Gothic 3 na słabym kompie 31217 54

O temacie

Autor Qamileqq

Zaczęty 27.02.2012 roku

Wyświetleń 31217

Odpowiedzi 54

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
100% zużycia procesora nie jest groźne.
Jasne, najwyżej coś się przegrzeje/spali :ok:

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Ok. Widzę, że wiesz lepiej. Gdyby to było niebezpieczne to by dodali blokadę w sprzęcie i w systemie operacyjnym. Nowoczesne procesory mniej się nagrzewają bez pełnego obciążenia, ale są w stanie pracować lata bez przerwy na pełnym. Większość nowoczesnych gier zużywa w każdym momencie 100% procesora lub 100% karty graficznej lub 100% szybkości dysku.

Producenci wybierają tak częstotliwość, żeby 100% było bezpieczne. Można ją podnieść (overclocking), ale wtedy trzeba się liczyć z ryzykiem.

Oczywiście, jeśli masz zepsuty wiatrak albo wpakujesz komputer do termosa no to ze 100% obciążenia szybciej się spali, ale w normalnych warunkach nie powinno się nic stać.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Nowoczesne procesory mniej się nagrzewają bez pełnego obciążenia.
Oczywiście,  jeśli masz zepsuty wiatrak albo wpakujesz komputer do termosa no to ze  100% obciążenia szybciej się spali, ale w normalnych warunkach nie  powinno się nic stać.
Otóż właśnie to.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Procesor dość trudno spalić. Kiedyś bawiłem się napięciem na procesorze i nie udało mi się go spalić :D  Chociaż musiałem zresetować BIOSa, bo nie chciał się włączyć komputer.

Poza tym w każdym komputerze jest ustawiona jakaś temperatura, po przekroczeniu której komputer się wyłącza.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Nowoczesne procesory mniej się nagrzewają bez pełnego obciążenia.
No bo starsze zawsze się nagrzewają, tak jakby miały 100%, jeśli tylko są aktywne.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Chciałbym tylko zauważyć, że nie wszyscy mają pc sprzed dwóch miesięcy. Mój ma na ten przykład prawie 9 lat.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Procesor dość trudno spalić. Kiedyś bawiłem się napięciem na procesorze i nie udało mi się go spalić :D  Chociaż musiałem zresetować BIOSa, bo nie chciał się włączyć komputer.

Jak udało ci się zresetować BIOSa jak kompa się nie dało włączyć? Ta informacja mi się przyda.  :lol:

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
Poza tym w każdym komputerze jest ustawiona jakaś temperatura, po przekroczeniu której komputer się wyłącza.

otóż nie, u mnie jak i pewnie u większości ta opcja jest wyłączona (Disabled) i trzeba ją ręcznie ustawić na daną temperaturę.

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
Dziś przyjdą ramce, wczoraj formacik, zainstalowalem juz g3 i cp 1.74, i gra nawet odpalila na 512 bez where is the guru ;p  I tu mam pytanie. W 1.74 doszła opcja balans alternatywny, czy rozpocząć z nim grę? Z tego co wiem to dodaje inteligentnosci i stawia wyższe progi nauki. Czy gra z nim będzie lepsza niż bez? Czy z nim nadal będzie tak że jeden cię leje reszta się przygląda czy to też już naprawiono?

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Zamiast czekac kilka godzin na odpowiedz sprawdz sam, dosc szybko mozesz to sprawdzic i wybrac opcje ktora ci lepiej pasuje.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
Dzis przyszly ramce ;d  teraz z 1gb ramu gothic 3 na cp 1.74 smiga bajecznie. podczas walk można odczuć lekkie scinki, ale na łakach i lasach gra jest płynna! W wiekszych miastach napewno bedzie gorzej ale narazie gra to sama przyjemnosc. Oczywiscie gram na minimalnych detalach oprocz jakosci tekstur

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

Gothic 3 na słabym kompie
#51 2012-03-13, 22:54(Ostatnia zmiana: 2012-03-13, 22:55)
Jak udało ci się zresetować BIOSa jak kompa się nie dało włączyć? Ta informacja mi się przyda.  :lol:
Wyjąć na chwilę baterię z płyty głównej, włączyć komputer, wylączyć, włożyć baterię z powrotem.

Na starszym komputerze jak podkręcałem FSB, bo procek miał zablokowany mnożnik, to na Intel Dual Core E5400 2.7ghz spokojnie 4.5ghz działało, jednak przy jakimkolwiek większym wysiłku procesora wywalał się. Na 4.1 działał stabilnie, po jakimś czasie używania padła mi zintegrowana sieciówka, bo "podkręcałem" nie tylko procesor :D (przy podwyższaniu fsb wszystkie komponenty pracują z wyższym napięciem) . Jednak po tym cały incydencie procesorowi nic się nie stało, nie stracił na wydajności. Żeby spalić trzeba mieć na prawdę baaardzo dużo szczęścia.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Qamileqq sprawdź jak ci działa gierka w miastach "Geldern" czy "Silden". Jeśli to te, bo wiem, że gra była do zniesienia dopóki nie doszedłem do jakiś miast. Tam była masakra, która zmusiła mnie do końca grania. :P

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Ja przy samym chodzeniu mogłem zapierdalać tam nawet woim wymyślonym traktorem z czterema przyczepami ale jak już miałem odbić Monterę... stwierdziłem, że zacznę zbierać pieniądze na lepszy sprzęt do pc. :D

Qamileqq

Qamileqq

Użytkownicy
posty20
Propsy4
  • Użytkownicy
Ja przy samym chodzeniu mogłem zapierdalać tam nawet woim wymyślonym traktorem z czterema przyczepami ale jak już miałem odbić Monterę... stwierdziłem, że zacznę zbierać pieniądze na lepszy sprzęt do pc. :D

montera odbita, może nie było cud miód ale grywanie :)  jestem już w vengardzie, narazie nie napotkałem się na jakieś miejsce z większymi lagami. Jedyne co mnie irytuje to długi czas wczytywania, nic pozatym ;)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry