Procesor C2D E4400 13630 55

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 26.10.2012 roku

Wyświetleń 13630

Odpowiedzi 55

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc

Graveir

Procesor C2D E4400
2012-10-26, 19:38(Ostatnia zmiana: 2012-10-26, 19:38)
Czy mieliście go kiedyś w swojej skrzynce?Jeśli tak,to podzielcie się uwagami i opiniami co do niego(czy nadaje się do niektórych gier,czy nie ma z nim problemów itp).Temat dla mnie dość ważny,ponieważ zakupiłem po raz pierwszy w życiu płytę główną z 2-rdzeniowym procesorem(akurat padło na ten wymieniony w temacie).Propsy czekają na rozdanie :D
Edit:Kwestia podkręcania zbytnio mnie nie interesuje,ale możecie również o tym wspomnieć.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Skoro już kupiłeś to po co Ci opinia? I tak wyboru nie zmienisz, a procka też raczej nie wymienisz chyba że do "znachora" pójdziesz.
Tu masz bencha i bądź happy :)

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy mieliście go kiedyś w swojej skrzynce?Jeśli tak,to podzielcie się uwagami i opiniami co do niego(czy nadaje się do niektórych gier,czy nie ma z nim problemów itp).Temat dla mnie dość ważny,ponieważ zakupiłem po raz pierwszy w życiu płytę główną z 2-rdzeniowym procesorem(akurat padło na ten wymieniony w temacie).Propsy czekają na rozdanie :D
Edit:Kwestia podkręcania zbytnio mnie nie interesuje,ale możecie również o tym wspomnieć.
Dupy nie urywa jak na te czasy ale względem tego co masz teraz to jest sporo mocniejszy. Podkrecić by się przydało ale nie wiadomo jak będzie z temperaturami.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Podkręcać nie mam zamiaru(zresztą nigdy nie myślałem o podkręcaniu,jeszcze bym coś spier***ił).
Ten test mi zbyt wiele nie mówi(chyba,że nie potrafię go zaanalizować).A tak przy okazji czy do tej płyty dałoby radę włożyć coś troszkę lepszego(nie mam zamiaru w najbliższym czasie zmieniać procesora,tylko tak na przyszłość się pytam).
Płyta to INTEL DG31PR G31.Chodzi mi głównie o to,czy zobaczę jakiś stały wzrost pod względem gier o jakieś 5 fps'ów przynajmniej(tak wiem,że głównie karta graficzna ma wpływ na fps'y,ale procesor też ma coś do gadania).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powinna obsługiwać wszystkie procesory na podstawkę LGA 775 czyli jakiś core 2 quad powinien wejść.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli przy odpowiedniej karcie graficznej i 2 gb ramu(ewentualnie 2.5)możnaby było już w coś pograć?Bo w planach mam zrobienie takiego zestawu:
2 gb ram
Procesor 2-rdzeniowy 2-2.4 Ghz
Jakaś karta graficzna z shaderami minimum 2.0
A płyta główna prezentuje się jako znośna?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Procesor C2D E4400
#6 2012-10-27, 20:17(Ostatnia zmiana: 2012-10-27, 20:27)
:F  

I do czego jej użyjesz? Do notatnika na minimalnych? Każda nowsza gra wymaga przynajmniej dx9 (SM 3.0).

Jeśli chodzi o płyty główne pod socket 775 to sugeruję szukać czegoś z 'intel P965' w opisie - recenzenci i znawcy propsują ten scalaczek. Na ogół jednak nie licz że płyta główna przyniesie ci dodatkowe klatki na sekundę czy coś - ot, upewnij się że obsługuje nowe procki pod LGA775, spełnia Twoje wymagania (obsługiwany ram, ilość slotów, te sprawy) i bierz najtańsze - o ile w internecie tego nie hejtują.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nowsze gry mnie nie pociągają.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czyli przy odpowiedniej karcie graficznej i 2 gb ramu(ewentualnie 2.5)możnaby było już w coś pograć?Bo w planach mam zrobienie takiego zestawu:
2 gb ram
Procesor 2-rdzeniowy 2-2.4 Ghz
A płyta główna prezentuje się jako znośna?
Zależy w co. Jak karta będzie na poziomie GTS 250 albo jeszcze lepiej GTX 260 to już całkiem w pytkę, można pograć praktycznie w wszystko (wiadomo że nie na ultra).

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Graveir

Procesor C2D E4400
#9 2012-10-27, 22:29(Ostatnia zmiana: 2012-10-27, 22:33)
Ja tam zadowolę się nawet w miarę płynną grą na minimalnych detalach.A gry,w które ewentualnie chciałbym pograć to Assasin Creed,Risen,Gothic 3 i ew.gry z wymaganiami zbliżonymi do Mass Effect/Diablo 3.
Edit:No i może Saint's Row The Third.
Edit2:@Zkirtaem - z tego co wyczytałem,to obsługuje ona DDR2 800/677,maksymalnie 4 gb(posiada 2 sloty na ram).A co do procesorów to z tego co napisał oreca podobno socket obsługuje również 4-rdzeniówki.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Moja płyta pod tym chipsetem obsługuje 8/16 (nie pamiętam) gb ramu i ma 4 sloty, procki 45nm (core quad i te sprawy) również działają.

Wszystkie gry które wymieniłeś wymagają shadera 3.0.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli na pewno jakąś kartę z shaderami 3.0 bym musiał kupić.
http://ark.intel.com/pl/products/50375/Intel-Desktop-Board-DG31PR
Tak wgl podaję link do specyfikacji płyty.Czyli w sumie do pogrania w którąś z w/w gier ograniczałaby mnie na chwilę obecną karta graficzna?Bo z tego co widziałem,to 2 gb ramu mogę kupić za 70-80 złotych.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Fraser
  • Gość
Tak, ograniczałaby cię karta graficzna. Poza tym możesz kupić 4GB ramu za te same pieniądze.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A przy 4 gb ramu można korzystać z 32-bitowej wersji windowsa 7?Więc podsumowując,jakbym kupił ramy i jakąś dobrą kartę graficzną(np.jakiegoś geforce'a 7xxx)to miałbym nawet dobry komputer do gier,tak?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Procesor C2D E4400
#14 2012-10-28, 11:12(Ostatnia zmiana: 2012-10-28, 11:13)
Można, ale w takim razie równie dobrze możesz odpiąć tą kość ram i powiesić sobie na ścianie.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli przy 32-bitowej wersji najbardziej opłacałoby mieć góra 3 gb włożone?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Procesor C2D E4400
#16 2012-10-28, 13:12(Ostatnia zmiana: 2012-10-28, 13:12)
Nie obsłuży więcej więc tak, góra 3gb. Po co koniecznie chcesz mieć te 32 bity?

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Graveir

Procesor C2D E4400
#17 2012-10-28, 13:45(Ostatnia zmiana: 2012-10-28, 19:38)
Bo ma mniejsze zapotrzebowanie na zasoby.A do tego 64-bitówka więcej waży(zresztą i tak więcej niż 4 gb płyta nie obsługuje,więc nie ma sensu brać 64-bitowego systemu).
Edit:A tak przy okazji się zapytam - jakie są potrzebne minimalne podzespoły,żeby na w7 nagrywać w miarę komfortowo(czyt.w stałych 20 fps'ach)gry typu Gothic/Risen?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Bo ma mniejsze zapotrzebowanie na zasoby.A do tego 64-bitówka więcej waży(zresztą i tak więcej niż 4 gb płyta nie obsługuje,więc nie ma sensu brać 64-bitowego systemu).
Jest, ten jeden gig może zrobić zauważalną różnicę, szczególnie jeśli składasz PC do gier.
A x64 wcale taki straszny nie jest, spróbuj z nim, zawsze możesz potem zrobić reinstala, zapewne  i tak będzie pirat.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Edit:A tak przy okazji się zapytam - jakie są potrzebne minimalne podzespoły,żeby na w7 nagrywać w miarę komfortowo(czyt.w stałych 20 fps#msg1057775ach)gry typu Gothic/Risen?
Procesor trzeba bedzie podkreci tak do 2.6 . Windows x64 jest wydajniejszy niz x86 i wcale nie wymaga tyle, zeby wogóle się zastanawiać. Jakbyś miał jakieś pentium 4, to wtedy bierz x86, al jak sa dwa rdzenie to 64 spokojnie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry