Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3068163 7439

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3068163

Odpowiedzi 7439

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
I zwiększ defa oraz HP mobką : D

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Albo ustaw że 1pkt umiejętności kosztuje 10pn.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Masz świadomość, że to jest bardzo głupi pomysł? Zapomniałeś chyba, że to jest G1, więc jakby zwiększył defa stworom nie można by było na starcie żadnego stwora ubić. 

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
@Outlander a to nie lepiej zrobić, że o 10% zwiększa się szansa krytycznych obrażeń o każdy poziom?
Wtedy miałoby się 100% na ostatnim, i byłoby dobrze zbalansowane, wystarczy wtedy resztę zbalansować.

1 % to jest zbyt mało, na każdy poziom, przecież to w chuj PN pójdzie praktycznie bez efektu, bo 10% krytycznych to jest prawie nic kosztem tyle PN.  :|

gothic1210
  • Gość
Ustawiłem na 2 i zwiększyłem progi poziomów o około 30%. Zacznę sobię grać i zobaczę jak to poleci teraz. 

@Mac Dun jak sobie wyobrażasz, że przy 10 poziomie każdy cios byłby krytykiem (podwójne obrażenia)? To by dopiero był Meksyk wtedy xD

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
W g2 jakoś nie było za mocno :P

To nie działa tak, że 100% wbija się krytyk za każdym razem. XD

Te %, to chyba ile wynosi % szans że zada się maksymalne obrażenia od broni + siły (chyba :F)

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Dokladnie tak działa
Zeby mieć te 100% w g2nk trzeba było by wyjebać prawie 200pn
Defakto były jeszcze ograniczenia rozdziałowe  wiec to było sensownie rozłożone na cała grę :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

WotanGolS

WotanGolS

Użytkownicy
posty112
Propsy22
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Dla mnie nie ma wątpliwości... system nauki z GII , NK jest po prostu bardziej dopracowany przez Piranie i tyle.

gothic1210
  • Gość
Patch 02 wydany. Myślę, ze załata najważniejsze bolączki Er i da mi na jakiś czas spokój. http://themodders.org/index.php?topic=23843.msg1191816#msg1191816
Na jakiś miesiąc to odłożę. Może nawet dłużej. Później mam w planach przygotować nowego patcha. Chcemy razem z Markiem porządnie zaimplementować te 10 poziomowe skille. Myślę, że może jeszcze rozbuduję trochę niektóre questy i dodam ogrom dialogów, które napisał Wyzyskk. Powoli będę też w tym czasie robił coś w kierunku dubbingu.

batu222

batu222

Użytkownicy
"I'm Trask Ulgo, ensign with the Republic Fleet."
posty135
Propsy32
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • "I'm Trask Ulgo, ensign with the Republic Fleet."
Patch 02 wydany. Myślę, ze załata najważniejsze bolączki Er i da mi na jakiś czas spokój. http://themodders.org/index.php?topic=23843.msg1191816#msg1191816
Na jakiś miesiąc to odłożę. Może nawet dłużej. Później mam w planach przygotować nowego patcha. Chcemy razem z Markiem porządnie zaimplementować te 10 poziomowe skille. Myślę, że może jeszcze rozbuduję trochę niektóre questy i dodam ogrom dialogów, które napisał Wyzyskk. Powoli będę też w tym czasie robił coś w kierunku dubbingu.

Tak swoją drogą myślę, że ER zasługuje na przetłumaczenie na inne języki, a przede wszystkim na angielski. Mod jest wart świeczki, a z pewnością i Niemcy i Rosjanie chętnie by pograli, a angielską wersję łatwiej im będzie przerobić. W ogóle planowane jest coś takiego?? Wiadomo dodatkowa praca i te sprawy.. (Tylko proszę mi znowu nie wyjeżdżać z latającymi tytanami  :lol: ).

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Później mam w planach przygotować nowego patcha. Chcemy razem z Markiem porządnie zaimplementować te 10 poziomowe skille.
W końcu ile % będzie 1 poziom dawał? :)

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Pewnie 10, Outlander skoro takie dodatki robicie, to pomyśl nad dodaniem czegoś do wątku głównego :D

Taiczo

Taiczo

Użytkownicy
posty14
  • Użytkownicy
No proszę miało być na święta, a tu taka miła niespodziewanka. Tak czy siak mam pytanie mam obecnie zainstalowane Mroczne Tajemnice czy mam je wywalić zanim zainstaluję ER czy bez przeszkód można działać???

Glaca

Glaca

Użytkownicy
TheRouke (Роук)
posty540
Propsy49
ProfesjaNierób
  • Zbanowany
  • TheRouke (Роук)
Spokojnie będzie działać. :). Ja mam około 15 modów zainstalowanych więc mi działa bez przeszkód.

Nie pogardzę propsem. :lol2:

PL|RU|EN

Ukończone mody:

G1 Mroczne Tajemnice
G1 Edycja Rozszerzona
G1 Orcades
G2 Returning ReBalance 2.1
G2 Kyrus
G2 Podróżnik za Liniami Wroga
G2 Złote Wrota
G2 Dark Saga
G2 Z życia Złodzieja

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
I za co chcesz tego propsa? :lol2:

gothic1210
  • Gość
Racja. Taiczo nie dawaj mu. Nie lubię go. 

Sagez

Sagez

Użytkownicy
posty52
Propsy11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po pewnej przerwie wróciłem do grania (na starej wersji)  i kończę rozdział IV. Wrażenia świetne, bardzo podoba mi się ,,rozbudowanie'' wojny z Gomezem. Muszę się przyczepić do tego, że kiedy pytam np. Quentina o lepszy pancerz, to automatycznie go kupuję (chyba, że to zostało poprawione). Podobnie ze Stehem - mam 5 czarnych tabliczek, a on jakoś nie chciał ich ode mnie kupić (może nie musi chcieć, ale to chyba byłoby niezłe rozwiązanie, skoro nie mogę ich przeczytać, a on je zbiera). W ogóle ta sprawa z cywilizacją na bagnie mnie zainteresowała i pomyślałem sobie, że podobne kamienne budynki znajdziemy przecież w Nowym Obozie, tam, gdzie mieszkają magowie wody.

Skoro nie potrafimy odczytać tabliczek, to może powinniśmy pokazać je... Myxirowi? Tym się zajmował w NK, zresztą w NK była mowa, że mieszkańcy Jarkendaru dotarli do Górniczej Doliny (w niej też w NK są tabliczki). 
Może rozmowa z Myxirem byłaby dobrym domknięciem questa, który, jak mam wrażenie, jest jakiś urwany. Zresztą jako bandyta nie mam wiele z Myxirem do roboty (wygania mnie ze swojego domu :P)

Mod po prostu wypada tak... naturalnie i na pewno zasługuje na dalsze dopieszczanie. Dobrze, że ścieżka Guru została trochę rozbudowana.

*

Mam jeszcze jedną uwagę ogólną, właśnie co do ,,dopieszczania''. Znajdujemy się w kolonii karnej gdzie trwa wymiana ze światem zewnętrznym i gdzie cały czas spuszczani są nowi skazańcy... no właśnie. Bezimienny, jak się domyślam, spędził tam co najmniej kilka tygodni (w ogóle ktoś wie ile dokładnie tam siedział?), nasza przygoda trwa kilka dobrych ,,rozdziałów'', a nowych skazańców jakoś nie spotykamy.

Logiczne i przyjemne byłoby, gdyby np. co rozdział pojawiał się gdzieś nowy skazaniec/ skazańcy. Nie mówię o wielkich questach, chodzi mi o realizm, wczucie się w klimat. Przecież do kolonii może trafić każdy - to daje duże możliwości fabularne.

*

No i na koniec moja ,,stara'' uwaga - na tym forum siedzą weterani, a nie casualowcy. O ile ja jeszcze przyłożę się i trudniejszą (po patchu) Edycję przejdę, o tyle moja dziewczyna (zainteresowała się Gothic) niekoniecznie, zresztą hack& slash ją znudzi. Niektórzy (jak wolicie nooby) grają raczej dla fabuły.

Mod jest naprawdę dobry, powinien zdobyć należną popularność (liczę na to, bo przyjemnie widzieć sukces) i myślę, że dodanie łatwiejszego poziomu trudności nie zaszkodzi. (Chyba) wystarczyłoby na takim poziomie obniżyć progi expa, zwiększyć startowe statystyki etc etc. W przypadku większej popularności moda widzę po prostu taką potrzebę.

Pozdrawiam wszystkich.

tuldor88

tuldor88

Użytkownicy
Spamer, hejter, męczydupa
posty187
Propsy41
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Spamer, hejter, męczydupa
Cytat: Sagez
Podobnie ze Stehem - mam 5 czarnych tabliczek, a on jakoś nie chciał ich ode mnie kupić (może nie musi chcieć, ale to chyba byłoby niezłe rozwiązanie, skoro nie mogę ich przeczytać, a on je zbiera).
W wymaganiach do zlecenia szukania tabliczek jest umiejętnosć walki - byćmoze masz za niską walke wręcz i stad ten babol. Zresztą doradzam przesiąść sie na nowszą wersję spatchowaną do 1.402 :)
Skoro nie potrafimy odczytać tabliczek, to może powinniśmy pokazać je... Myxirowi? Tym się zajmował w NK, zresztą w NK była mowa, że mieszkańcy Jarkendaru dotarli do Górniczej Doliny (w niej też w NK są tabliczki).
Dotarli i kamyczek na bagnie zostawili :) Nie tylko ten zresztą.. co do tabliczek - znaleźć ich można 6, nowicjusz wymaga bodaj minimum 5 wiec można by było ostatnią przekazać Myxirowi ale.. po co? Okaże się że tabliczka opisuje dzień z życia jana kowalskiego jaki polerował podstawę kamyka z bagna...
Może rozmowa z Myxirem byłaby dobrym domknięciem questa, który, jak mam wrażenie, jest jakiś urwany.
Tak jak pisałem quest działa ale trzeba się w walce podszkolić (co mnie zawsze bolało... nie lubie takich wymagań)
Mam jeszcze jedną uwagę ogólną, właśnie co do ,,dopieszczania''. Znajdujemy się w kolonii karnej gdzie trwa wymiana ze światem zewnętrznym i gdzie cały czas spuszczani są nowi skazańcy... no właśnie. Bezimienny, jak się domyślam, spędził tam co najmniej kilka tygodni (w ogóle ktoś wie ile dokładnie tam siedział?), nasza przygoda trwa kilka dobrych ,,rozdziałów'', a nowych skazańców jakoś nie spotykamy.
Spotykamy, są spuszczani, dostają w gębę podczas 'chrztu wody' by Bulit i zostają kopaczami/kretami/nowicjuszami bez imienia... nie ma sensu dodawać iluś NPC 'aby byli' skoro można uznać że ruch jest.. po prostu niedostrzegalny bo jeden przychodzi i zostaje cieniem, cień awansuje na strażnika a starego strażnika zżera zębacz... rotacja i te sprawy :P
No i na koniec moja ,,stara'' uwaga - na tym forum siedzą weterani, a nie casualowcy. O ile ja jeszcze przyłożę się i trudniejszą (po patchu) Edycję przejdę, o tyle moja dziewczyna (zainteresowała się Gothic) niekoniecznie, zresztą hack& slash ją znudzi. Niektórzy (jak wolicie nooby) grają raczej dla fabuły.
Tu faktycznie muszę przyznać rację, choć mnie osobiście cieszy wyzszy poziom trudności to przedobrzyc też nie mozna... może Outlanderze jednak te kwestie progów nauki cech/ zmniejszenia PN w kolejnym paczu przemyślisz? :D

gothic1210
  • Gość
Przemyślę. Skoro w moda mają dzięki temu grać jakieś kobiety :lol: 
Szykuję się już na wersję 1.4.5, która nieprędko wyjdzie, ale będzie zawierać całkiem sporo nowych rzeczy. 
Nowego skazańca można spotkać, ale tylko jak się jest Strażnikiem i robi questa od Thorusa. Trzeba gościa przekonać, żeby dołączył do SO. :F

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Pozwoliłeś moze Grimowi tak od drugiego rozdziału awansować na Cienia? W końcu Grim był już daleko w procedurze rekrutacyjnej. Jak to zrobiłeś, to sorry.

0 użytkowników
Do góry