Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3409948 7445

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3409948

Odpowiedzi 7445

poenis

poenis

Użytkownicy
posty5
Propsy1
  • Użytkownicy
Hej. Gdzie mogę znaleźć zbroję dla Szpiega Kaloma w zadaniu od Gomeza?

Sagez

Sagez

Użytkownicy
posty52
Propsy11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Forum przeglądam już od jakiegoś czasu, zarejestrowałem się, by podziękować Outlanderowi i reszcie zespołu za wspaniałego moda! Nie zaszedłem w nim zbyt daleko (na razie poziom 8), ale porównanie do Mrocznych Tajemnic już na Waszą korzyść. Genialny pomysł z dziennymi zadaniami, z możliwością zostania Guru, kopaczem, kretem... Nowe postaci oraz miejsca nie wydają się być dodane na siłę, obiekty nie są tak kanciaste jak we wspomnianych Tajemnicach, dialogi dobre i generalnie napisane bezbłędnie... a to przecież dopiero początek gry dla mnie.

Zmiany bardzo urozmaicają grę, nawet zwykłe rąbanie drewna daje fajną iluzję codzienności w kolonii, by trochę dorobić, a nie ''dzisiaj kolejny dzień pełen fabularnych zadań''... ktoś wcześniej napisał, że wędka zbędna - hm, jeszcze nie próbowałem łowić, ale czemu nie? Łowiący w rzece npc wyglądał bardzo dobrze. Nikt nikomu nie każe jej używać.

Mam dwie drobne uwagi. Pierwszą jest niewielki problem znany chyba każdemu z podstawowego Gothica - kiedy atakujemy młode ścierwojady stojące niedaleko Draxa i Ratforda, panowie zaczynają szyć z łuków i pozbawiają nas expa. Tutaj też jest ten problem (tak, zachodziłem je z tez z innej strony), występuje jeszcze przy moście do starego obozu (strażnicy ochoczo przybiegają mi ''na pomoc'') i zaraz na początku gry - atakuję młodego ścierwojada, a siedzący kawałek drogi dalej Kosa zabija go z łuku... Strasznie agresywni ci npc! Proponuję odsunąć te początkowe stworzenia jeszcze kawałek dalej albo dodać ich jeszcze kilka sztuk.

Ja też dałem się nieopatrznie zaprowadzić Gamalowi do kopalni, ale widzę, że będzie to poprawione. Natomiast po staremu (bo tak było chyba w podstawce) udałem się do nowej kopalni po darmowe ubranie, zostałem kretem... i dopiero po zapisaniu gry zorientowałem się, że już należę do nowego obozu! W Gothicu tak nie było. Tak, to logiczne, że zostając kretem mogę zostać szkodnikiem, ale Swiney nic mi nie powiedział o tym i o konsekwencjach! Przecież w kolonii karnej jest mnóstwo kopaczy/kretów nie interesujących się polityką, zmieniających sobie  obozy i generalnie ta warstwa prostych roboli to tylko siła robocza. Myślałem, że sobie zwyczajnie dorobię w kopalni, a zamknąłem sobie drogę do innych obozów.
Może dodacie w rozmowie opcję: Chcę być kretem/kopaczem, ale nie interesuje mnie polityka / albo jakieś powiadomienie o konsekwencjach? Bo tak jak napisałem, w podstawce Swiney dawał ubranie i naprawdę nikogo nie obchodziło, czy chcemy później być szkodnikiem. No nic, zabawnie wyszło, wczytam grę i jakoś to odrobię.

Poziom trudności mi odpowiada. Nie jestem graczem bijącym bogatych handlarzy. Nie przemawiają do mnie mody robione dla trudności, w Returningu było to posunięte do absurdu... a potem czytam pr0 graczy chwalących się, że ubili Raboglava bo ten się zblokował, oglądam let's play Silverka i dziwię się, bo koleś leczy się jednym klawiszem - miksturką - podczas walki... ech. No i jeszcze te postulaty, by blokować konsole, żeby nooby nie mogły grać a cziterzy czitować. Serio ludzie? Serio to kogoś obchodzi jak ktoś gra? To chodzi o bycie jakąś elitą czy jak? :D He, he. Nie przegnijcie czasem z tym poziomem trudności. Gothic nie był szczególnie trudną grą, ale był genialny mimo tego. Koniec offtopu, zapewne jestem w mniejszości z tymi poglądami...

Planujcie jeszcze w przyszłości rozbudowywać moda, dodając np. nowe zadania? Jestem ciekaw jak się gra Guru, czy jest dużo do zrobienia, etc.

Dziękuję Wam raz jeszcze i pozdrawiam Was serdecznie.

Nefario

Nefario

Użytkownicy
Bractwo Gothic'a
posty410
Propsy437
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Bractwo Gothic'a
Nie mogę dostać awansu od Kreta do Szkodnika. Zrobiłem już wszystkie możliwe zadania w NO oprócz "Przekręty". Nie chcę zaczynać od nowa.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
A własnie, skoro pisało, że za potwory max jest 200 expa to w 3 rodziale idąc z powrotem z Gornem, jest troll i za niego leci 1000 expa i to samo jest z Diego, gdy zbieramy kamienie ogniskujące.

kamil6131

kamil6131

Użytkownicy
posty31
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
skąd wezmę magiczna wodę do mikstury dla tego typka z opuszczonej kopalni ktoś tam pisał ze torlof daje jakieś zadanie które jest z tym częściowo związane ale bylem u niego i żadnego zadania nie dostałem 

gothic1210
  • Gość
Nie mogę dostać awansu od Kreta do Szkodnika. Zrobiłem już wszystkie możliwe zadania w NO oprócz "Przekręty". Nie chcę zaczynać od nowa.
Okyl ci zleca questa od awansu.

@Sagez dzięki za opinię. Trochę krytyki, trochę plusów. Fajnie. Dobrze, że są jeszcze takie osoby "ogarniające".
Grając Guru możesz się ciutkę zawieść. Jest tam raczej mało do zrobienia. Zabrakło nam czasu żeby absolutnie wszystko rozbudować.

Nefario

Nefario

Użytkownicy
Bractwo Gothic'a
posty410
Propsy437
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Bractwo Gothic'a
Zrobiłem zadanię z Cieniem szpiegującym. Skierował mnię do Laresa i zrobiłem zadanie z zielem. Nie mam żadnych dialogów ani z Okylem ani z Laresem.

wiktornus

wiktornus

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy powstanie solucja do zadań?

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Odnośnie dorabiania na handlarzach, @Outlander myślałeś by nie zrobić tego jak w G2? Po pobiciu ich ekwipunek "na sprzedaż" jest kasowany. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

batu222

batu222

Użytkownicy
"I'm Trask Ulgo, ensign with the Republic Fleet."
posty135
Propsy32
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • "I'm Trask Ulgo, ensign with the Republic Fleet."
Okyl ci zleca questa od awansu.

@Sagez dzięki za opinię. Trochę krytyki, trochę plusów. Fajnie. Dobrze, że są jeszcze takie osoby "ogarniające".
Grając Guru możesz się ciutkę zawieść. Jest tam raczej mało do zrobienia. Zabrakło nam czasu żeby absolutnie wszystko rozbudować.

To może w jakimś dalszym patchu coś dodasz? Jakiś nowy sposób dołączenia do Sekty i zadania dla Guru by się przydały.

No i w SO fajnie by było, jakby można było zostać Magnatem.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Nie przegnijcie czasem z tym poziomem trudności. Gothic nie był szczególnie trudną grą, ale był genialny mimo tego. Koniec offtopu, zapewne jestem w mniejszości z tymi poglądami...

Gra/dodatek ma być wymagająca, bo inaczej staje się nudna.

The Witcher67

The Witcher67

Użytkownicy
posty6
Propsy3
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
No no modzik nadal ja....y nawet bez kowalstwa :) Mozecie mi powiedziec gdzie jest przynęta do wędki ? Znalazlem jedną kolo ob mysliwych z narzedziami.Dodajcie moze je u handlarzy w patchu. Czy linijka ,,gothicMod.exe nie znalezionopunktu wejscia DDRAW.dll'' tez wam wyskakuje po instalacji system pack-a ? Plizz powiedzcie co rb :/

toster

toster

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. A kiedy planowane jest wypuszczenie patcha? Bo chciałem zagrać w Edycję Rozszerzoną w ten weekend i nie wiem czy wstrzymywać się z rozpoczynaniem rozgrywki i poczekać na patcha czy cisnąć od razu po pracy.

Z tego co czytam to zapowiada się wszystko miodnie ;)

Pozdrawiam

Foxik

Foxik

Użytkownicy
posty20
Propsy2
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Uwaga duży spoiler:

Gdzie znajdę Corristo? Już się z nim spotkałem w świątyni śniącego a on mi gada o opuszczonej kopalni... Przegapiłem coś?

/edit :( odpowie ktoś?

sebinho

sebinho

Użytkownicy
posty339
Propsy44
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No no modzik nadal ja....y nawet bez kowalstwa :) Mozecie mi powiedziec gdzie jest przynęta do wędki ? Znalazlem jedną kolo ob mysliwych z narzedziami.Dodajcie moze je u handlarzy w patchu.

Możesz je kupować u Rava (chyba tak ma na imię) po zrobieniu z nim zadania. Znajdziesz go na dachu karczmy na jeziorze.

Orzeszek

Orzeszek

Użytkownicy
posty110
Propsy64
  • Użytkownicy
Jakie są cechy charakterystyczne moda na początku gry? :P  Instaluje gothica, playerkita, później modyfikację i system pack, ale mam wrażenie, że modyfikacja odpalana przez playerkita nie działa. Np Drax ma stary pancerz z nowego obozu, nie ma strażnika przy platformie od rudy. Sugerowałem się filmikiem, także nie wiem czy tak ma być, czy coś mi nie działa :/

Razakel

Razakel

Quest Pack Team
Dużo gada, mało robi
posty304
Propsy58
ProfesjaTester
  • Quest Pack Team
  • Dużo gada, mało robi
@Orzeszek a FPS patcha wgrałeś? :D

Orzeszek

Orzeszek

Użytkownicy
posty110
Propsy64
  • Użytkownicy
Wgrałem przed chwilą, nie miałem czasu przez te 2h się dalej w to bawić :P, ale problem był chyba jeszcze bardziej trywialny. Aż wstyd się przyznać, ale nie uruchamiałem gothicstarter'a z uprawnieniami administratora :P, więc jeśli ktoś jeszcze byłby tak uzdolniony jak ja to ma podpowiedź :D.

kamil6131

kamil6131

Użytkownicy
posty31
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam problem z zadaniem od moroka ze szpiegiem zgodziłem się mu pomoc i przynieść zbroje kupiłem zbroje od myśliwych i nie moge mu jej dac 

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Też tak miałem, to chyba bug, dlatego skasowałem smiecia przynajmniej warto, za zadanie od Gomeza aż 1500 bryłek :D

0 użytkowników
Do góry