Fizyka 11593 30

O temacie

Autor RoMek

Zaczęty 27.02.2012 roku

Wyświetleń 11593

Odpowiedzi 30

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Witam. Będę zaliczał jutro semestr z fizyki, dodam że drugi raz, bo za pierwszym mi się nie udało. Znalazł by się jakiś chętny człowiek do udzielenia mi odpowiedzi na pytania, które miałem na poprzedniej poprawie? Znając tego debila od fizyki da podobne, więc chodzi mi o to, żeby załapać technikę.

1. Wyjaśnij co to jest przyspieszenie, przemieszczenie

2. Omów ruch jednostajnie przyspieszony, wykresy s od t i v od t i równania tego ruchu.

3. Samochód jedzie ze średnią prędkością 90km/h. Oblicz czas po którym przejedzie odległość równą 15km. Wynik podaj w minutach.

4. Oblicz prędkość jaką osiągnie sprinter poruszający się z przyspieszeniem 2,5 m/s kwadratową w czasie 3 sekund od początku ruchu. Jaką drogę przebędzie w ciągu 3 sekund.

5. Oblicz drogę jaką przebędzie samochód poruszający się z prędkością 90km/h w trakcie hamowania do zatrzymania jeżeli wiesz, że przyspieszenie w trakcie tego ruchu wynosi 5m/s kwadratową

O ile 3 pierwsze rozumiem, kolejne to dla mnie kompletna czarna magia.

Zadanie 3 rozwiązałem tak:
90km = 100%
15km = x

60x15
x = ----  = 10 minut
     90

jakby ktoś też podał te wykresy do 2 to bym obsypał propsami.

gothic1210
  • Gość
1. Wyjaśnij co to jest przyspieszenie, przemieszczenie
Przyspieszenie określa jak zmienia się prędkość w czasie. Oznaczamy je literą a. Podstawową jednostką przyspieszenia jest 1m/s2
2. Omów ruch jednostajnie przyspieszony, wykresy s od t i v od t i równania tego ruchu.
Wykres drogi od czasu w ruchu jednostajnym przyspieszonym jest częścią krzywej zwanej parabolą, której wierzchołek znajduje się na początku układu współrzędnych.
Prędkość w ruch jednostajnie przyspieszonym jest wprost proporcjonalna do czasu.
Przyspieszenie i opóźnienie jest wartością stałą dla ruchu jednostajnie opóźnionego/przyspieszonego. a = const.
Jak chcesz mogę walnąć screen z zeszytu  :lol:  
też jutro z tego piszę  :lol2:   ale nie poprawę  :D

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

Fizyka
#2 2012-02-27, 20:15(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 20:17)
Przyspieszenie określa jak zmienia się prędkość w czasie. Oznaczamy je literą a. Podstawową jednostką przyspieszenia jest 1m/s2

Δv
a = ----
     Δt

O to ci chodzi? Warto by było dodać, że przyspieszenie jest wielkością wektorową wyrażającą zmianę prędkości w czasie jednostkowym.

Chyba wystarczy jak na definicję przyspieszenia, jeszcze przemieszczenie :D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
i tak nie zdasz  :ok:

gothic1210
  • Gość
Dwa zdania z wikipedi, no dobra może 3 ;p
Przemieszczenie (wektor przesunięcia): jest to wektor łączący położenie początkowe z końcowym. Dla dowolnego ruchu krzywoliniowego wartość tego wektora jest mniejsza bądź równa drodze pokonanej przez ciało. Równość ma miejsce wówczas, gdy promień krzywizny toru dąży do nieskończoności (ruch prostoliniowy).

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
i tak nie zdasz  :ok:
dziedzięki :D  

Dwa zdania z wikipedi, no dobra może 3
No właśnie nie wiem czy temu gburowi, chamowi burakowi i pedałowi bedzie to pasowało, on przyjmuje wiekszosć definicji tak jak podyktował do zeszytu... do zeszytu nie mam co zaglądać. Teraz już od nikogo nie pożyczę nawet, a poza tym to nie mam kolegów :D  

taką definicje wziąłem z internetu:
przemieszczenie to wektor łaczaacy początkowe i końcowe położenie ciała. Jako wielkość wektorowa przemieszzcenie posiada kierunek zwrot i wartośćc. wartość = AB wyrazamy ją w jednostkach - [m]

gothic1210
  • Gość
Nom, powinno być ok.

czekam na moje propsy

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Gothic, jak obiecałem tak zrobiłem :)  . Jeszcze te wykresy, na obrazku bym prosił.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Fizyka
#8 2012-02-27, 20:53(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 21:03)

gothic1210
  • Gość
Sory za post pod postem.
4. Oblicz prędkość jaką osiągnie sprinter poruszający się z przyspieszeniem 2,5 m/s kwadratową w czasie 3 sekund od początku ruchu. Jaką drogę przebędzie w ciągu 3 sekund.
Wzór na prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym to v=a*t więc nie powinno być problemów.
7,5m/s
droga mi wyszła 22,5m
wzór na drogę s=at2/2 -to dwa pod spodem

gothic1210
  • Gość
Gothic, jak obiecałem tak zrobiłem :)  . Jeszcze te wykresy, na obrazku bym prosił.

łap

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

Fizyka
#11 2012-02-27, 21:03(Ostatnia zmiana: 2012-02-27, 21:09)
droga mi wyszła 22,5m
wzór na drogę s=at2/2 -to dwa pod spodem
czyli 2,5 razy 3 kwadrat czyli 2,5x32/2 to 11,25 . Zapomniałeś podzielić przez 2 :D

Kurwa Gothic1210 i Jono kocham Was. Już chyba wszystko mam.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Podać ci moje definicje czy te od gothica1210 wystarczą?

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Nie zaszkodzi, ale mam już limit propsów, więc jutro bym ci dał te za dzisiaj.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Luz.
Przemieszczenie (Δr) - wielkość fizyczna, która przedstawia różnicę wektora położenia końcowego i wektora położenia początkowego.
Przemieszczenie to wielkość wektorowa, a wektor Δr przedstawia kierunek, w którym ciało się przemieściło i zwrot, a jego wartość informuje o odległości między punktem A i B, początku i końca położenia ciała.

Dodatkowa informacja W ruchu krzywoliniowym droga jest zawsze większa od wartości przemieszczenia, a w ruchu prostoliniowym droga jest zawsze równa przemieszczeniu ciała.

Tam gdzie jest Δr to nad tym ma być strzałka symbol wektora.

Przyspieszenie to ci cyknę foty.

http://s4.ifotos.pl/img/IMG201202_rxehnhx.jpg
http://s4.ifotos.pl/img/IMG201202_rxehnha.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/IMG201202_rxehnrq.jpg

Generalnie w fizyce masz tak, że jak się nauczysz wzoru, to i definicję potrafisz sobie jakoś wydedukować.

Gdyby coś jeszcze było potrzebne to pisz ;)

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
v1 - v0 = a*(t1 - t0)
s1 - s0 = (v1 + v0) * (t1 - t0) / 2

Te dwa wzory powinny rozwiązać każde zadanie z ruchu jednostajnie przyspieszonego. Pierwszy mówi, że zmiana prędkości jest równa przyspieszeniu razy zmianie czasu. Drugi mówi, że zmiana położenia jest równa średniej prędkości pomnożonej przez zmianę czasu.

Zadanie czwarte (daruję sobie jednostki):
a = 2.5
t0 = 0
t1 = 3
v0 = 0
s0 = 0
v1 - 0 = 2.5*(3 - 0)
v1 = 7.5
s1 - 0 = (7.5 + 0) * (3 - 0) / 2
s1 = 11.25

Zadanie piąte:
v0 = 90
v1 = 0
t0 = 0
a = -5
0 - 90 = -5*(t1 - 0)
t1 = 18

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

Fizyka
#16 2012-03-01, 18:57(Ostatnia zmiana: 2012-03-01, 18:58)
Jono'wi i Zyskowi dałem jeszcze zapomniane propsy. Dzięki wszystkim za pomoc. Poprawę napisałem we wtorek, rozwiązując bez problemu wszystkie 5 zadań (polegały na tym samym co te w tym temacie, może przykłady były trochę inne).

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie chcę otwierać nowego tematu, mam w zasadzie jedną prośbę, aby ktoś zobaczył na to zadanie, które zamieszczę poniżej, prosiłbym o rozwiązanie:
Dwa ładunki q1=10^-5 C oraz q2=3*10^-5 znajdują się w odległości l=0.2m od siebie. Znajdź punkt, w którym nateżenie jest równe 0.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
http://www.sciaga.pl..._fizyki_pomocy/

Google nie boli :|

Widziałem, tyle, że na lekcji kolo całkiem inny wzór wyprowadził i po prostu nie ogarniam :|

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry