Kyro też smuci 14219 32

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 16.12.2012 roku

Wyświetleń 14219

Odpowiedzi 32

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Krótki tekst, napisany wczoraj wieczorem, dzisiaj dokończony. Zastanawiam się czy paru takich elementów nie umieścić w swojej powieści, proszę o komentarze na temat stylu i treści.

-----

- Ej Simon, wiesz – odezwał się nagle – Miałem dzisiaj sen... I teraz cały czas chodzi mi po głowie.
W panującej ciemności było to niedostrzegalne, jednak chrzęst ściółki i szelest ubrań pozwoliły Kyle’owi założyć, że Simon podniósł się i odwrócił głowę w jego stronę.
- Cały dzień nie daje mi to spokoju, a teraz nie mogę zasnąć – ośmielił się pociągnąć temat – To był bardzo dziwny sen, jeden z tych, w których wiele się dzieje, gdzie widzisz wszystkich swoich znajomych, starych i nowych, każdy się zna i razem bawi, wszystko jest doskonałe, a ty czujesz się szczęśliwy. Ale z tego nawet nie pamiętam szczegółów... Pamiętam tylko moment, kiedy szedłem razem z innymi w deszczu i trzymałem w ręku jeden z tych parasoli, które modne są teraz wśród tentariańskich bogaczy... Te słomiane plecionki na patyku, które wystrojone paniusie noszą, żeby osłonić się od słońca. Nie wiem jak to niby miałoby ochronić mnie od deszczu...
Kyle przerwał i przez chwilę wpatrywał się w ciemność, jakby spodziewał się od Simona jakiegoś komentarza lub może zezwolenia na kontynuację. Wciąż miał nieodparte wrażenie, że ten wpatruje się w niego mimo otaczającego mroku.
- No i pod moim parasolem schroniła się pewna dziewczyna, którą znałem jeszcze z Senegi... Nikt szczególny, chociaż swego czasu mi się podobała, a teraz już jej od dawna nie widziałem. Szła ze mną chwilę i nagle dotknęła mojej dłoni, tam gdzie trzymałem parasol, wplotła swoje palce pomiędzy moje i...
- Co w tym dziwnego? – wtrącił się niespodziewanie Simon. Zaskoczony Kyle milczał kilka sekund, zanim udało mu się pozbierać myśli.
- Wszystko i nic. Wplotła swoje palce pomiędzy moje, takie chude, skóra i kości, zimne, jak to u dziewczyny. Takie małe, delikatne.
- Co w tym dziwnego? – ponowił pytanie Simon, tym razem odrobinę słabszym głosem, zmęczonym i znudzonym, jakby już w połowie przez sen.
- Nic. Taki mały gest, zupełnie pozbawiony erotyzmu, a jednak bardziej oddziałujący na moją wyobraźnię niż cokolwiek innego. Też tak masz w snach, że czujesz wszystko jeszcze wyraźniej niż w rzeczywistości? Że nie tak jak naprawdę, gdzie idziesz i niesiesz ten parasol, widzisz wokół siebie pełno rzeczy i ludzi, słyszysz dźwięki, czujesz zapachy, a we śnie... We śnie jest tylko ten dotyk, nacisk cienkich kości na twoje, przy każdym kroku zmieniających nieco położenie, powodujących lekki ból, ale ból przyjemny... Czujesz tylko chłód skóry, tętno, i może nawet, że pocą jej się palce...
Zamilkł, oczekując na odpowiedź. Cisza zdawała się odbijać echem od drzew, niezmącona obrazami, wibrowała czysto i krystalicznie w pozazmysłowej próżni ciemności, przenikała poza przestrzeń i uciekała. To z nią Kyle teraz rozmawiał, a ona rozmawiała z nim.
- Czy ja wiem – odezwał się w końcu Simon – Dotyk jak dotyk. Poza tym, w naszej sytuacji to wszystko zbyt piękne, by mogło być prawdziwe. Deszcz? Jakież to kurwa romantyczne.
- Co?
- Może po prostu zamknij się i śpij... – mruknął Simon, wcisnąwszy się w posłanie – Może przyśni ci się to jeszcze raz.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Kyro też smuci
#1 2012-12-16, 21:07(Ostatnia zmiana: 2012-12-16, 21:08)
Skrócić odrobinę wypowiedź Kyle'a albo usunąć te wielokropki. Bo wygląda, jakby ględził pół godziny. Usunąć parę 'ten' 'i', 'mnie'.

na przykład:
Nie wiem jak to niby miałoby ochronić mnie od deszczu...
na:
Nie wiem, jak to miałoby chronić od deszczu.
Wciąż miał nieodparte wrażenie, że ten wpatruje się w niego mimo otaczającego mroku.
na:
Wciąż miał nieodparte wrażenie, że wpatruje się w niego mimo otaczającego mroku.
- Nic. Taki mały gest, zupełnie pozbawiony erotyzmu, a jednak bardziej oddziałujący na moją wyobraźnię niż cokolwiek innego.
na
- Nic. Mały gest zupełnie pozbawiony erotyzmu, a jednak bardziej oddziałujący na wyobraźnię niż cokolwiek innego.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
2 i 3 tak, 1 nie, ale dzięki :P Pozmieniałem jeszcze parę innych rzeczy, ale nie będę tutaj tej zmienionej wersji wrzucał.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

DominikT

DominikT

Użytkownicy
posty161
Propsy69
  • Użytkownicy
Widze że nie zajmujesz się tylko grafiką , tekst fajny , podobny troche do prozy Andrzeja Sapkowskiego :)  . Szkoda ze ja kompletnie nie umiem pisać niczego :P

Spoiler
Programie nasz, któryś jest w pamięci

Swięć się nazwa twoja

Bądź system operacyjny twój

Wykonuj funkcje swoje

I na drukarce i na ekranie

I daj nam nasze dane

I wybacz nam nasze błędy

Jako i my wybaczymy

Twoim programistom

I prowadź nas do swego końca

Bo twój jest algorytm

I pętla, i rozwiąnie

Na wieku wieków (jak się zwiesisz)

ENTER

Intel i5 3,2 duo 8 gb ram karta gts250 1gb

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie zajmuję się ostatnio grafiką, ale dziękuję :D

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jak Koziek smuci wierszykami to i ja:

-----

za zamkniętymi drzwiami leżę
butelkę dzierżę
za zasłoniętym oknem pejzaże odcięte
bo mży i wieje
i szumy złowieszcze
i źle

odpływam myślami i jestem
czasami tamże
czasami przy tejże

a tutaj akuku
pusto
leżę i słucham
nikt nie puka

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Następny wiersz, o napisaniu którego myślałem od jakiegoś czasu. Nie jestem z paru elementów zachwycony, sylabizacja nieco niekonwencjonalna, zupełnie inny od poprzedniego. Nota bene parę lat temu napisałem inny wierszyk bardzo podobny stylistycznie do tego, może za jakiś czas też wrzucę.

-----

Głęboko hen w dolinie niesamowitości
Pozbawiona ścięgien, pozbawiona kości
Obok sióstr eleganckich, uosobień szyku
Stoisz i opalasz swą cerę z plastiku
Przyodziana w sweterek i gustowny czepek
Z biżuterią metek, fabrycznych nalepek
A konstrukcje z metalu, wykańczane chromem
Pewnie – gdybyś mogła – nazwałabyś domem
Spoglądasz w dal dumnie, nawet gdy już ciemno
A może choć raz dziś wyszłabyś gdzieś ze mną?
Zabrałbym cię na kawę a może do kina
Lecz co ludzie powiedzą – kocham manekina?

Mark Twain

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Zgodnie z umową  :ok:  . Dane do przelewu na privie.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
zarapuj na wolno

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ogrodnik z chęcią to zrobi, chociaż osobiście wolałbym to usłyszeć głosem Wowoza

Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Kyro też smuci
#10 2013-01-05, 02:11(Ostatnia zmiana: 2013-01-05, 02:12)
Nie na trzeźwo. I nie do internetow.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Napisałem na szybko krótki wierszyk, ot tak przyszedł mi do głowy. Nazwałem go "Zgromadzenie rzeczy niepotrzebnych".

------

W pomieszczeniu dwa na dwa
Lub nieco więcej
W ziemi świętej
Zgromadziły się rzeczy niepotrzebne
Każda chciała mieć swój głos
Każda chciała mieć swoje miejsce
Jednak niedługo trwało to zgromadzenie
Na cztery wiatry rozgonione po świecie
W kosz, w powietrze, spłukane w klozecie
Jak śmiecie

Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
pousuwać zaimki osobowe 'swoje', 'się' i niepotrzebne przerwy między wersami. props

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
"Się" pojawia się tylko raz, i bez niego raczej dziwnie by to brzmiało ("Zgromadziły rzeczy niepotrzebne" - kto zgromadził? same się zgromadziły), natomiast o ile można by usunąć "swój" i "swoje", to te dwie linijki byłyby wtedy czytane dużo szybciej (tak mi się wydaje), a więc mam wrażenie, że obecność tych wyrazów pozwala nieco zwolnić w tym miejscu. Do tego takie zaimki dzierżawcze kładą nacisk na to, że to właśnie te rzeczy chcą mieć głos i miejsce, a więc wzmacnia ich animację. Tak ja to rozumiem.

Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Kyro też smuci
#14 2013-01-28, 02:25(Ostatnia zmiana: 2013-01-28, 02:31)
Automatycznie miałem na myśli zmianę na 'zgromadzono' - chyba że to takie istotne, że się same zgromadziły. Ja rozumiem, że skoro są takie nieważne, to może lepiej dla przesłania, że zostały wywalone na peryferia, w tym kontekście polecałem wykasowanie 'się'.

Co do zaimków, ja widziałbym chyba najlepiej taki kompromis:

Każda chciała mieć głos

albo:

Każda chciała mieć miejsce

to pierwsze chyba lepsze. owszem, 'swoje' animuje, ale 'mieć miejsce', a mieć 'swoje miejsce' to zupełnie inne problemy. Dużo ciekawiej chyba mieć w ogóle głos niż mieć swój głos. Z kolei lepiej mieć swoje miejsce niż w ogóle miejsce.
btw, to 'zgromadziły' z 4 linijki i 'zgromadzenie' z 7 odbieram jako powtórzenie. Aż prosi się ładny synonim, imho. I usunąłbym 'jak' z ostatniej linijki. Ponadto powstaje dzięki spacjom fajna klamra kompozycyjna. Wtedy wyglądałoby to tak:

------

W pomieszczeniu dwa na dwa

Lub nieco więcej
W ziemi świętej
Spotkały się rzeczy niepotrzebne
Każda chciała mieć głos
Jednak niedługo trwało to zgromadzenie
Na cztery wiatry rozgonione po świecie
W kosz, w powietrze, spłukane w klozecie

Śmiecie

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Automatycznie miałem na myśli zmianę na #msg1069123zgromadzono#msg1069123 - chyba że to takie istotne, że się same zgromadziły.
Jeśli byłoby "zgromadzono", to wychodziłoby na to, że ktoś je zgromadził, a właśnie o to tu chodzi, żeby brzmiało to, jakby same się zgromadziły, w formie: "a co tu dają? za czym stoicie? w żadnym wypadku, a komu to potrzebne? a dlaczego?". "Spotkały się" pasowałoby, jeśli rzeczy spotkałyby się ze znajomymi rzeczami i w konkretnym celu, a tutaj tego celu nie ma, i w sumie żadna z tych rzeczy nie wie, po co i dlaczego się tam znajduje.
Każda chciała mieć głos

albo:

Każda chciała mieć miejsce
Pierwsza opcja jeszcze dopuszczalna i brzmi OK, druga opcja brzmi już dość dziwacznie - wers za szybko się urywa. Wciąż jednak uważam, że użycie zaimka dwukrotnie nijak w tym przypadku temu wierszowi nie ujmuje.
btw, to #msg1069123zgromadziły#msg1069123 z 4 linijki i #msg1069123zgromadzenie#msg1069123 z 7 odbieram jako powtórzenie. Aż prosi się ładny synonim, imho.
Nie uznaję tego za powtórzenie, a nawet jeśli, to nie widzę przeciwwskazań. Jeśli już miałbym zmieniać, to drugi wyraz, i to na coś o podobnej liczbie sylab.
I usunąłbym #msg1069123jak#msg1069123 z ostatniej linijki.
Nie, ponieważ tworzy to pewną dwuznaczność:
- czytane płynnie razem z wcześniejszym wersem oznacza "wyrzucone jak śmiecie, odpadki";
- czytane z wyraźnym zaznaczeniem odstępu i inną intonacją brzmi, jakby rzeczy zszokowane faktem, że są wyrzucane, mówiły do wyrzucających "jak śmiecie nas wyrzucać?!".
Co więcej ten drugi sposób odczytania nie wskazuje na drugie znaczenie jednoznacznie, a więc w tym przypadku tym bardziej może przywołać oba znaczenia jednocześnie. Jest to jak najbardziej celowy zabieg.

W każdym razie dziękuję za analizę.

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
"Za szkłem"

W świetle latarni skąpane fryzury i twarze
Okna szkarłatem zalane, paskudne ołtarze
Nimfy całonocne i popółgodzinne
Czarne, białe, nijakie
Jeszcze jakieś inne

Jednak tylko mijasz wernisaż rozpusty
Zbyt niewyuzdany, zbyt mały, zbyt pusty
Za głupi, za biedny jesteś na nie
I zbyt niemrawy jak na inne panie
A nawet na jakiegoś pana

Skazany na posiedzenie
Gdybanie
Dumanie
Wieczne otępienie

I tak przynajmniej do rana

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
„Rozterki przelane na papier”

Wiersz chciał coś powiedzieć
Chciał mieć własne zdanie
Być raczej opinią
Niż opowiadaniem

Sto różnych przyszłości miał, kiedy się rodził
W stu różnych tematach już zawczasu brodził
Przez trzy pierwsze zwrotki studiował herosów
Był doktorem treści tłustych od patosu

Krocie możliwości stanęło otworem
Tuż przed puentą mógł być dojrzałym utworem

Mógłby przecież mówić barwnie o pogodzie
O martyrologii żarliwej w narodzie
Lub wzywać do buntu i do powstawania
Jednak to oznacza brak własnego zdania

Razem z pierwszą myślą przyszły wątpliwości
Zdecydował wreszcie stronić od wzniosłości

Wszystko chlubne, piękne
Lecz to wszystko ściema
Wiersz rzekł więc, że dupa
I że nic w nim nie ma

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Za głupi, za biedny jesteś na nie
Mentalnie za slaby jesteś na nie

naprawilem

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry