Dziwny spadek wydajności + problemy z... 1781 2

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 24.02.2013 roku

Wyświetleń 1781

Odpowiedzi 2

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
No właśnie mam taki problem, z którym borykam się od dzisiejszego poranka. A mianowicie w pizdu spadła mi wydajność komputera, do tego coś(dlatego w temacie są kropki, bo nie wiem co powoduje ten problem)dziwnie hałasuje. Wczoraj jeszcze normalnie mogłem grać w Risen/Risen 2 Mroczne wody(z czego pierwszą część mogłem spokojnie nagrywać w 30 fps'ach, a grając miałem ponad 40+),a teraz nie dość, że nie mogę grać(bo mam fps'y poniżej 20,a nagrywanie jest niemożliwe z powodu niskiego poziomu fps)to jeszcze gry strasznie długo się wczytują. Najpierw podejrzewałem, że to wina wirusów(chociaż to dziwne, żeby wirus w przeciągu jednego dnia[a raczej w przeciągu 12 godzin]ot tak się obudził i zrobił zadymę), ale nod32 nic nie wykrył. Czy to może być wina dysku czy bardziej karty graficznej(że tak spadła wydajność)? System uruchamia się w takim samym czasie, jak wcześniej(ewentualnie jakieś 5 sekund dłużej). Czego to może być wina wg was?
Edit: Dodam, że w 3dmarku otrzymałem o połowę słabszy wynik, niż za 1 testem(ten 31 tysięcy).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zobacz czy wszystkie wiatraki masz sprawne(sprawdź jeszcze jakie masz temperatury podczas grania), wyczyść komp jak masz zasyfiony. Wytestuj sobie sam procek, a osobno grafe, i napisz na którym spadła ci wydajność.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
No właśnie co do sprawdzania temperatury podczas grania i test osobno to może być problem. Bo niby oba wiatraki(plus wiatrak z karty graficznej)działają, jednak od razu po uruchomieniu systemu program HWMonitor wykazuje 84*C obu rdzeni procesora(po 84* na jeden rdzeń). Czy mogłem przypadkowo przesunąć wiatrak na procesorze i dlatego od razu mam taką zabójczą temperaturę? Dodam, że system + podstawowe programy w autostarcie uruchamiają mi się w ok. półtora minuty, więc raczej samo z siebie nie potrafiłoby w tak krótkim czasie dojść do 84* chyba. A co do odkurzania - to jak uda mi się ściągnąć wiatraki to pewnie odkurzę.
Edit: Znajomy nałożył pastę na procesor i spód wiatraku, więc teraz w stanie spoczynku HWMonitor pokazuje ~ 52-53*C. Pasta to Arctic Silver.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry