Kupujesz/Modernizujesz komputer? 785941 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 785941

Odpowiedzi 2308

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#2140 2017-06-05, 17:37(Ostatnia zmiana: 2017-06-05, 17:47)
https://www.morele.net/inventory/info/FLDhM8/ Masz tutaj z obudową i poczekamy co Splash doda/odejmie ze swojego zestawu. Monitor to, tak jak piszesz BenQ lub ten od Splasha. Ten AOC ma Freesync, a twoja karta ma G-Sync więc 100% potencjału nie będzie wyciągał, ale te synce to i tak nie wiele dają, prawdę mówiąc.

Obudowę dałem RG2, anie RG1 dopłacasz 10 zł, a masz jakieś tam wzorki i ulumulu itd, i coś tam jeszcze usprawnia w ogólnym wnętrzu.

No i oczywiście jest ten SSDek bo prawdę mówiąc system na SSDeku przyda się każdemu. Kosztem SSDeka miałbyś 16GB XD.

Ram dokupisz za 1 rok czy tam w ile zbierzesz i będzie to samo co tamten za 3800zł.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Właśnie taki odjebałem komputer, że zapomniałem budżetu, ale tamten był odjechany w chuj, szczególnie, że ten SSDek był 2 razy większy. Teraz masz to samo tylko mówię 8GB, a nie 16 no i SSDek 128GB, a nie 256GB.

https://www.morele.net/inventory/info/FLDhM8/ Masz tutaj z obudową i poczekamy co Splash doda/odejmie ze swojego zestawu. Monitor to, tak jak piszesz BenQ lub ten od Splasha. Ten AOC ma Freesync, a twoja karta ma G-Sync więc 100% potencjału nie będzie wyciągał, ale te synce to i tak nie wiele dają, prawdę mówiąc.

Obudowę dałem RG2, anie RG1 dopłacasz 10 zł, a masz jakieś tam wzorki i ulumulu itd, i coś tam jeszcze usprawnia.

No i oczywiście jest ten SSDek bo prawdę mówiąc system na SSDeku przyda się każdemu.

Ok dzięki za wyjaśnienie.
Nadal wygląda spoko ;)

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

#2142 2017-06-05, 20:52(Ostatnia zmiana: 2017-06-05, 22:11)
Jak byś coś jeszcze chciał się dowiedzieć czy byłyby jakieś zmiany planów, to pisz, bo składanie komponentów do kompa to ostatnio moje ulubione zajęcie XD.

@Squerol
Edit: Kupując ten https://www.morele.net/inventory/info/xMItRZ/ zaoszczędzasz 30 złoty, a pamięć ram masz taką samą ilość i takie same taktowanie. Jedyne co się zmienia to producent i to, że jest 1 kość 8GB, a nie 2 po 4GB, przez co zajmie ci mniej slotów.

Nezzie

Nezzie

Użytkownicy
posty77
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hej. Jaka jest pewność w procentach, że kupiona na OLX AsRock MS-7646, będzie działała i nie spali się od razu? Jak ją sprawdzić bez składania całości? Używana płyta

Moje zasady dot. postów:
1. Nie wstawiam postu - jeśli nie zrobiłem researchu.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

#2144 2017-06-06, 07:25(Ostatnia zmiana: 2017-06-06, 07:54)
To możesz tylko ocenić po sprzedawcy. Albo sprzedaje bubel i dupa, albo będzie śmigała jak nowa (co jest bardzo rzadkie XD). Jak kupujesz płytę którą użytkował 5 lat, to wątpię, że odpali, ale jak kupisz po taniości to można sprawdzić.

Płyty główne rzadko się z siebie samych palą, prędzej zasilacz (mi się zjarał) lub procek. Na sam początek dałbym mu 45%, jak dasz linka do aukcji to może dam mu więcej. Szukałem przed chwilą i nie mogę znaleźć :(.

Nie da się jako tako sprawdzić czy działa wszystko przed uruchomieniem. Albo masz dociśnięte kable, albo nie masz.

Nezzie

Nezzie

Użytkownicy
posty77
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ok. A jaki tani GTX oraz AMD polecacie? AMD powinien zastąpić i3 lub i5(Rendering CPU w vegasie wymaga AMD)

Moje zasady dot. postów:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Budżet i jeszcze raz budżet. Masz na myśli procka czy grafe bo GTX jest tylko od grafy XD. Jak procka to kupuj R5 1400 4 wątki 8 rdzeni lub R5 1600 6/12 albo R7 1700 8/16.

Jak masz z 800 zł to trochę lipa tak z 1000, minimalnie 900zł by się przydało na takiego procka do renderu.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Po drugie: specyfikacja twojej obecnej platformy.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Nezzie

Nezzie

Użytkownicy
posty77
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Płyta MSI (musiałbym odkręcić obudowę by podać numer płyty, a to trochę trwa)  obsługująca 16GB DDR3
Amd Athlon II X3 455 / zapasowy AMD Athlon II X3 450
4GB GoodRam DDR3 single slot
160GB SATA III Samsung HDD
Zasilacz Whitenergy 320V
Monitor CRT NEC MultiSync 75f
Windows 7 Home Premium
L.I.N.K.S - Kontroler Głosowy komputera

Moje zasady dot. postów:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

#2149 2017-06-07, 07:41(Ostatnia zmiana: 2017-06-07, 08:01)
Dobra czyli kup jakiegoś FXa, bo przy Ryzenie to cały komputer idzie na allegro za jakieś MAX- 500zł, raczej z 300 jak nie 200 XD.

Nie no monitor pójdzie ci za więcej, ale sam dysk 160GB  :F, chłopie jak ty żyjesz z takim dyskiem XD?

https://www.morele.net/procesor-amd-fx-6300-socket-3-5ghz-14mb-box-fd6300wmhkbox-532173/ lub https://www.morele.net/procesor-amd-amd-fx-6350-3-9ghz-14mb-box-wraith-fd6350frhkhbx-886872/ radzę 2 bo chłodzenie w 2 coś tam da, a w 1 to nic XD. Za taniej lub za więcej się nie za bardzo opłaca, tak więc tylko to ci mogę zaproponować. Płyta musi obsługiwać oczywiście socket AM3+.

A i zasilacz radziłbym wymienić na jakiegoś 500V (z licencjami, anie ze złomowiska za 50 zł XD) bo nie wiem czy ci to uciągnie tego FXa z tymi 320V.

No i daj ten P O T Ę Ż N Y     B U D Ż E T   x D

Nezzie

Nezzie

Użytkownicy
posty77
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
700 zł. Dysk dostarczony w PC przez lombardzistę dosłownie się spalił. odzyskałem te 160 GB z swojego PIERWSZEGO PECETA. Po tym jak zasilacz, i płyta Główna z prockiem w poprzedniej maszynie padły, to jedyna część która ocalała, poza 512mb DDR1 (wieeeemm, dużo. Gothic 2? 3-10 FPS.). Dzięki temu udało mi się wskrzesić maszynkę. tak jak mówię.. max 700 zł. minimum. 400.
Komputer-baza do którego miałem odzyskany dysk, kosztował 299 zł z lombardu

modyfikacja będzie trwała framgmetowo

Moje zasady dot. postów:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Dobra to daj nazwę tej płyty czy coś, bo potrzebny jest mi jej socket.

Do 700 da rade z zasilaczem złożyć tego fxa.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
musiałbym odkręcić obudowę by podać numer płyty, a to trochę trwa
Wystarczy, że użyjesz programu CPU-Z.

Nie ma sensu proponować FXa dopóki nie poznamy modelu płyty. Niektóre płyty z socketem AM3 mogą wspierać procesory AM3+, ale nie wszystkie. Po drugie, zanim zabierzesz się za modyfikację komputera, zmień najpierw zasilacz. Nie dość, że jest słaby, to jeszcze ma swoje miejsce na tak zwanej czarnej liście. Nie trzyma stabilnie napięć i nie ma żadnych zabezpieczeń, więc przy większym obciążeniu spali się i pociągnie ze sobą inne podzespoły.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Nie ma sensu proponować FXa dopóki nie poznamy modelu płyty. Niektóre płyty z socketem AM3 mogą wspierać procesory AM3+, ale nie wszystkie.

A tego nie wiedziałem, dzięki Splash  :ok:. Z zasilaczem też mu pisałem XD.

Może też sprawdzić przez HWiNFO tam mu poda na 100% jak przez CPU-Z.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Ok, jeszcze raz wielkie dzięki @Duke Nukem za propozycję zestawu, flacha ci się należy.

http://www.morele.net/inventory/info/Do5SD6/

Zdecydowałem się na twój zestaw z obudową i pojedynczą kosteczką RAM + monitor proponowany przez @Splash (również dziękuję). Zamiast SSD 128GB biorę SSD'ka z tej samej serii, tyle że 256GB, 128 GB mi nie starczy (różnica ceny między SSD'kami to tylko 130 zł). Trochę RAM'u dokupię se w następnym miesiącu.

Sprawdzałem też MSI Cashback przez ciebie wspomniany Duke - z wybranych przeze mnie rzeczy podchodzi pod niego tylko GPU, mogę dostać 85 zł zwrotu, nie zaszkodzi mi spróbować, dzięki :P

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Na wszelki wielki @Squerol powiem tylko, abyś uważał na zasilacz i jeśli pierdolnie ci po kilku dniach to pozywaj/zgłaszaj/domagaj się od morele zwrotu. Mój kumpel kupił podobny komputer 5 dni temu (procek i karta niewiele słabsza, i bez ssdeka, sam mu składałem XD) i pierdolnął mu dzisiaj zasilacz.

Na szczęście zasilacz się tylko przegrzał, albo po prostu odmówił pracy przy Armie III na ulta na 30fpsach do 60. Sam nie wiem jak, bo 4 wiatraki w obudowie działające na fulla i ogólnie sam zasilacz jest dobry w jakość do ceny, aczkolwiek mówię uważaj, bo z zasilaczami różnie bywa. Oczywiście nie jest to zasilacz z czarnej listy.

Pisało mu, że maksymalna temperatura procka to 52 C, jak widać zasilacza nie koniecznie XD.

Nezzie

Nezzie

Użytkownicy
posty77
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Płyta główna to MSI MS-7641. Starszy model od drugiego komputera na którym siedzieć ma wspomniany Athlon II X3 450 jako zapasowy procek, a płyta z stricte Linuxowego komputera by przechowywać na nim "pliki zastrzeżone"(tu wstaw lenny face-a), którą jest MSI MS-7646. Płyta wg. informatyka którą posiadam - był nie dawno u mnie - powiedział że sam miał MS-7641 i ruszała max 16GB DDR3. Tak samo moja obecna. To brązowe mobo. Procesor AMD Athlon II X3 455 jest na socket AM3 i AM3+

Programy wspomniane J.W nie pokazywały nazwy płyty. Trzeba było odkręcić.

@Duke Nukem - Spalenie się PC-ta w moim przypadku, z którego odzyskałem dysk, wynikało z przegrzania się podczas renderowania machinimy z gothica na integrze.. 5-10 FPS z Reala - dawnego Auchana kupionego przez nawiną "babcię stasię" :D Drugi PC, miał na szczęście tylko dysk, ale był tylko nieźle zjechany.. Dlatego łatwo było wymienić ten dysk.

A co do L.I.N.K.S-a.. Wpiszcie sobie na youtube, czym jest L.I.N.K.S

Moje zasady dot. postów:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
 https://www.morele.net/inventory/info/t1217n/ lub https://www.morele.net/inventory/info/WSIxwQ/

W 1 masz 6/6 dobre początkowe taktowania i do tego cooler na którym podkręcisz go na 4.5 może trochę mniej. No i zasilacz 600W aby ci nic nie pierdolnęło i miał go wiele lat.

W 2 masz 8/8 słabe taktowania początkowe, bez dobrego chłodzenia, ale jakiś tam wiatrak ci dadzą, może go coś tam podkręcisz no i ten sam zasilacz.

Do Vegasa będzie 2 zestaw lepszy, a do gier 1 i również do vegasa. No i oczywiście 1 tańszy. Jak przyjdzie Splash on dorzuci swoje 5 groszy i będziesz miał pikobelo procka. Płyta główna oczywiście go uruchomi.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Zdecydowanie lepiej będzie kupić używaną płytę na chipsecie H61 oraz procesor i5 2400 lub 2500. Te procesory są wydajniejsze nawet od niepodkręconego FX 8350, bo na tej płycie raczej nic nie podkręci.
Sam procesor to jakieś 300-400 zł, a płyta 80-120 zł. Jak się inwestuje w stary sprzęt, to nie opłaca się kupować nowych podzespołów, pomijając zasilacz i dysk twardy.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Zdecydowanie lepiej będzie kupić używaną płytę na chipsecie H61 oraz procesor i5 2400 lub 2500. Te procesory są wydajniejsze nawet od niepodkręconego FX 8350, bo na tej płycie raczej nic nie podkręci.
Sam procesor to jakieś 300-400 zł, a płyta 80-120 zł. Jak się inwestuje w stary sprzęt, to nie opłaca się kupować nowych podzespołów, pomijając zasilacz i dysk twardy.

Ok. A jaki tani GTX oraz AMD polecacie? AMD powinien zastąpić i3 lub i5(Rendering CPU w vegasie wymaga AMD)

0 użytkowników
Do góry