Modowanie Gothic 2 27782 48

O temacie

Autor gothaman

Zaczęty 2.01.2012 roku

Wyświetleń 27782

Odpowiedzi 48

gothaman

gothaman

Użytkownicy
posty3
Propsy1
  • Użytkownicy
Siemka wszystkim! Gothic to najlepsza seria w jaką grałem, wiec postanowiłem zająć się modowaniem, lecz gdy zacząłem przeglądać strony the modders dotyczące modowania całekiem sie pogubiłem :/ Nie wiem od czego zacząć i jak stworzyć plik ini (wiem ze trzeba w nim wkleić odpowiedni tekst, mam nawet przykładowy na dysku, ale w czym mam to wkleić?! Gdy sciagne jakiś mod plik oni to plik konfiguracyjny czy jakoś tak, jak go zrobić i gdzie wkleić aby powstał mod?)

Prosiłbym o wytłumaczenie mi jak storzyc ten plik oraz jakie programy sa potrzebne do modowania i jak sie z nich korzysta. Z góry dziękuje!

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Nie wiesz jak zacząć ?
Powiem ci jak ja zaczynałem.

Na początku zrób prostego moda razem z tym poradnikiem
https://www.youtube.com/watch?v=9FdM9MHCneQ

ale zmieniaj wszystko co jest możliwe. Dialogi, imię postaci, nazwy questów itp.
Potem sam trochę pokombinuj i zacznij robić swojego większego moda.
Wtedy sam zauważysz jak wiele rzeczy jest prostych. Gdy będziesz miał problemy po prostu pisz lub znajdź jakiegoś kolegę, który będzie ci pomagał w tym czego nie ogarniesz.

Ale najpierw sam od czegoś zacznij.

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk

Kain

Modowanie Gothic 2
#2 2012-01-02, 16:09(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 16:09)
Nie jestem jakimś strasznym hejterem Gothiczka ale dam ci radę od serca... Nawet sie w to gówno nie pchaj ;) Gothic już raczej nie ma przyszłości, jest to gra z minionej epoki z której zostało już większość wyciśnięte do ostatniej kropli. Podjaraj się jakąś nowszą grą chociażby Crysisem i wspomóż eto w jego dążeniach ;)

Martinos

Martinos

Złote Wrota
Leo
posty178
Propsy109
ProfesjaReżyser
  • Złote Wrota
  • Leo
Jeżeli nie wyjdzie ci z modowaniem spróbuj z machinimą  :wink:   :ok:

HerrKlebstoff

HerrKlebstoff

Użytkownicy
posty165
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No dobra...
Będą Ci potrzebne te programy:
http://themodders.org/index.php?/topic/5312-gothic-ii-nk-mod-development-kit/
To jest podstawa. Warto ściągnąć jeszcze Notepad++ do skryptów, jakis program do edycji grafiki 3D(najlepiej Blender, są tutoriale. jeśli tego nie ogarniesz, to cóż - zostaje Wings, bo jest najprostszy.), oraz do edycji grafiki 2D, najlepiej gimp.

Co do pliku .ini:
http://themodders.org/index.php?/topic/13876-ini-maker-budzis-162/
Prosty program, przyda Ci się.
Plik ini musi się znajdować w folderze Gothic/system. Paczka z modem(czyli wszystkimi plikami, które zostały edytowane i uzyte do moda) do folderu gothic/data/modVDF. (Paczki z modem moga być w vdf lub mod, ale zaleca się mod - mniejsza szansa na błędy). Jesli chodzi o program do tworzenia paczek, znajduje sie on w paczce powyżej.
I na przyszłośc pamiętaj, że takie rzeczy są na forum, wystarczy poszukać. gdybys miał jeszcze jakies podstawowe problemy, zapraszam na PW.

gothaman

gothaman

Użytkownicy
posty3
Propsy1
  • Użytkownicy
Dobra obejrzę ten pierwszy poradnik (modowanie od a do z na youtube) a potem przejże materiał od   HerrKlebstoff. Dzięki chłopaki jak coś to bede pisał :D  

Temat nie zamykam bo pewnie jeszcze bede potrzebował potem pomocy xD

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie jestem jakimś strasznym hejterem Gothiczka ale dam ci radę od serca... Nawet sie w to gówno nie pchaj ;) Gothic już raczej nie ma przyszłości, jest to gra z minionej epoki z której zostało już większość wyciśnięte do ostatniej kropli.
I co z tego? Poza tym, choć prawdą jest, że wszystkie fabuły typu "uratuj świat" zostały już wykorzystane, to RPG nie musi akurat tylko na tym polegać a i sam silnik daje możliwość skupienia się nie tylko na klasycznej rozgrywce.

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Niby tak... ale dlaczego akurat Gothic? jest tyle nowszych (niekoniecznie lepszych) produkcji które mają takie same a nawet większe możliwości. Ujmę to tak: jak nie wiesz ze stoisz w gównie nie przeszkadza ci to ale jak się dowiesz, albo ktoś inny cie w tym uświadomi to raczej z tego gówna wyjdziesz a nie będziesz dalej trwać w zaparte i w tym gównie stać.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A czemu nie? No srsly, jaka logika jest w tworzeniu moda na innym silniku jeśli wyraźnie widać, że twórca tematu chce coś stworzyć akurat do Gothica?

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk

Kain

Modowanie Gothic 2
#9 2012-01-03, 00:20(Ostatnia zmiana: 2012-01-03, 00:37)
Ja mu tylko przedstawiłem swoje rady odnośnie tego. Czy się do nich zastosuje czy nie, mam na to wyjebane. Forum jest po to żeby napisać swoje zdanie i zwykle dać do wglądu dla innych użytkownikom forum. Dobra koniec tematu bo to jest bezsensowne drążenie tematu poruszanego na tymże właśnie forum milion razy i nigdy do niczego konkretnego nikt nie doszedł ;)

@down:
Dobra przepraszam za zaczęcie offtopu to było w sumie nienaumyślnie ;d

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Modowanie Gothic 2
#10 2012-01-03, 00:31(Ostatnia zmiana: 2012-01-03, 00:34)
Chciałbym zauważyć, że sam zacząłeś offtopa, teraz musisz za to cierpieć. Rada całkowicie bezsensowna i bezpodstawna. Zrozumiałbym jeszcze, gdyby to hejterstwo było skierowane do edytora G1, który tnie się niemiłosiernie a rady na to nie ma, jednak twórca tematu wyraźnie chce modować G2, którego edytora stabilność została mocno poprawiona i jeżeli pamięta się o paru drobnych szczegółach to tworzenie świata jest dziecinnie łatwe.

A teraz do autora tematu:

Jeżeli chcesz, by praca w Spacerze była stosunkowo komfortowa, to musisz pamiętać o dwóch prostych rzeczach:
1. Nie uruchamiaj spacera przez GothicStarter_Mod. Wprawdzie pomaga w kilku sprawach, ale jednocześnie powoduje, że program sam w sobie staje się niestabilny i często są problemy typu brak widocznych zmian po zapisaniu świata. Zamiast tego zrób sobie skrót do spacera na pulpicie. Dodatkowo dodaj na końcu w "Element Docelowy" we właściwościach " -zmaxframerate:60". Dzięki temu Spacer nie będzie się zacinać w małych lokacjach.
2. Zmieniaj język klawiatury na Angielski(ctrl+shift). Można się bez tego obyć, ale jeżeli szybko dodajesz/modyfikujesz voby to możesz przypadkiem wcisnąć klawisz, który wywróci obiekt do góry nogami i będzie trzeba od nowa go obracać. Ustawienie angielskiej klawiatury zmienia ustawienie niektórych klawiszy, tym samym usuwając ten problem.

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Ja również chciałem troszkę poeksperymentować z modowaniem Gothica. Filmiki czipa'a 17 są świetne, wszystko jasno i klarownie wytłumaczone. Robię właśnie mini moda, według opisu czip'a, ale utknąłem na kompilowaniu skryptów. Włączam Spacera, opcję reparse script i wybieram plik Gothic.src, po czym pokazuje mi się błąd Access Violation. O co chodzi?

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Spróbuj wyłączyć antywirusa na chwile czasem coś blokuje

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok, już działa, ale pojawił mi się komunikat, o błędzie w linii 175. Ale w jakim pliku???

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
W tym pliku co edytowałeś/ stworzyłeś. Albo w zSpy sprawdź.

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Już znalazłem, ale co, jakbym stworzył/zmienił np. 15 plików i w każdym byłaby linia o takim numerze? Jak odnaleźć wtedy tą błędną? Poza tym, znowu pokazuje mi się access violation, mimo wyłączonego antyvira i firewalla :/

HerrKlebstoff

HerrKlebstoff

Użytkownicy
posty165
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy

HerrKlebstoff

Modowanie Gothic 2
#16 2012-01-03, 18:24(Ostatnia zmiana: 2012-01-03, 18:28)
@up:
Łap:
http://themodders.org/index.php?/topic/80-naprawianie-bledow-w-skryptach/

A co do moddingu Gothica - moim zdaniem dobrze jest od niego zacząć, jest w miarę prosty do tworzenia modów. Ale to tylko moje zdanie.;-)

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wie ktoś, jak załatwić ten problem z access violation? Mam avasta, ale go wyłączyłem, firewall również, ale to niczego nie zmienia.

HerrKlebstoff

HerrKlebstoff

Użytkownicy
posty165
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spróbuj reinstall. Mi zawsze to pomagało.

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spróbowałem. Nie pomogło.

0 użytkowników
Do góry