Werewolf nie mam wątpliwości co do tego że masz dobre intencje i chcesz dobrze. pis z całą pewnością też chce dobrze, ale robią to źle (po też). fantastyczny postulat uszczelnienia systemu podatkowego który niby ma przynieść 52 mld złotych, czemu chcą go uszczelnić o 3.1% pbk, czemu nie do 100%...

nie wiem jak się uszczelnania system podatkowy, ale wyobrażam sobie straszne sceny w urzędach skarbowych. z jednej strony mówi że nie:
Uszczelnienie systemu podatkowego to przede wszystkim szybsze ściganie podatkowych oszustów. Nie oznacza to wcale wzmożonych kontroli skarbowych - mówiła Beata Szydło w radiowej Trójce.
z drugiej strony nie daje wyjaśnienia jak odkryją kto jest oszustem... to się nie dodaje xD
Beata Szydło zapewniała, że jeśli PiS przejmie władzę na jesieni to ci, którzy uczciwie płacą podatki nie będą mieli się czego obawiać. Jednocześnie zapewniła, że jej partia będzie się starała zrobić wszystko, by odzyskać pieniądze od przedsiębiorców oszukujących skarbówkę.
albo to, gdyby to podzielić tylko na zatrudnionych to wychodzi około 600 zeta, w skali miesiąca? roku? no nie żartujmy że to są jakieś wielkie kwoty na pepsi i fajki. wielu się ucieszy, ale przeważająca reszta nie zauważy tego w kieszeni.

tymczasem w ameryce kandydat na prezydenta mówi:
- If you are single and earn less than $25,000, or married and jointly earn less than $50,000, you will not owe any income tax. That removes nearly 75 million households – over 50% – from the income tax rolls. They get a new one page form to send the IRS saying, “I win,” those who would otherwise owe income taxes will save an average of nearly $1,000 each.
- All other Americans will get a simpler tax code with four brackets – 0%, 10%, 20% and 25% – instead of the current seven. This new tax code eliminates the marriage penalty and the Alternative Minimum Tax (AMT) while providing the lowest tax rate since before World War II.
- No business of any size, from a Fortune 500 to a mom and pop shop to a freelancer living job to job, will pay more than 15% of their business income in taxes. This lower rate makes corporate inversions unnecessary by making America’s tax rate one of the best in the world.
- No family will have to pay the death tax. You earned and saved that money for your family, not the government. You paid taxes on it when you earned it.
nasze problemy podatkowe wydają się głupie. w sumie jak się zastanawiałem ostatnio to zachowujemy się tak jakbyśmy dopiero co wypędzili rusów, wprowadzili demokrację i zaczynali uczyć się kapitalizmu. 25 lat zmarnowane na pogaduchy i pogłębianie socjalizmu zamiast dobrobytu polaków. zabawiają się w doraźne łatanie dziur zamiast myśleć długofalowo. obrzydzenie mnie bierze na stan polskiej polityki.