Jak na razie nie ma na tę vitę zbyt wielu dobrych gier. Jest niby dobre uncharted, ale z fabułą godną komórkowca, a wszyscy się ekscytują i uznają to za jeden z najlepszych tytułów na platformę. Mimo to zapowiada się świetnie, spójrz po jutubach chociażby na gierkę Gravity Rush(/daze). Coś nowego, dość wyjątkowego, grafika na konsoli (tu przykładem jest uncharted) jest świetna a to dopiero pierwsze gry, które zazwyczaj wyglądają najgorzej.
Kolejny plus: skoro masz już ps3, to możesz grać na remote play ps3 z użyciem vity w każdą grę. Fajna rzecz, chociaż nie powiem żeby była aż tak bardzo użyteczna. Mimo to gdybym ja kupował vitę, to poczekałbym aż się rozkręci (i przy okazji stanieje). No, ale ja bym nie wywalił kilku tysi na konsolki. To znaczy w sumie zapewne już wywaliłem, ale nie jednocześnie - najpierw plejacz, potem dopiero gierka po gierce, stówa po stówie.
Model który podałeś to vita bez 3g. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, żeby to był taki użyteczny gadżet w konsoli, opłaty za pakiety na net i w ogóle.