parę lat temu.
Co jak co, ale czemu nie użyć chociażby Risena? Albo jeszcze lepiej, software jak Blender? Chociaż jeśli użyjesz przytoczonego Blendera, to już nie machinima.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry