@emcio
warto czytać pliki których nazwa mówi "przeczytaj mnie" (np. readme.txt lub readme.rtf). To że nie rozumiesz rosyjskiego to nie szkodzi - zawsze jest google translator, a takie pliki nie mają dużo tekstu.
Wiem że nie powinienem ale zacytuję ci to czego nie przeczytałeś (mam nadzieję że nie przekręciłem) "Jeśli zabijesz orka mając Ulu-Mulu, orkowie zaczną cię uznawać za wroga i Ulu-mulu zniknie z ekwipunku - przywołanie Ulu-Mulu na kodach nie pomoże, Zabicie Nieumarłage Orka jest dozwolone, ale ponieważ orkowie mają sentyment do przodków nie powinieneś robić tego gdy ork cię widzi". Rozumiem że jeszcze nie doszedłeś do miejsca gdzie są nieumarli orkowie, więc z tego wynika że błąd zrobiłeś wtedy gdy zabiłeś pierwszego zwykłego orka po zdobyciu Ulu-Mulu. Tak więc musisz albo pogodzić się z tym że jesteś zabójcą orków i za to cię orkowie nienawidzą, albo masz kawał gry do cofnięcia się, oczywiście jeśli jeszcze masz stare zapisy. Plus darmowa podpowiedź ode mnie - W zadaniu w którym jesteś zmuszony zabić wrednego orka którego Ur-Shak uważa za przyjaciela, wystarczy zwój zapomnienia, I chyba jest to jedyny wyjątek od reguł dotyczących Ulu-Mulu.
PS: Pobawiłem się z programami do tworzenia Instalek i znalazłem jeded o dużych możliwościach, a jednocześnie prosty w obsłudze i do tego darmowy (Mój wybór to "Inno-Setup"), niniejszym informuje że nowsza wersja spolszczenia o ile zostanie wydana będzie miała prawdziwą instalkę, która poprowadzi za rękę, a nie tylko marny zamiennnik w postaci archiwum SFX (jak jest teraz). Nie obiecuję że wyjdzie jakakolwiek poprawiona wersja spolszczenia automatycznego, ale mogę zapewnić, że spolszczenie "profesjonalne" "kiedyś wyjdzie", co oznacza że jak wyjdzie to będzie miała prostą instalke. (oczywiście najpierw konieczne będzie zainstalowanie moda rosyjskiego).
PPS: Jeśli jest tak potrzeba mogę już teraz zrobić instalkę której jedynym zadaniem jest zrobienie kopii zapisów z returninga, plus drugą która usunie bieżące zapisy i przywróci backup z tej pierwszej (zamiast drugiej wystarczy zwykłe kopiuj wklej, ale pierwsza może się przydać bo nie każdy potrafi znaleźć, które zapisy ma skopiować). Mogę także zrobić Instalkę która zajmie się zrobieniem kopii zapasowej katalogu z Gothiciem, bo wiele osób zdaje się nie rozumieć co to znaczy "Czysta Instalacja", oraz prostego faktu że może mieć zainstalowanych kilka kopii gothica na tym samym komputerze w tym samym systemie, trzeba tylko wiedzieć jak (Instalka będzie wiedziała jak zamiast użytkownika). Jeśli są jeszcze jakieś proste zadania, których przeciętny gracz gothica ma problem wykonać możecie to zgłosić a ja jak będę miał czas spróbuję zrobić instalkę która zrobi najtrudniejszą część takiego zadania za użytkownika.