Ciekawe czy nasi sąsiedzi nas lubią 9972 44

O temacie

Autor Wowoz

Zaczęty 9.06.2012 roku

Wyświetleń 9972

Odpowiedzi 44

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
http://www.ahistoria.pl/index.php/2011/06/co-sadza-i-sadzili-czesi-o-polakach/
Dosc ciekawy tekst odnosnie Czechów. Jak widać burzy on nasze (a przynajmniej większości Polaków) wyobrażenie co do zdania Czechów na temat Polaków i odwrotnie.

Dodam jeszcze stary, aczkolwiek ciekawy filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=OU7AKSFZFVM

statystyki bo statystyki, ale zawsze coś.

Czekam na wasze doświadczenia z obcokrajowcami, a szczegolnie sąsiadami.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jak widać burzy on nasze (a przynajmniej większości Polaków) wyobrażenie co do zdania Czechów na temat Polaków i odwrotnie.
Opowiedz coś o tym wyobrażeniu, ja nie słyszałem. Poważnie, chętnie bym się dowiedział jakie jest te ogólne zdanie.

Z tego co słyszałem to Czesi uważają polskę za katolandię pełną zbyt poważnie podchodzących do wszystkiego ludzi.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Podbijam Mięso

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ogolnie (takie jest moje zdanie) uważamy Czechów za najlepszych przyjaciół. Wyszukujemy podobieństw w naszych narodach. Twierdzimy, ze skoro mamy podobny język to wszystko inne też. Mimo, że jesteśmy do nich przyjaznie nastawieni twierdzimy, że są tchórzami, ktorzy tylko piją piwo. itd itd. Ogolnie jest więcej pozytywów niż negatywów. Tak samo jest ze słowacją.
Wszystko jest napisane w tym artykule co dałem. Nie chce mi sie bardzo produkować. Przewodnia myśl jest taka, że jesteśmy bratnimi słowiańskimi narodami bla bla bla

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Jesteśmy gorsi

[mod=mea]ty może jesteś, ja się jakoś nie czuję :lol: [/mod]

[mod=Stolica Mądrości]Mówiłem o narodzie, osobiście też się czuję ponad to  :lol2:   [/mod]

Ble. Tagi te wpisane przez usera nie działają :D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
W sumie to ciekawy jestem opinii naszego forumowego Słowaka. Wszak on mieszka przy granicy.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ja w sumie z Czechami nie miałem za wiele do czynienia, może poza

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Nie wiem jak u wschodnich Niemców skurwionych komunizmem ale nie słyszałem żadnych stereotypów o Polakach w zachodnich Niemczech gdy tam byłem na wymianie.

http://www.e-polityka.pl/a.992.Polska_i_Polacy_w_oczach_naszych_Sasiadow__Ukraina.html

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Smokmen

Smokmen

Użytkownicy
Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
posty221
Propsy124
  • Użytkownicy
  • Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
https://www.youtube.com/watch?v=jAda1u0Ejug

Sami sobie zbudowaliśmy stereotypy, że nadajemy się tylko do kopania rowów czy innych prac których innym narodom się nie chce robić.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
poza tym ze to pivo jest Slowacjkie  :pokerface:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Taki błąd mógł popełnić tylko Ogrodnik, nie przejmuj się nim :wink:

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Ciekawe czy nasi sąsiedzi nas lubią
#11 2012-06-09, 21:35(Ostatnia zmiana: 2012-06-09, 21:42)
@post smokmena, filmik yt
faktycznie, obraźliwe że ja pierdolę :facepalm:  
jestem zdołowany tym że taka reklama zdołała obrazić kogokolwiek. Naprawdę. Wielcy i dumni polacy nie potrafią dopuścić do swojej głowy że polak za granicą może być biedny i że ludzie chcą mu pomóc. OBRAZA NARODU POLSKIEGO.

tak btw, sam post smokmena: Emigranci głównie służą właśnie do tego, żeby robić to czego nikt inny robić nie chce. Domyślam się że gdyby nie to że polacy biorą prace takie a nie inne to kraje by ich odsyłały spowrotem - a tak się przydają.

@down
ludzie w treści reklamy? Mówię o tym, że kogoś obraża sam pomysł tego że polak może być biedny i że ktoś może chcieć mu pomóc, nie uważam że (wtf?) ta sytuacja miała miejsce.

A europa ma święte prawo uważać "nas" za ludzi od czarnej roboty. Najprawdopodobniej dlatego, że w
właśnie tę robotę tam odwalamy. I nie widzę w tym nic obraźliwego. Praca na budowie hańbi?

Smokmen

Smokmen

Użytkownicy
Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
posty221
Propsy124
  • Użytkownicy
  • Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
Kto chce mu pomóc to tylko głupia reklama coca coli i kolejny przykład tego, że Europa Zachodnia uważa nas za ludzi od czarnej roboty.
@up
Nie tyle co hańbi ale troche to nie fajnie, że oni chcą robote za biureczkiem a my mamy dużo cięższą prace za mniejsze pieniądze myślisz, że amerykanin wziął by taką prace pewnie że nie.

@down
Masz racje to dobrze, że jesteśmy pracowici ale gorzej, że nie mamy z tego kokosów jak ci którzy nas zatrudniają. Amerykanie to poprostu zwykłe cwaniaki i grubasy.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
To tylko o naszym narodzie dobrze swiadczy, ze mamy odwage i chec pracowania w zawodach mało popularnych, ciężkich i w zawodach, ktore nie przynosza kokosów. To CI ludzie, którzy boją się albo brzydzą się taka pracą powinni się wstydzić.
Odnosnie tego był kiedyś bardzo interesujący program o pracownikach z Europy Środkowej i Zachodniej gdzie właśnie Amerykanie itp próbowali pracować w zawodach najczęściej obleganych przez emigrantów. I powiem wam tylko tyle - że nie dali rady. Było powiedziane, że jakiś Polak w jeden dzien uzbierał 1 tone szparagów. Amerykańce nie byli w stanie uwierzyć. Nie potrafili nawet przyjac krytyki od pracodawcy. Jak sobie przypomne tytuł to rzuce.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
poza tym ze to pivo jest Slowacjkie  :pokerface:
Mów co chcesz, piłem i tu, i tu :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Najlepiej to było przedstawione w pewnym skeczu angielskiego komika, gdzie Anglicy jak mieli coś robi to pełno przerw w stylu herbatka five o clock, a Polacy dzwonili po znajomych i robotę na tydzień robili w jeden dzień

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Nie, to był autentyczny dokument.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
W USA słowo Polack to coś takiego jak nigger na murzyna (lol przecież nigger to murzyn :lol2: ) na czarnego, Polack w luźnym tłumaczeniu na polski to prostak, idiota, ignorant, osoba która nic nie wie po prostu jeden wielki ciemnogród. To się wzięło że pod koniec XIX wieku wiele Polaków (większość zubożali chłopi) wyemigrowali do USA. Ci chłopi całkiem nie pasowali do kultury amerykańskiej w dużych miastach w których przebywali stąd się wzięło te słowo. Założę się, że wiele Amerykanów kojarzy Polskę z tym słowem.

Napisał bym więcej ale mi się nie chce.  :lol:

A i powiem po krótko: Polscy emigranci (w USA) wcale nie dbają o to jak ich malują. Niektórzy nawet nie przyznają się skąd są (może lepiej jak osoba jest nieogarnięta, to go wezmą za Ruska  :lol:   :ok: ).

https://www.youtube.com/watch?v=wUoIX9-rdO0

Macie bonus: Jak widzą nas Kanadyjczycy.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Apropo,
https://www.youtube.com/watch?v=0DHYvM_58B0

3:55

Rzeźnik z The Shrine kontra demon, słynny Rzeźnika napierdala Ojcze nasz :D

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Mnie zastanawia, dlaczego polacy mają taką obsesje na temat tego, jak ich kraj jest postrzegany. Chyba niczego bardziej nie kochają, jak tego, że przyjedzie ktoś z zachodu i powie, że mu się podoba.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry