Witam
Niestety muszę to napisać, ale film jest słaby. Poważnie kuleje pod wieloma względami:
1. Słaba jakość obrazu + blade kolory. W komentarzach czytałem, że używasz Sony Vegasa, zatem pobaw się takimi efektami jak Sony Levels, Sony Sharpen lub Color Corrector. I nagrywaj w HD przynajmniej 720p.
2. Za cicho nagrane dialogi. W Sony Vegasie można spokojnie podgłośnić ścieżki. Używaj tego, ponieważ uciążliwe jest, gdy trzeba podgłośnić na fulla, a następnie ogłusza Cię muzyka lub wyciągnięcie miecza.
3. Nie używaj dźwięków nagranych w grze. Dialogi NPC i inne niepotrzebne dźwięki strasznie utrudniają oglądanie filmu oraz zagłuszają bohaterów. Podkładaj własne efekty dźwiękowe.
4. Zmień dubbingerów. Obecni gadają sztywno i cicho. Poza tym dialogi są drętwe.
5. Używaj Audacity do usunięcia szumów i kliknięć myszki. Tak samo, jeżeli chcesz zrobić echo, jakby postać mówiła w myślach to ustawiaj czas opóźnienia na 0,1 sekund, bo wtedy rzeczywiście tak brzmi.
6. Teleportacja Xardasa była kiepsko zrobiona. Ogólnie pobaw się jeszcze efektami albo zobacz, co oferują Ci komendy w Gothicu.
7. Nie umiesz obsługiwać się przybliżeniami i ruchami obrazu w Vegasie. Dlaczego, gdy postać mówi, jestem zmuszony patrzeć na jej nogi?
8. Fabuła jest niejasna i wybiórcza. W niektórych momentach nie wiadomo, co się dzieje, dlaczego i o kim jest mowa. Kim są Strażnicy Światła, skąd się wzięli, dlaczego są zagrożeniem i o co w ogóle chodzi?
9. Ruchy postaci niezsynchronizowane z dubbingiem. Popracuj nad montażem, gdyż źle wygląda, jak między innymi postać rusza ustami, kiedy już nic nie mówi albo jak Strażnik mówi „Panie, co my tu robimy?” i otrzymuje odpowiedź dopiero po paru sekundach.
10. Scena, gdy mag mówi „to będzie gwarancja mojej pewności” i przyzywa demona, zbiła mnie z tropu. Po prostu nie mam pojęcia, jaki jest jej sens.
Podsumowując, czeka Cię jeszcze dużo do nauczenia się, zanim przyjdzie Twój czas na porządne filmy w Gothicu, zwłaszcza poważne, ponieważ takie trudniej się robi ze względu na wyzwanie interesującej fabuły. Takie jest moje zdanie. Jeżeli jesteś początkujący w Sony Vegasie to mogę Ci wytłumaczyć parę rzeczy, jeśli znajdę czas, a także pomóc z innymi niedociągnięciami. Zapraszam również do obejrzenia mojej produkcji, którą mam w podpisie.
PS: Teraz spostrzegłem, że film jest z przed roku, więc pewnie zdążyłeś już obczaić to i owo w Vegasie, ale dałeś film do oceny to napisałem, co napisałem.
Pozdrawiam